Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - zondag, 16 augustus 2020 13:00

Weer drukke beursweek in het verschiet

Het Damrak gaat weer een drukke week tegemoet, ondanks dat nog een deel van Nederland vakantie viert.

Het cijferseizoen begint richting het einde te lopen, maar macro-economisch is het nog altijd druk.

Beleggers keken afgelopen week uit naar een voor zaterdag gepland virtueel overleg tussen China en de VS. Maar deze werd op het laatste moment uitgesteld tot nader order, zo wist persbureau Reuters vrijdagavond te melden.

De twee kemphanen zouden elkaar dit weekend na maanden weer spreken over de Fase 1 handelsdeal, in de hoop daarmee de recent opgelopen spanningen weg te nemen.

Beijing legde afgelopen week sancties op aan 11 Amerikaanse burgers vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie senatoren Ted Cruz van Texas en Marco Rubio van Florida. De maatregelen zijn een vergelding voor het opleggen van sancties door Washington aan een aantal hoge officials in Hongkong, waaronder de leider van de stadstaat Carrie Lam, vanwege de omstreden veiligheidswet die de autonomie van Hongkong beknot.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen willen beide landen het handelsdossier apart zien van de overige spanningen.

"Dat is een positieve insteek en hoeft de financiële markten niet flink in de wielen te rijden. Een escalatie tot een volledige confrontatie tussen de landen is vanzelfsprekend funest. Dat is niet te verwachten, maar het blijft politiek", waarschuwde hij.

"Wij verwachten al langer dat China en de VS, gescheiden van elkaar, beide met hun eigen technologie- en social media systeem zullen gaan werken. China met een systeem dat niks geeft om de privacy van zijn gebruikers en de VS met een systeem dat ook niks geeft om de privacy van zijn gebruikers... Het verschil zit hem erin, dat de data in het geval van China naar de overheid gaan en in het geval van de VS naar commerciële bedrijven", aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office, afgelopen week in een marktcommentaar.

Verder is de markt ook nog altijd in afwachting van witte rook uit Washington over een tweede coronasteunpakket. De meeste economen verwachten wel dat die er komt. Geen pakket zal de Amerikaanse economie te hard raken.

Bedrijfscijfers en macrodata

Het cijferseizoen is inmiddels grotendeels achter de rug. Toch staan er komende week nog de nodige bedrijven op de rol. Op dinsdag bijvoorbeeld IMCD en Kendrion en een dag later ICT Group. Donderdag is een drukke dag met Boskalis, BAM, Adyen en Stern. Vrijdag volgt Heijmans nog.

Internationaal zijn de meeste bedrijven inmiddels ook wel met hun halfjaarcijfers geweest. Enkele bekende namen zijn op dinsdag Home Depot en Walmart, op woensdag Nvidia en donderdag de Chinese internetgrootmacht Alibaba. Vrijdag volgt Deere & Co nog.

Macro-economisch is de agenda komende week stevig gevuld. Maandag zijn er groeicijfers uit Japan, net als de industriële productie. In de VS let de markt op de Empire State Index. Deze index heeft de afgelopen maanden een herstel laten zien, na een dieptepunt in april.

Dinsdag is er geen richtinggevend nieuws, maar woensdag zijn er inflatiecijfers uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. Ook staan de wekelijkse olievoorraden in de VS op de rol en de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve.

Zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap rekenen op een sterkere krimp van de vraag naar olie in 2020, zo bleek afgelopen week.

De Amerikaanse centrale bank herhaalde bij het laatste rentebesluit zijn volledige scala aan instrumenten te zullen inzetten om de Amerikaanse economie te steunen in deze uitzonderlijke tijden.

"De uitbraak van het coronavirus veroorzaakt enorm menselijke en economische problemen in de VS en de rest van de wereld. Na scherpe dalingen zijn de economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid de afgelopen maanden enigszins gestegen, maar zitten nog altijd ruim onder de niveaus van het begin van dit jaar", zei de centrale bank in een toelichting.

Donderdag belooft niet alleen qua bedrijfscijfers druk te worden. Op de macro-agenda staan een serie cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaronder het consumentenvertrouwen en de werkloosheid. Verder zijn er Britse detailhandelsverkopen, de Amerikaanse steunaanvragen en de leidende indicatoren in de VS. Ook volgen nog de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Vrijdag is het dan weer tijd voor de voorlopige inkoopmanagersindexen. Ook is er een vertrouwenscijfer uit de eurozone en een inflatiecijfer uit Japan.

De Aandeelhouder TV

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

oktober 20, 2020

Euronext stoort | 20 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

 • 08:30

  Technische storing bij Euronext – Europese landen grijpen naar maatregelen

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

 • 17:38

  TA van Edward Loef – ASMI en ASML chart technisch

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!