Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 14 september 2020 06:57

Europese beurzen openen in het groen

De Europese beurzen koersen maandag af op een hogere opening.

IG voorziet een openingswinst van 99 punten voor de Duitse DAX en een plus van 44 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 27 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag verdeeld het weekend ingegaan, maar grote uitslagen bleven uit.

Marktanalist David Madden van CMC zag terughoudendheid in de markten vanwege een gebrek aan groot nieuws. En nu de techsector in de VS op adem lijkt te komen, is de boel aan deze kant van de Atlantische Oceaan ook gekalmeerd.

Over het algemeen was het een aardige beursweek in Europa, aldus Madden, maar beleggers blijven bezorgd over Covid-19, Brexit en het gebrek aan een nieuw stimuleringspakket in de VS.  

Beleggers verwerkten vrijdag het nieuws dat de Europese Unie eist dat het Verenigd Koninkrijk nog voor het einde van de maand een omstreden wetsvoorstel van premier Boris Johnson schrapt. Anders volgen mogelijk juridische stappen en loopt het overleg over een post-Brexit handelsdeal mogelijk spaak zonder akkoord.
 
"Daar kwam de vingerwijzing uit de Verenigde Staten nog bij", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen vrijdag tegen ABM Financial News. "De Democraten lieten weten dat het VK niet op een handelsdeal met de VS hoeft te rekenen als zij de verkiezingen winnen en Londen de eerdere afspraken met de EU niet respecteert", aldus Mevissen. Het VK wist vrijdag wel definitief een handelsdeal te sluiten met Japan.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor een reeks Britse data, zoals een handelsbalans waarvan het overschot in juli opliep. In dezelfde maand groeide de industriële productie sterker dan verwacht in het VK, terwijl de economie in juli iets minder sterk herstelde dan verwacht.

Duitsland maakte over augustus een definitieve inflatie bekend die gelijk was aan de voorlopige cijfers. De prijzen bleven op jaarbasis stabiel en zakten op maandbasis met 0,1 procent. In Spanje daalden de prijzen met een half procent.

Bedrijfsnieuws

Sodexo heeft het afgelopen kwartaal conform de eigen verwachtingen zien verlopen, maar moest wel enkele grote afschrijvingen doen. Het aandeel sloot 2,4 procent lager.

KBC Securities heeft vrijdag het advies voor Galapagos verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 140,00 naar 144,00 euro. Vannacht kondigde het biotechbedrijf aan met zijn studie naar een medicijn tegen systemische sclerose een volgende stap te hebben gezet. Ziritaxestat werd over het algemeen goed verdragen en er werd volgens Galapagos een significant resultaat voor het primaire eindpunt gehaald. Het aandeel Galapagos werd vrijdag 7,0 procent duurder.

Euronext is met Cassa Depositi e Prestiti in gesprek over een eventueel bod op Borsa Italiana, dat nu nog eigendom is van de Londense beurs. Het aandeel Euronext sloot 1,7 procent hoger. Vrijdagavond werd bekend dat ook Deutsche Boerse een bod heeft uitgebracht.

De Franse kabelaar Altice Europe, genoteerd in Amsterdam, ontving een overnamebod van diens oprichter Patrick Drahi van 4,11 euro per aandeel. Het aandeel steeg vervolgens ruim 24 procent naar 4,13 euro. Aangezien Drahi al zo een groot belang in Altice heeft, rekent ABN AMRO niet op een alternatieve bieder. Bank of America vindt het bod weinig genereus.

Euro STOXX 50         3.315,81 (+0,1%)
STOXX Europe 600        367,96 (+0,1%)
DAX                  13.202,84 (-0,1%)
CAC 40                5.034,14 (+0,2%)
FTSE 100              6.032,09 (+0,5%)
SMI                  10.439,52 (+0,5%)
AEX                     552,01 (+0,3%)
BEL 20                3.351,24 (-0,1%)
FTSE MIB             19.820,75 (vlak)
IBEX 35               6.943,20 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden maandag op een hogere opening voor Wall Street.

Wall Street is vrijdag na een volatiele sessie overwegend licht hoger het weekend ingegaan.

De Amerikaanse beurzen startten de handelsdag nog in het groen maar halverwege de handelssessie waren die winsten verdampt en stonden opnieuw de FAANG-aandelen onder druk. Richting het slot wisten de indexen toch weer wat te herstellen maar op weekbasis leverden de S&P, Dow en Nasdaq zo'n 2 tot ruim 4 procent in.

De techindex beleefde zijn slechtste week sinds maart en belandde in een correctie maar noteert ten opzichte van het begin van 2020 nog wel ruim 20 procent hoger.

Marktkenners vragen zich evenwel af of dit het begin is van een langere periode van lagere koersen of gewoon een gezonde correctie omdat tech-aandelen deze zomer fors in waarde stegen.

