Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 14 september 2020 18:59

Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN) De Europese beurzen hebben maandag een pas op de plaats gemaakt.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent hoger op 368,64 punten, de Duitse DAX maakte een pas op de plaats op 13.193,66 punten en de Franse CAC 40 won 0,4 procent op 5.051,88 punten. De Britse FTSE 100 ging 0,1 procent omlaag op 6.026,25 punten.  

"Na een positieve start van de dag in Europa, liepen de beurzen toch wat terug ondanks enorm veel fusie- en overnamenieuws", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Het lijkt steeds moeilijker te worden om het optimisme over de ontwikkelingen rond een coronavaccin te scheiden van de realiteit dat strenger overheidsingrijpen het economische herstel in de regio zal beperken", zo merkte de marktanalist op.

Hewson wees onder meer op een stijging van de coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk en Europa en de strengere maatregelen die als gevolg door overheden worden genomen. "Dit temperde het enthousiasme vandaag", aldus Hewson, die ook nog wees op uitspraken van de CEO van de grootste vaccinmaker ter wereld, het Serum Institute of India, dat het nog tot 2024 kan duren voordat iedereen is ingeënt.

Afgelopen weekend zei AstraZeneca wel dat de klinische proeven voor zijn experimentele coronavirusvaccin zijn hervat, nadat toezichthouders hadden geconcludeerd dat dit veilig was. Eerder pauzeerde AstraZeneca de studie, omdat een proefpersoon onverklaarbare klachten kreeg.

Op fusie en overnamevlak werd bekend dat Softbank voor 40 miljard dollar het Britse ARM aan Nvidia verkoopt. Gilead neemt Immunomedics voor 21 miljard dollar over en de Amerikaanse activiteiten van TikTok vonden in softwaremaker Oracle een nieuwe partner. Hewson van CMC wees ook op geruchten in de Zwitserse media dat de twee grootste banken in Zwitserland, UBS en Credit Suisse mogelijk kijken naar een samengaan.

Macro-economisch nieuws was maandag dun gezaaid.

De industriële productie in de eurozone groeide in juli met 4,1 procent, wat beter was dan de verwachting van 3,8 procent. OESO meldde een krimp van de G20-landen van 6,9 procent in het tweede kwartaal. In Frankrijk kromp de economie zelfs met bijna 14 procent.

Later in de week volgen er meer cijfers, ook uit China, de VS en het Verenigd Koninkrijk, alsmede rentebesluiten uit Amerika, Engeland en Japan.

Olie noteerde maandag tot 0,4 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1880. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag was de stand 1,1844.  

Bedrijfsnieuws

Het Britse AstraZeneca meldde zaterdag dat de klinische tests voor zijn vaccin tegen het coronavirus zijn hervat na een pauze vanwege onverklaarde klachten bij een deelnemer aan de studie. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Euronext bevestigde zich te mengen in de strijd om Borsa Italiana, met een bod in consortium met twee Italiaanse financiële partijen. Reuters meldde echter dat het bod van het Zwitserse Six hoger ligt dan de biedingen van Euronext en Deutsche Boerse. Euronext verloor 2,5 procent.

In de VS is er meer overnamenieuws. Zondag sloot het Amerikaanse Gilead een deal voor de overname van Immunomedics voor 21 miljard dollar en kocht het eveneens Amerikaanse Nvidia voor 40 miljard dollar ARM Holdings van het Japanse SoftBank.

Luchtvaart en ruimtevaart-aandelen deden het relatief goed. Airbus steeg 3,6 procent in Parijs. Ook sectorgenoot Thales won ruim 4 procent.

Kledingfabrikant Inditex en autofabrikant Volkswagen sloten juist tot twee procent lager.

In de VS komen deze week diverse techbedrijven met aandelen op de beurs, waaronder Snowflake, gamingbedrijf Unity en JFrog.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de belangrijkste Amerikaanse indexen in het groen.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal