Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 augustus 2020 06:49

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 20 punten voor de Duitse DAX, een min van 5 punten voor de Franse CAC 40, maar een kleine plus van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten.

Na de solide winsten van woensdag maakten de Europese aandelenmarkten donderdag een pas op de plaats, onder andere vanwege de voortdurende impasse in de Verenigde Staten over een nieuwe ronde van Amerikaanse stimuleringsmaatregelen en de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde staten en China. De twee landen komen zaterdag bijeen om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal.

In de tussentijd richtte Washington zijn vizier op Europa. Een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zei dat de tarieven voor producten van de Europese Unie, waaronder whisky en vliegtuigen van Airbus ongewijzigd zullen blijven, ondanks pogingen van vliegtuigfabrikanten om de voldoen aan uitsparen van de Wereldhandelsorganisatie over staatssteun.

De Verenigde Staten verhoogden vorig jaar de tarieven op circa 7,5 miljard euro aan EU-producten als vergelding voor de subsidies aan Airbus.  Amerikaanse functionarissen dreigden deze zomer ook de tarieven te verhogen op een reeks nieuwe producten.

Spreadex-analist Connor Campbell zei dat de VS "de situatie niet escaleerde met nieuwe tarieven voor wodka, gin en bier", wat een nieuwe verkoopgolf [op de aandelenmarkten] heeft voorkomen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen van Duitsland in juli in een definitieve meting uit op hetzelfde niveau uitkwamen als in de voorlopige cijfers al bekend was, namelijk op jaarbasis 0,1 procent en op maandbasis 0,5 procent lager.

De markt haalde steun uit Amerikaanse arbeidsdata, waaruit bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten voor het eerst sinds medio maart onder de 1 miljoen is uitgekomen. Vorige week bedroeg het aantal nieuwe steunaanvragen 963.000, terwijl economen rekenden op 1,1 miljoen nieuwe aanvragen.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Telekom heeft de resultaten in het tweede kwartaal zien oplopen, daarbij geholpen door de overname van het Amerikaanse Sprint. Deutsche Telekom kwam ook met een nieuwe outlook. Voor heel dit jaar rekent het telecombedrijf op een aangepaste EBITDA na leases van ongeveer 34 miljard euro. Eerder rekende Deutsche Telekom op 25,5 miljard euro. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Thyssenkrupp heeft in het derde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet zien terugvallen, ook nu door de zwakke automotivemarkt, waardoor het verlies opliep. Het aandeel verloor 16,3 procent.

RWE heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de resultaten zien aantrekken. Het nutsbedrijf handhaafde de outlook voor 2020, maar verwacht aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedtes uit te komen. Het aandeel sloot 2,6 procent hoger.

Aegon heeft in de eerste zes maanden van 2020 de winst steviger onder druk zien staan dan verwacht en besloot de financiële doelen voor 2019 tot en met 2021 in te trekken. Nieuwe doelen volgen bij de beleggersdag in december. Het interimdividend 2020 wordt verlaagd tot 0,06 euro per aandeel. Het aandeel noteerde 15,3 procent lager.

Adyen en Zalando breiden hun samenwerking uit, met de verwerking van Zalando's creditcardbetalingen in alle Europese markten. De koers van het aandeel Adyen noteerde 2,6 procent hoger.

TUI heeft zijn activiteiten het afgelopen kwartaal door de coronacrisis bijna stil zien vallen en moest daarom donderdag een miljardenverlies bekend maken. TUI noteerde 6,2 procent lager in koers.

De resultaten van Carlsberg hebben het afgelopen kwartaal flink onder druk gestaan. De bierbrouwer sprak daarnaast de verwachting uit dat de autonome operationele winst in 2020 met 10 tot 15 procent zal dalen. In de eerste helft van dit jaar was dat een afname van 8,9 procent. Het aandeel noteerde 5,8 procent lager.

Euro STOXX 50          3.342,85 (-0,6%)
STOXX Europe 600       372,53 (-0,6%)
DAX                    12.993,71 (-0,5%)
CAC 40                 5.042,38 (-0,6%)
FTSE 100               6.185,62 (-1,5%)
SMI                    10.260,11 (-0,2%)
AEX                    569,95 (-0,9%)
BEL 20                 3.447,14 (-0,6%)
FTSE MIB               20.257,31 (-0,9%)
IBEX 35                7.250,50 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag nog lager gesloten.

Wall Street haalde donderdag in eerste instantie steun uit arbeidsdata, waaruit bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten voor het eerst sinds medio maart onder de 1 miljoen is uitgekomen. Vorige week bedroeg het aantal nieuwe steunaanvragen 963.000, terwijl economen rekenden op 1,1 miljoen nieuwe aanvragen. Bovendien, de verlengde steunaanvragen kwamen uit op het laagste niveau sinds begin april.

Gedurende het verloop van de dag kreeg de vrees voor een vertraging van het economisch herstel echter de overhand. "De economie heeft een nieuwe fiscale boost nodig", zei econoom Lydia Boussour van Oxford Economics. "Als dat niet lukt, lopen we het risico dat de activiteit vastloopt en de arbeidsmarkt weer stoom verliest", zei zij.

De econoom refereerde daarmee tevens naar de voortdurende impasse in de Verenigde Staten over een nieuwe ronde van Amerikaanse stimuleringsmaatregelen.

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen weekeinde vier decreten ondertekende voor een nieuwe ronde van financiële ondersteuning, laat een duurzaam akkoord op zich wachten. Wel is de markt van mening dat zo’n akkoord er uiteindelijk zal komen, omdat geen akkoord te grote schadelijke gevolgen zal hebben.

Daarnaast hingen de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde staten en China boven de markt. De twee landen komen zaterdag bijeen om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal.

Op macro-economisch vlak werd donderdag tevens bekend dat de Amerikaanse importprijzen in juli op maandbasis met 0,7 procent zijn gestegen, terwijl de exportprijzen met met 0,8 procent toenamen.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 1,0 procent, ofwel 0,43 dollar, lager op 42,24 dollar.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de detailhandelsverkopen van juli en de arbeidskosten in het tweede kwartaal, gevolgd door industriële productiecijfers van juli, het consumentenvertrouwen in augustus en de bedrijfsvoorraden van juni.

Bedrijfsnieuws

Cisco heeft in het afgelopen kwartaal zoals verwacht last gehad van de coronacrisis, en voorziet ook voor het lopende kwartaal een omzetdaling. Voor het huidige kwartaal rekent Cisco op 0,69 tot 0,71 dollarcent per aandeel, als aangepaste winst. Dat is lager dan de 0,75 dollar die de markt had voorzien. Het aandeel verloor circa 11,5 procent.

Facebook, Google en Twitter hebben met federale ambtenaren besproken hoe de socialmediaplatforms de verspreiding van desinformatie in de dagen voor en na de komende presidentsverkiezingen kunnen voorkomen, nadat de Amerikaanse inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd voor buitenlandse inmenging. Facebook steeg 0,4 procent, de moedermaatschappij van Google, Alphabet, won 0,8 procent en Twitter noteerde 0,8 procent hoger.

Fannie Mae en Freddie Mac hebben aangekondigd een nieuwe vergoeding in te voeren om zichzelf te beschermen tegen verliezen op geherfinancierde hypotheken, waar ze garant voor staan, wat volgers marktvolgers een signaal is van toekomstige potentiële turbulentie op de huizenmarkt.
Fanny Mae steeg 1,9 procent, terwijl Freddie Mac 1,6 procent won.

De twee grootste verhuurders van retailvastgoed aan JC Penney, Simon Property Group en Brookfield Property Partners, voeren vergevorderde overnamegesprekken met de warenhuisketen. JC Penney won ruim 6,0 procent.

Lyft heeft in het tweede kwartaal het aantal chauffeurs en omzet dramatisch zien dalen, door de reisbeperkingen die golden vanwege het coronavirus. CEO Logan Green voegde echter toe dat het aantal ritten in juli alweer 78 procent hoger lag dan het dieptepunt in april. Het aandeel daalde bijna 5,0 procent.

Thermo Fisher Scientific ziet af van de overname van Qiagen omdat er te weinig aandelen onder het bod zijn aangemeld. Themo wilde minimaal 66,7 procent van de aandelen in handen krijgen, maar nog niet de helft van aandeelhouders meldde zijn stukken aan. Qiagen kan nu een vergoeding van 95 miljoen dollar tegemoet zien.

S&P 500 index              3.373,43 (-0,2%)
Dow Jones index            27.896,72 (-0,3%)
Nasdaq Composite           11.042,50 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, maar de koersuitslagen waren beperkt.

Nikkei 225                     23.275,16 (+0,1%)
Shanghai Composite      3.315,45 (-0,2%)
Hang Seng                    25.183,93 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1814. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1806 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1824 op de borden.

USD/JPY Yen   106,85
EUR/USD Euro  1,1814
EUR/JPY Yen   126,24

MACRO-AGENDA:
04:00 Detailhandelsverkopen - Juli (Chi)
04:00 Industriële productie - Juli (Chi)
08:45 Inflatie - Juli def. (Fra)
09:30 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (NL)
09:30 Internationale handel - Juni (NL)
11:00 Handelsbalans - Juni (Bel)
11:00 Economische groei - Tweede kwartaal 2e raming (eur)
11:00 Handelsbalans - Juni (eur)
11:00 Werkgelegenheid - Tweede kwartaal (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen - Juli (VS)
14:30 Arbeidskosten - Tweede kwartaal (VS)
15:15 Industriële productie - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Augustus vlpg. (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19