"De prijsstijgingen van een aantal techzwaargewichten waren astronomisch", aldus vermogensbeheerder Binay Chandgothia van Principal Global Investors.

Ondertussen dreigt een stormachtige herfst op de beurzen. De Amerikaanse economie herstelt maar moeizaam van de coronacrisis en er is nog altijd een patstelling in Washington over een nieuw stimuleringspakket. Ondertussen lopen de spanningen tussen de VS en China op en zal de onzekerheid richting de presidentsverkiezingen waarschijnlijk verder toenemen.

De markt moet zich volgens investeringsstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors dan ook voorbereiden op meer volatiliteit.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in augustus met 0,4 procent zijn gestegen, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in de VS vorige maand met 1,3 procent.

De kernprijzen, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, stegen in augustus ook met 0,4 procent op maandbasis, en met 1,7 procent op jaarbasis.

De olieprijs is vrijdag na een volatiele sessie een fractie gestegen. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,1 procent duurder op 37,33 dollar. Op weekbasis werd een vat ruwe olie echter 6,1 procent minder waard.

Volgens marktanalist Edward Moya zijn de "terugkerende zorgen over de vraag naar olie, de stijging van de olievoorraden en de sterkere dollar" de voornaamste redenen voor de huidige zwakte in de olieprijs.

Bedrijfsnieuws

Facebook, Amazon, Apple en Google-moeder Alphabet eindigden vrijdag gemiddeld 1 tot 2 in de min. Netflix hield het bij een kleine winst.

Kroger verloor 1,1 procent, nadat de Amerikaanse supermarktketen beter dan verwachte resultaten publiceerde. Kroger boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 819 miljoen dollar, ofwel 1,03 dollar per aandeel, op een omzet van 30,5 miljard dollar. De aangepaste winst van 0,73 dollar per aandeel was ruim boven de 0,54 dollar die analisten voorspelden.

Oracle sloot 0,6 procent lager, nadat de Amerikaanse softwareproducent donderdagavond over het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet presenteerde. De resultaten waren ook beter dan verwacht. Oracle profiteerde van een sterkere vraag naar clouddiensten.

De Amerikaanse regering overweegt om het moederbedrijf van TikTok meer tijd te geven om een koper te vinden voor de Amerikaanse activiteiten. Dit meldden diverse media vrijdag. President Donald Trump zei donderdag echter dat hij de deadline van 15 september niet zal verlengen.

En als het aan China ligt, dan worden de Amerikaanse activiteiten van TikTok niet verkocht en wordt de populaire videodienst in de Verenigde Staten verboden. Dit meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van ingewijden. Beijing zou een geforceerde overname niet zien zitten, volgens Reuters, omdat het zo lijkt dat ByteDance en China zwichten onder de druk van Washington.

Microsoft en partner Walmart worden samen met Oracle gezien als grootste kanshebbers om de Amerikaanse activiteiten van TikTok in te lijven. Microsoft daalde 0,7 procent terwijl Walmart 0,1 procent verloor.

eBay oprichter Pierre Omidyar is uit de raad van bestuur van het bedrijf gestapt, nu er een reorganisatie plaatsvindt. Ook Jesse Cohn, partner van Elliott Management, verlaat het bestuur. Het vertrek van de twee bestuurders is niet gerelateerd aan enig meningsverschil met het bedrijf, zei eBay. Het aandeel eindigde 0,9 procent hoger.

Nikola, dat afgelopen week een grote deal sloot met GM, kwam vrijdag met een bericht waarin het de felle kritiek van een analist pareerde. De analist meent dat Nikola beleggers voorliegt. Volgens Nikola gaat het om een 'short seller' die de markt naar zijn hand wil zetten. Het rapport van Hindenburg is volgens de fabrikant niet accuraat en er worden juridische stappen overwogen. Het aandeel Nikola sloot vrijdag 14,5 procent lager na een verlies van ruim 11 procent op donderdag.

Fitnessbedrijf Peloton Interactive verloor 4,2 procent ondanks sterke kwartaalcijfers en een optimistische outlook.

S&P 500 index             3.340,97 (-0,1%)
Dow Jones index          27.665,64 (+0,5%)
Nasdaq Composite         10.853,55 (-0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren maandag in de plus.

Nikkei 225               23.565,98  (+0,7%)
Shanghai Composite      3.278,68 (+0,6%)
Hang Seng                24.666,66 (+0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1847. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,1844.

USD/JPY Yen   106,01
EUR/USD Euro  1,1847
EUR/JPY Yen   125,60

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Juli (Jap)
11:00 Industriële productie - Juli (eur)
00:00 Maandrapport OPEC (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Lennar Corp - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal