Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 augustus 2020 19:15

Uitgelicht: grote schoonmaak dwingt Aegon tot pijnlijke maatregelen

Lard Friese, de nieuwe topman van Aegon, grijpt de coronacrisis aan om de balans van de verzekeraar structureel te versterken, maar ziet ook een noodzaak van meer discipline in de bestuurscultuur. Dat bleek bij de halfjaarcijfers van de verzekeraar.

"De resultaten zijn niet geweldig geweest", erkende CEO Friese in een toelichting op de cijfers. En dat was terug te zien in de koersontwikkeling. Aegon leverde afgelopen week met een koersdaling van 9,6 procent de slechtste prestatie in de AEX.

Pover, zo omschreef Berenberg de resultaten van Aegon. De nettowinst daalde op jaarbasis van 617 miljoen naar 202 miljoen euro. Dat is lager dan de 282 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden.

Onderliggend verslechterde het resultaat van nipt meer dan een miljard euro naar 700 miljoen euro. Hier was 757 miljoen voorspeld door analisten.

Aegon meldde 194 miljoen euro aan bijzondere waardeverminderingen, met name op de obligatieportefeuille in de VS en leningen zonder onderpand in Nederland, en overige lasten ter waarde van ruim 1 miljard euro, met name het gevolg van wijzigingen in de aannames in de VS.

Het rendement op het eigen vermogen liep terug van 9,6 naar 6,5 procent en de Solvency II ratio daalde van 201 naar 195 procent als gevolg van ongunstige marktinvloeden.

Ook nam de verzekeraar overige lasten ter waarde van ruim 1 miljard euro, voor wijzigingen in de aannames voor de rente en bij de levens- en langdurige zorgverzekeringen in de VS. 

Het rendement op het eigen vermogen liep terug van 9,6 naar 6,5 procent. Bij de vorige kwartaalupdate waarschuwde CFO Rider al dat het "zeer onwaarschijnlijk" is dat Aegon dit jaar de doelstelling van 10 procent rendement op het eigen vermogen zal halen.

Friese ziet zaken die beter moeten in de bestuurscultuur, die moet meer gefocust zijn op verbetering van de resultaten, volgens Friese. "Ik wil een bedrijf met een hup in zijn stap."

Friese volgde midden in de coronacrisis CEO Alex Wynaendts op. Onder diens bewind kampte Aegon jarenlang met wisselvallige en vaak tegenvallende resultaten. Friese leidde zelf jarenlang met aanzienlijk meer succes de grote rivaal NN Group, de voormalige verzekeringspoot van ING die onder zijn leiding naar de beurs werd geloodst in de nasleep van de kredietcrisis.

Nu moet hij ook de andere Haagse verzekeraar Aegon op de rails krijgen. Zijn ambitie verwoordde hij donderdag als volgt: om Aegon te transformeren in een meer gefocuste, evenwichtige verzekeringsgroep, met een betrouwbare kasstroom en aantrekkelijk en duurzaam dividend. "Ik realiseer dat dit niet is waar het bedrijf nu staat, en het zal tijd kosten om er te komen", stelde Friese donderdag.

De pijnlijke stap die Aegon neemt is om het dividend fors te verlagen, om ruimte te creëren om de schuldpositie af te bouwen en de balans te versterken. Zo kan er binnenkort 500 miljoen euro aan schuld worden afgelost.

Het slotdividend over 2019 werd overgeslagen en het interimdividend 2020 wordt met 60 procent verlaagd tot 0,06 euro per aandeel.

"We realiseren dat dit bedrijf op termijn een hoger dividend moet kunnen produceren en we geloven dat dat kan", stelde CEO Friese. "Voor nu is dit het goede niveau van dividend dat ons in staat stelt schulden te verlagen, het risicoprofiel van het bedrijf te verlagen en door de coronaviruspandemie te navigeren."

Andere stappen impliceren dat Aegon zich met name in de Verenigde Staten te rijk heeft gerekend, met te optimistische aannames voor de langetermijnrente, sterfte en ziekte. Forse aanpassingen van deze aannames leverde een verliespost op van ruim 1 miljard euro in het tweede kwartaal.

"We hebben de gelegenheid gebruikt om prudenter te worden in de aannames", zei CFO Rider in een toelichting. Met name de verwachtingen voor de rente werden fors neerwaarts bijgesteld en ook de verwachtingen rond sterfte waren niet goed, volgens de CFO. "Onze blootstelling aan sterfterisico's is te zwaar."

Analisten klagen al jaren over dit soort aanpassingen van de aannames bij Aegon, die in een recent verleden vrijwel jaarlijks voorkwamen en de winsten van de andere kwartalen in dat jaar dan vaak lieten verdampen.

In een toelichting wilde Friese deze traditie van te optimistische aannames niet verbinden aan de noodzaak van een meer gedisciplineerde bestuurscultuur.  

Wel maakte de topman duidelijk dat er nieuwe mensen van buiten het bedrijf zullen worden aangetrokken, om de nieuwe bestuurscultuur vorm te geven. "We moeten een cultuur van hoge prestatie bouwen, waar achterblijvende resultaten zonder uitstel worden aangepakt, beslissingen bijtijds worden genomen, een gevoel van eigenaarschap door de gehele organisatie zal worden gekweekt en de complexiteit verminderd wordt om het risico van tegenvallers te minimaliseren", aldus Friese. "We zullen nieuw talent aantrekken om onze bestaande interne vijver van talenten aan te vullen."

De noodzaak van strategische focus betekent dat Aegon mogelijk vertrekt uit sommige van de twintig landen waarin de verzekeraar nu actief is. Welke landen is nog niet duidelijk, maar er worden geen grote kernmarkten afgestoten. "We zijn blij met onze aanwezigheid in grote, stabiele markten, met name de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland", zei Friese. Ook de aanwezigheid in grote groeimarkten als China en Brazilië is gewenst. Meer duidelijkheid volgt later.

Berenberg verwacht dat Aegon vooral naar Centraal en Oost-Europa zal kijken voor eventuele desinvesteringen. 

Analist Albert Ploegh van ING noemt de aanpassing van de aannames drastischer dan hij had voorzien, en ook de verlaging van het dividend is ingrijpender dan verwacht. Toch denkt hij dat de keuzes terecht zijn. "Naar onze mening heeft de nieuwe CEO duidelijk de aannames naar meer realistische niveaus bijgesteld."

"Het lijkt erop dat de schoonmaak van de Augiasstallen is begonnen", stelde analist Jason Kalamboussis van KBC Securities. Hij verwees daarmee naar de mythe over Hercules die de stallen van koning Augias in één dag moest uitmesten, nadat dit meer dan dertig jaar niet was gedaan. Kalamboussis suggereerde dat sommige onopgeloste problemen bij Aegon misschien ook al ongeveer zo lang bestaan.

De strategie-update in december blijft cruciaal voor de toekomst, volgens KBC, maar de focus op een sterkere balans is volgens Kalamboussis een goede start.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?