NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 1 september 2020 11:40

Beursupdate: AEX start september in het groen

De Amsterdamse beurs is september vooralsnog in het groen begonnen. Richting het einde van de ochtend noteerde de AEX een procent hoger op 554,44 punten.

Geen heel bijzondere beurs vandaag, zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO tegen ABM Financial News. Er was wat positief overnamenieuws en de berichtgeving over Duitsland was ook positief, aldus Bonsee.

Verder sprak de handelaar van een "pull back" van maandag, ondersteund door de Londense beurs die na een lang weekend de deuren weer opende.

"Voor vandaag is het saaiheid troef", aldus Bonsee. De markt zoekt richting en die gaat volgens de handelaar vooral bepaald worden door wat er in de VS gebeurt.

Hoewel het cijferseizoen inmiddels achter de rug is, was het toch een drukke ochtend, met een serie macrocijfers en het nodige bedrijfsnieuws.

Voorbeurs bleek de Chinese industrie in augustus harder gegroeid, terwijl de groei in de eurozone doorzette. Duitsland en Nederland zagen de groei wel toenemen, maar Frankrijk en Spanje lieten een kleine terugval zien.

De cijfers uit de eurozone laten volgens econoom Chris Williamson van Markit zien dat het derde kwartaal een scherp herstel laat zien, na de ineenstorting in het tweede kwartaal. Maar, zo benadrukte de econoom, voorzichtigheid is nog altijd geboden.

In augustus daalden de consumentenprijzen in de eurozone met 0,2 procent op jaarbasis. De werkloosheid liep in juli verder op, naar 7,9 procent.

De euro/dollar handelde op 1,1972. Olie werd een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX ging tech aan kop, nadat de Nasdaq maandagavond met winst sloot. Prosus voerde de kopgroep aan met een koerswinst van 3,7 procent. ASML en ASMI volgden met winsten van 2,4 en 1,7 procent. Positief voor de sector is volgens Bonsee van ABN AMRO dat Apple minimaal 75 miljoen 5G-toestellen wil gaan laten maken. Daarnaast komen Prosus en Adyen mogelijk in de Eurostoxx 50. "Dat wordt vandaag of morgen bekend gemaakt", aldus Bonsee. Als de twee aandelen inderdaad worden opgenomen in deze index, dan zal dit voor extra vraag zorgen, legde hij uit.

Philips herstelde na de koersdruk van maandag. Het aandeel won 1,9 procent.

De grootste daler in de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield met een koersverlies van 1,9 procent. Shell verloor een procent.

In de AMX was Besi het best presterende aandelen met een koerswinst van 1,8 procent. PostNL steeg 1,4 procent. Air France-KLM en Eurocommercial Properties daalden 2,6 en 3,9 procent. Air Fance-KLM wil een eeuwigdurende obligatieleningen aflossen.

Bij de smallcaps deed Accell goede zaken met een koerswinst van 5,8 procent. ABN AMRO zette het aandeel maandag al op de kooplijst. Alfen won 5,3 procent. Alfen gaat met een partner aan de slag voor Volkswagen UK. Financiële details van deze opdracht werden niet gemeld.

Ajax daarentegen leverde 2,1 procent in.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update

De Aandeelhouder TV

januari 28, 2022

AEX maakt zich op voor short-squeeze

januari 28, 2022

AEX en DAX week 4 afsluiting – 28jan22

januari 28, 2022

Apple veel beter dan verwacht

januari 28, 2022

Correctie of Rotatie? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 55

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Technologie drukt op AEX-index

 • 16:45

  Kantelmoment voor de BEL 20 – Apple zet stijgende trend verder

 • 13:46

  Apple boekt recordomzet dankzij verkoop iPhones en stevige groei services

 • 08:54

  kwartaalcijferseizoen barst los – Europa start negatief

 • 16:13

  TA van Edward Loef – Wederopstanding Galapagos?

 • 12:32

  Tesla boekt recordwinst in 2021 ondanks chiptekort

 • 12:32

  Tesla boekt recordwinst in 2021 ondanks chiptekort

 • 08:02

  Hawkishe Fed zet markt op stelten

 • 17:07

  TA van Edward Loef – Anticiperen op de Fed?

Masterclasses

Columns

Nieuw
28 jan 15:35 Redactie

Top 10 IPO’s voor 2022

27 jan 10:50 Nico Inberg

Stoffels nieuwe man Galapagos

27 jan 10:58 Redactie

ETF v/d Week: Beleggen in Water