Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 augustus 2020 20:15

Uitgelicht: Just Eat Takeaway verteert overnames goed

Just Eat Takeaway heeft flink weten te profiteren van de coronacrisis en de overnames die het deed en de vooruitzichten lijken goed. Dit bleek afgelopen week met de halfjaarcijfers van de maaltijdbezorger. Het aandeel steeg op weekbasis dan ook 1,9 procent. 

CEO Jitse Groen sprak in een toelichting op de cijfers van goede prestaties in de meeste landen en een "gezonde" brutomarge, waardoor de aangepaste EBITDA in de plus uitkwam. 

Het aantal orders steeg op jaarbasis met 32 procent naar 257 miljoen stuks. Vooral Duitsland deed het goed met een plus van 76 procent. In Nederland was er een plus van 24 procent. Daarbij ging de gemiddelde prijs per bestelling omhoog. CEO Groen verwacht ook dat de ordergroei in de rest van het jaar sterk zal zijn.

ING is het eens met Groen. De analisten van de bank denken dat de populariteit van online eten bestellen door de coronacrisis is versneld en ook dat dit ook zal doorzetten. Om die reden verhoogde de bank de omzettaxaties voor Just Eat Takeaway met circa 5 procent. Voor dit jaar rekent ING op een omzet van bijna 2,3 miljard euro, waar de oude raming onder de 2,2 miljard euro lag. In 2021 stijgt de omzet naar 2,8 miljard euro en in 2022 zelfs naar 3,4 miljard euro, denkt ING.

De omzet van Just Eat Takeaway kwam afgelopen halfjaar uit op 1.031 miljoen euro, een plus van 44 procent op jaarbasis. De aangepaste EBITDA steeg met maar liefst 133 procent van 76 miljoen naar 177 miljoen euro.

Desondanks boekte Just Eat Takeaway een verlies van 158 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 27 miljoen euro. Dat verlies schreef het bedrijf vooral toe aan kosten die werden gemaakt voor de beoogde overname van het Amerikaanse GrubHub en de overname van Just Eat. Die kosten bedroegen maar liefst 142 miljoen euro. Feitelijk lag het verlies van 16 miljoen euro dus lager dan de rode cijfers van vorig jaar.

De integratie van Just Eat vordert volgens de maaltijdbezorger goed en ligt op schema. Volgens Groen is er de laatste jaren te weinig geïnvesteerd in Just Eat, maar komt daar nu verandering in. De topman sprak van een "agressief investeringsplan". 

De cijfers laten zien dat het oude Takeaway een geoliede overnamemachine is geworden.

"Duitsland toont het succes die overnames kunnen opleveren", aldus de analisten van Bank of America. Takeaway kocht voor Just Eat al de Duitse activiteiten van Delivery Hero. De goede prestaties in Duitsland zullen er volgens de analisten voor zorgen dat beleggers de stap van Just Eat Takeaway in Amerika met de overname van GrubHub zullen waarderen.

Die overname van GrubHub voor 7,3 miljard euro denkt Just Eat Takeaway in de eerste helft van 2021 te kunnen afronden.

Zijn er dan nog nieuwe overnamekansen? Volgens JPMorgan Cazenove wel, in bijvoorbeeld Spanje en Italië. En wachten tot de deal met GrubHub definitief rond is, dat zal niet gebeuren. De analisten rekenen al op een nieuwe aankondiging in de komende maanden.

Bij Degroof Petercam rekenen ze eerder op een overname buiten Europa, bijvoorbeeld in de VS, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland.

Maar de eerstvolgende aanjager voor de koers zal misschien niet een nieuwe overname zijn, maar een desinvestering. Just Eat Takeaway zal vermoedelijk het belang in het Braziliaanse iFood van de hand willen doen.

iFood presteerde goed, met 200 miljoen orders in de eerste helft van 2020, aldus JPMorgan Cazenove.

Analisten schatten gemiddeld dat het Braziliaanse belang meer dan 2,5 miljard euro kan opbrengen. 

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?