Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 augustus 2020 11:38

Valuta: euro ziet opwaarts potentieel wegebben

De euro noteert vrijdag nog altijd boven de 1,18 dollar, maar dat wil nog niet zeggen dat de munt op het punt staat weer door te breken naar 1,19 of zelfs 1,20 dollar.

"Na de piek is de Europese valuta weer teruggevallen onder de 1,18 dollar, waarna de munt een paar pogingen ondernam tot herstel", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "Maar de longposities in de euro zijn aanzienlijk en dat brengt de vraag naar voren waar de stijging nu vandaan moet komen. Bovendien neemt de kans op een opwaartse doorbraak af, naarmate er meer pogingen daartoe nodig zijn, waarna de trend zo maar de andere kant uit kan gaan. Als dat ook met de euro gebeurt, lijkt 1,15 dollar mogelijk", aldus Boele, die winstnemingen niet uitsluit nu de vakantieperiode achter de rug raakt en de euro op 1,12 dollar noteerde toen deze begon.

Boele verwacht voor de korte termijn een herstel van de dollar, onder meer door zorg over de macro-economische cijfers uit de muntunie en de zorg over de rappe stijging van aandelen en andere risicovollere beleggingen.

De verkiezingsdynamiek in de Verenigde Staten krijgt inmiddels een iets steviger karakter. Boele schat in dat een herverkiezing voor de zittende president Donald Trump de euro op het huidige niveau houdt, een verlies lijkt de dollar inmiddels wat minder te deren dan eerder werd aangenomen. "Vergeet niet dat de coronacrisis voorlopig zeer bepalend blijft voor de valutamarkten", aldus Boele.  

Het Britse pond kan de komende tijd in de belangstelling komen te staan nu volgende week de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit worden hervat. "Ondertussen lijken zowel opwaarts als neerwaarts potentieel voor de Britse munt beperkter dan voorheen. Uitgaande van de euro is een no-deal Brexit goed voor een euro op 0,92 Britse pond, een deal kan de euro tot 0,87 Britse pond brengen, maar dat lijkt het dan wel te zijn.
 
De detailhandelsverkopen van China over juli lieten nog altijd een afname zien, terwijl er vooraf was gerekend op een zijwaartse ontwikkeling. De Chinese industriële productie in dezelfde maand kwam hoger uit, maar bleef nipt onder de verwachtingen. De opwaartse trend bleef wel intact.

Frankrijk maakte over vorige maand een definitieve inflatie van 0,4 procent bekend. Daarmee bleef het cijfer gelijk aan de raming.

De tweede raming voor de groei van de economie van de eurozone kwam uit op een krimp met 12,1 procent op kwartaalbasis en dat was in overeenstemming met de eerdere raming die eind juli naar buiten werd gebracht. De werkgelegenheid van de muntunie kwam in het tweede kwartaal 2,8 procent lager uit ten opzichte van het eerste kwartaal en de handelsbalans van de eurozone liet in juli een stijging van het overschot zien, doordat de import harder daalde dan de export.

Uit de Verenigde Staten komen vrijdag 4 cijfers en dat zijn achtereenvolgens de detailhandelsverkopen over juli, de arbeidskosten over het tweede kwartaal, de industriële productie over vorige maand, de bedrijfsvoorraden over juni en het voorlopige consumentenvertrouwen over augustus, zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan.

Voor de detailhandelsverkopen wordt uitgegaan van een stijging op maandbasis van 2,3 procent tegen een plus op maandbasis van 7,5 procent in juni. Zonder de verkopen van auto's mee te rekenen komt de stijging in juli op maandbasis naar verwachting uit op 1,2 procent tegen 7,3 procent een maand eerder.

De arbeidsproductiviteit is op kwartaalbasis naar verwachting met 4,4 procent opgelopen tegen een daling met 2,5 procent in het eerste kwartaal, eveneens op kwartaalbasis. De kosten van arbeid stegen naar verwachting met 6,6 procent op kwartaalbasis tegen een plus van 4,8 procent een kwartaal eerder.

De productie van de Amerikaanse industrie laat op maandbasis naar verwachting een stijging zien van 2,8 procent tegen een stijging met 5,4 procent in juni, terwijl de capaciteitsbezetting is aangetrokken van 68,6 naar 70,2 procent.

De bedrijfsvoorraden blijven ondertussen nog altijd onder druk staan met een verwachte min van 1,2 procent tegen een daling met 2,3 procent een maand eerder.

De vertrouwensindex komt in de prognose lager uit dan de index over juli die 73,2 aangaf. Voor augustus wordt gerekend op 71,0.

Er is vrijdag één spreker en dat is de voorzitter van de Federal Reserve van Dallas Robert Kaplan.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent lager op 1,1799 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent lager op 0,9029 Britse pond. Het Britse pond noteerde vrijdag vlak op 1,3069 dollar. De dollar noteerde 0,1 procent hoger op 6,9526 Chinese yuan. De dollar daalde vandaag 0,3 procent en noteerde daarmee op 106,6925 yen.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?