Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 augustus 2020 21:53

Update: AEX voorzichtig omhoog in onzekere markt

De Amsterdamse beurs is afgelopen week voorzichtig verder gestegen. Op een slotstand van 560,84 punten op vrijdag restte op weekbasis een bescheiden koerswinst van 0,2 procent. Een week geleden eindigde de hoofdindex nog op 559,57 punten, toen een stijging op weekbasis van 2,6 procent.

Er heerst onzekerheid in de markt, volgens vermogensbeheer Stan Westerterp van Bond Capital Partners. Het coronavirus, de aanstaande ontmoeting tussen China en de Verenigde Staten en macrocijfers bepalen het beeld, aldus marktkenner. Ook is het tweede Amerikaanse coronasteunpakket nog altijd niet rond.

Westerterp verwacht dat onzekerheid ook de komende maanden de richting van de markt zal bepalen, zeker nu beleggers ook hun blik beginnen te verleggen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. "En als de peilingen tegen zitten, dan kan Trump nog wel eens rare sprongen maken", voorziet Westerterp.

"De markt is deze week nogal stoïcijns geweest", zei marktanalist Jane Foley van Rabobank. "Het is augustus, dus het kan zijn dat we tot september moeten wachten om een overtuigende richting te vinden. "Er is nogal wat slecht nieuws", voegde zij toe, daarmee onder meer verwijzend naar de patstelling in Washington over een nieuw steunpakket. De Amerikaanse Senaat ging donderdag op zomerreces en keert pas in september terug. De maatregelen die per presidentieel decreet zijn verlengd zijn vooralsnog niet voldoende voor de markten.

Beleggers kijken ook naar de politieke ontwikkelingen tussen de VS en China. Een voor zaterdag gepland virtueel handelsoverleg is tot nader order uitgesteld, meldde persbureau Reuters vrijdagavond.

De twee kemphanen zouden elkaar dit weekend na maanden weer spreken over de Fase 1 handelsdeal, in de hoop daarmee de recent opgelopen spanningen weg te nemen. Er is nog geen nieuwe datum geprikt, aldus Reuters.

Beijing legde begin deze week sancties op aan 11 Amerikaanse burgers vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie senatoren Ted Cruz van Texas en Marco Rubio van Florida. De maatregelen zijn een vergelding voor het opleggen van sancties door Washington aan een aantal hoge officials in Hongkong, waaronder de leider van de stadstaat Carrie Lam, vanwege de omstreden veiligheidswet die de autonomie van Hongkong beknot.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen willen beide landen het handelsdossier apart zien van de overige spanningen.

"Dat is een positieve insteek en hoeft de financiële markten niet flink in de wielen te rijden. Een escalatie tot een volledige confrontatie tussen de landen is vanzelfsprekend funest. Dat is niet te verwachten, maar het blijft politiek."

Sterke ZEW en historische krimp Britse economie

Het macronieuws was deze week gemengd: de Duitse ZEW-vertrouwensindex steeg in augustus naar 71,5 en dat was redelijk onverwacht. Vooraf werd door economen gerekend op een daling. Econoom Carsten Brzeski van ING wees op het feit dat de verwachtingsindex weliswaar steeg naar het hoogste niveau sinds 2004, maar de index voor de huidige omstandigheden tegelijkertijd juist weer verslechterde.

Beleggers schudden een historische krimp van de economie in het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal van zich af. In het afgelopen kwartaal daalde het Britse bruto binnenlands product met ruim 20 procent.

Toch is de situatie niet te vergelijken met de financiële crisis in 2009 en rekent valuta-analist Ranko Berich van Monex Europe dan ook op een sneller herstel, iets dat wordt ondersteund door de economische groei van bijna 9 procent in de maand juni.

Chinese data over de industrie en detailhandel baarden beleggers evenwel zorgen over het mondiale economische herstel; de industriële productie groeide in juli minder dan verwacht en de detailhandelsverkopen daalden onverwacht.

