Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 augustus 2020 18:30

Europese beurzen lager het weekend in

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 1,2 procent in het rood op 368,07 punten, de Duitse DAX sloot 0,7 procent in de min op 12.901,34 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 1,6 procent op een slot van 4.962,93 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 1,6 procent lager op 6.090,04 punten.

Beleggers gaan het weekend in met zorgen over het economisch herstel, nadat Chinese economische data over de industrie en detailhandelsdata tegenvielen.

"China was het eerste land dat in de coronacrisis belandde en daarom ook een van de eerste landen die uit de eerste fase [van de virusuitbraak] kwam dus de kwetsbaarheid van het herstel is een onprettig kijkje in de toekomst voor andere landen", volgens vermogensbeheerder Russ Mould van AJ Bell.

Wat het economisch plaatje niet helpt is het oplaaien van het virus in delen van Europa waardoor quarantainemaatregelen voor reizigers uit bepaalde landen weer worden aangescherpt, hetgeen van invloed is op het toerisme en de economie.

"Het is een teleurstellend eind van de week voor de Europese markten waarbij aandelen in de reisbranche zwaar worden getroffen nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten Frankrijk, Nederland en Malta aan zijn quarantaine-lijst toe te voegen vanwege de zorgen over het toenemende aantal besmettingen", aldus analist Michael Hewson van CMC Markets.

Als Europese landen hadden gehoopt het zomerseizoen nog enigszins te redden, dan helpen deze tegenslagen niet mee en nu de dagen korter worden is dit ook niet gunstig voor de financiën van landen die het van toerisme moeten hebben zoals Spanje, Italië en Griekenland, aldus Hewson.  

Nieuwe bbp-cijfers uit de eurozone bevestigden vrijdag een eerder gemelde krimp van ruim 12 procent op kwartaalbasis tussen april en juni. Verder nam de werkgelegenheid in de muntunie in het tweede kwartaal in een historisch tempo af en werd bekend dat de export van goederen in de eurozone in juni bijna 10 procent is gedaald.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,1832. Olie werd iets goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Aandelen in de luchtvaartsector en reisbranche stonden onder druk door de hernieuwde quarantaineregels in delen van Europa. British Airways-moeder IAG daalde 4,8 procent, Lufthansa verloor 1,8 procent en TUI leverde 8,4 procent in. Hotelketens als Intercontinental Hotels en Whitbread sloten tot 3 procent lager.

easyJet heeft conform eerdere berichtgeving 23 vliegtuigen verkocht voor in totaal 608 miljoen Britse pond en huurt deze toestellen vervolgens weer terug. Met de terughuur is ongeveer 123,3 miljoen pond gemoeid. De koers van het aandeel sloot 6,6 procent lager; ook vanwege de algehele malaise in de sector.

Daimler heeft een schikking getroffen van 1,5 miljard dollar met verschillende Amerikaanse autoriteiten in verband met het emissieschandaal. Daar bovenop werd een akkoord bereikt over de schikking van een zogenaamde class-action over dezelfde kwestie voor een bedrag van 700 miljoen dollar. De autofabrikant zei over genoeg voorzieningen te beschikken om de kosten te dekken. De koers van het aandeel sloot vrijdag 0,1 procent lager.

PGS heeft een overnamebod van de Noorse bodemonderzoeker TGS NOPEC Geophysical Company op zijn databestanden voor 600 miljoen dollar unaniem afgewezen, omdat het bod te laag werd gevonden. Het aandeel PGS daalde 3,1 procent in koers en een stuk TGS werd 1,5 procent goedkoper in zijn notering.
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen bleven vrijdag rond het Europese slot dicht bij huis.

De Aandeelhouder TV

september 28, 2020

AEX 28 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 15:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Duurzaamheid: Zorgvuldig rentmeesterschap is cruciaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO