Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 augustus 2020 08:02

Vlakke opening AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet.

Donderdag gaf de AEX nog 0,9 procent prijs op 569,95 punten na onder meer zwaar teleurstellende cijfers van verzekeraar Aegon.

In heel Europa koersten de beurzen donderdag lager, terwijl Amerikaanse beleggers juist  een meer afwachtende houding lieten zien. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot met 0,2 procent licht lager, maar noteert daarmee nog wel nipt onder de hoogste stand ooit.

Wall Street haalde donderdag in eerste instantie nog steun uit arbeidsdata, waaruit bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week met 963.000 voor het eerst sinds medio maart onder de 1 miljoen is uitgekomen, terwijl economen hadden gerekend op 1,1 miljoen nieuwe aanvragen.

Gedurende het verloop van de dag kreeg de vrees voor een vertraging van het economisch herstel echter de overhand. "De economie heeft een nieuwe fiscale boost nodig", zei econoom Lydia Boussour van Oxford Economics. "Als dat niet lukt, lopen we het risico dat de activiteit vastloopt en de arbeidsmarkt weer stoom verliest", voegde ze toe.

De econoom refereerde daarmee naar de voortdurende impasse in de Verenigde Staten over een nieuwe ronde van Amerikaanse stimuleringsmaatregelen.

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen weekeinde vier decreten ondertekende voor een nieuwe ronde van financiële ondersteuning met een waarde van ongeveer 400 miljard dollar, laat een duurzaam akkoord op zich wachten. Wel is de markt van mening dat zo’n akkoord er uiteindelijk zal komen, omdat geen akkoord te grote schadelijke gevolgen zal hebben.

De Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei woensdag evenwel dat de twee kampen nog “mijlenver” verwijderd zijn van een akkoord.

Republikeinen pleiten voor een steunpakket van circa 1.000 miljard dollar, terwijl Democraten mikken op ruim een verdubbeling van dat bedrag.

“Gezien de huidige fiscale patstelling is het uiterst onwaarschijnlijk dat consumenten in augustus extra fiscale steun krijgen. Het behoeft geen betoog dat de vooruitzichten voor september sterk afhankelijk zijn van het fiscale beleid ”, zei econoom Aneta Markowska van zakenbank Jefferies.

Daarnaast hangen de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde staten en China boven de markt. De twee landen komen zaterdag virtueel bijeen om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal.

Beide landen ondertekenden de overeenkomst in januari, waardoor de handelsoorlog met oplopende invoerheffingen in ieder geval tijdelijk werd stopgezet. De overeenkomst, die 96 pagina’s telt, verplicht China onder meer om voor 200 miljard dollar aan extra Amerikaanse producten te kopen gedurende een periode van 2 jaar.

Als nulpunt werd het jaar 2017 genomen, toen de Amerikaanse export naar China een waarde van 130 miljard dollar omvatte. Waarnemers twijfelen er echter sterk aan of China op zo’n grote schaal zijn Amerikaanse import kan verhogen, mede gelet op de impact van de coronapandemie.

Aziatische beurzen komen vanochtend per saldo amper van hun plaats. Zowel in Japan als China noteren de hoofdbeurzen vrijwel vlak.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 1,0 procent, ofwel 0,43 dollar, lager op 42,24 dollar. In de Aziatische handel vanochtend herstelt de future deels met 0,3 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,1818.

De macro-economische agenda is vandaag goed gevuld met onder meer de economische groei en werkgelegenheid in het tweede kwartaal in de eurozone, en uit Amerika de detailhandelsverkopen, de industriële productie en het consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

De handelsinkomsten van Flow Traders stegen het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 54 miljoen naar 230 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroegen de handelsinkomsten nog 495 miljoen euro. Analisten die bijdroegen aan de consensus rekenden gemiddeld op 225 miljoen euro aan handelsinkomsten voor de periode april tot en met juni. Het EBITDA-resultaat steeg op jaarbasis van 21 miljoen naar 141 miljoen euro. Hier rekenden de analisten op 132 miljoen euro. In het eerste kwartaal stokte de meter op 324 miljoen euro. Flow Traders verdiende 2,51 euro per aandeel in het tweede kwartaal, waar analisten op 2,36 euro hadden gerekend.

De operationele omzet van opslagverhuurder Shurgard steeg het afgelopen half jaar op jaarbasis  4,9 procent tot 132,2 miljoen euro. De gemiddelde bezettingsgraad bedroeg daarbij 88,1 procent, een groei met net geen procentpunt.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,2 procent tot 3.373,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 27.896,72 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 11.042,50 punten.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?