De euro/dollar noteerde vrijdagmiddag op 1,1830, en daarmee licht hoger ten opzichte van een week geleden. Een vat West Texas Intermediate werd dik een procent duurder. Zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap rekenen op een sterkere krimp van de vraag naar olie in 2020.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ABN AMRO deze week aan de leiding met een koerswinst van 11,5 procent. De bank kwam met een meevallend verlies en de reorganisatieplannen van de nieuwe CEO werden goed ontvangen. Zo oordeelde Morgan Stanley dat de bank de goede kant opgaat en sprak Jefferies van ambitieuze plannen.

Het aandeel Just Eat Takeaway sprong 1,9 procent hoger na cijfers. Degroof Petercam sprak van indrukwekkende cijfers en JPMorgan van een mooie verrassing. "We zijn erg enthousiast over de kansen die het bedrijf in het vooruitzicht heeft", schreven de analisten van JPMorgan, die dan ook een Overwogen advies hanteren.

Prosus profiteerde uiteindelijk niet van sterke kwartaalcijfers bij zijn belangrijkste deelneming Tencent en daalde 1,4 procent. WeChat van de Chinese internetgigant heeft net als TikTok de aandacht van Trump getrokken. Die dreigt met een ban van de twee diensten, die de gegevens van hun gebruikers in China opslaan.

ASML steeg nipt 0,1 procent en ASMI leverde 1,4 procent in, terwijl techaandelen deze week wereldwijd onder druk stonden. Hekkensluiter was Aegon dat 9,6 procent daalde op weekbasis. De verzekeraar stelde duidelijk teleur. De halfjaarcijfers waren nog een stuk slechter dan gevreesd en de keuze van Aegon om de balans te versterken, betekent op korte termijn pijn voor de aandeelhouder, aldus ING.

In de AMX steeg Flow Traders 8,1 procent na het openen van de boeken. Die cijfers waren iets beter dan verwacht, terwijl de flitshandelaar ook een dividend van 4,00 euro per aandeel in het vooruitzicht stelde. Koploper in de Midcap was OCI met een stijging op weekbasis van 10,9 procent.

Pharming won 3,9 procent. Het Leidse biotechbedrijf Pharming behandelde de eerste patiënt in een klinische studie waarbij de werking van het bestaande geneesmiddel Ruconest als behandeling tegen het COVID-19-virus wordt getest.

BAM won nipt 0,1 procent nadat het een vrijstelling kreeg van zijn kredietverstrekkers. ING voorziet dat het bouwbedrijf meer stappen zal moeten zetten na de sluiting van de internationale tak, gezien de lastige financiële situatie.

GrandVision verloor 2,1 procent. De overname door EssilorLuxottica lijkt een steeds moeizamer proces te worden, waarbij juridische stappen inmiddels niet meer worden geschroomd. 

TKH zag 3,2 procent aan beurswaarde verdampen op weekbasis na de publicatie van halfjaarcijfers en was daarmee de sterkste daler in de AMX. Die cijfers waren weliswaar een stuk beter dan verwacht, maar de afgegeven outlook voor 2020 stelde wel teleur.

Bij de smallcaps won Vivoryon maar liefst 23,5 procent. Accsys ging 7,7 procent hoger op weekbasis na de aankondiging van een joint venture in de VS voor Accoya.

Avantium daalde 9,3 procent. ING vond de cijfers die afgelopen week verschenen niet echt tegenvallen, maar stelde wel dat beleggers komend halfjaar aan de zijlijn staan en moeten afwachten of het bedrijf een strategische partner voor zijn investeringen weet te vinden.

Bij de lokale fondsen ging centenfonds Kardan op weekbasis 80 procent hoger en won Esperite ruim 40 procent.

Update: om aan te geven dat het handelsoverleg tussen de VS en China is uitgesteld.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?