Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 13 augustus 2020 12:24

Lard Friese mist verende tred bij Aegon

De nieuwe topman van Aegon grijpt de coronacrisis aan om de balans van de verzekeraar structureel te versterken, maar ziet ook een noodzaak van meer discipline in de bestuurscultuur. Dat bleek bij de hlafjaarcijfers van Aegon.

"De resultaten zijn niet geweldig geweest", erkende CEO Lard Friese in een toelichting op de cijfers.

"Terwijl er door de coronacrisis vanuit huis gewerkt moet worden, ben in onder de indruk geraakt van onze mensen, die hard werken. Het geloof in de missie van het bedrijf is levend. Er zijn veel ideeën en dat is een goede zaak", aldus Friese.

Maar tegelijk is er ook het besef dat de resultaten niet goed zijn geweest. Friese ziet zaken die beter moeten in de bestuurscultuur. "Het is belangrijk dat de verantwoordelijkheden helder zijn. De directieven moeten duidelijk zijn. Er moet meer aandacht komen voor de uitvoering."

De bestuurscultuur moet meer gefocust zijn op verbetering van de resultaten, volgens Friese. "Ik wil een bedrijf met een hup in zijn stap."

Friese volgde midden in de coronacrisis CEO Alex Wynaendts op. Onder diens bewind kampte Aegon jarenlang met wisselvallige en vaak tegenvallende resultaten. Friese leidde zelf jarenlang met aanzienlijk meer succes de grote rivaal NN Group, de voormalige verzekeringspoot van ING die onder zijn leiding naar de beurs werd geloodst in de nasleep van de krediercrisis.

Nu moet hij ook de andere Haagse verzekeraar Aegon op de rails krijgen. Zijn ambitie verwoordde hij donderdag als volgt: om Aegon te transformeren in een meer gefocuste, evenwichtige verzekeringsgroep, met een betrouwbare kasstroom en aantrekkelijk en duurzaam dividend. "Ik realiseer dat dit niet is waar het bedrijf nu staat, en het zal tijd kosten om er te komen", stelde Friese donderdag.

Een pijnlijke stap die Aegon neemt is om het dividend fors te verlagen, om ruimte te creëren om de schuldpositie af te bouwen en de balans te versterken. Zo kan er binnenkort 500 miljoen euro aan schuld worden afgelost.

Andere stappen impliceren dat Aegon zich met name in de Verenigde Staten nog altijd te rijk rekende, met te optimistische aannames voor de langetermijnrente, sterfte en ziekte. Forse aanpassingen van deze aannames leverde een verliespost op van ruim 1 miljard euro in het tweede kwartaal.

"We hebben de kans aangegrepen om meer behoudendheid in de balans in te bouwen", zei chief financial officer Matt Rider van Aegon. De verwachting van een aanhoudende negatieve impact op de sterftecijfers van de coronacrisis in de VS speelde daarbij overigens ook een rol.

Analisten klagen al jaren over dit soort aanpassingen van de aannames bij Aegon, die in een recent verleden vrijwel jaarlijks voorkwamen en de winsten van de andere kwartalen in dat jaar dan vaak lieten verdampen.

In een toelichting wilde Friese deze traditie van te optimistische aannames niet verbinden aan de noodzaak van een meer gedisciplineerde bestuurscultuur.  

Wel maakte de topman duidelijk dat er nieuwe mensen van buiten het bedrijf zullen worden aangetrokken, om de nieuwe bestuurscultuur vorm te geven. "We moeten een cultuur van hoge prestatie bouwen, waar achterblijvende resultaten zonder uitstel worden aangepakt, beslissingen bijtijds worden genomen, een gevoel van eigenaarschap door de gehele organisatie zal worden gekweekt en de complexiteit verminderd wordt om het risico van tegenvallers te minimaliseren", aldus Friese. "We zullen nieuw talent aantrekken om onze bestaande interne vijver van talenten aan te vullen."

De noodzaak van strategische focus betekent dat Aegon mogelijk vertrekt uit sommige van de twintig landen waarin de verzekeraar nu actief is. Welke landen is nog niet duidelijk, maar er worden geen grote kernmarkten afgestoten. "We zijn blij met onze aanwezigheid in grote, stabiele markten, met name de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland", zei Friese. Ook de aanwezigheid in grote groeimarkten als China en Brazilië is gewenst. Meer duidelijkheid volgt later.

Analist Albert Ploegh van ING noemt de aanpassing van de aannames drastischer dan hij had voorzien, en ook de verlaging van het dividend is ingrijpender dan verwacht. Toch denkt hij dat de keuzes terecht zijn. "Naar onze mening heeft de nieuwe CEO duidelijk de aannames naar meer realistische niveaus bijgesteld."

"Het lijkt erop dat de schoonmaak van de Augiasstallen is begonnen", stelde analist Jason Kalamboussis van KBC Securities. Hij verwees daarmee naar de mythe over Hercules die de stallen van koning Augias in één dag moest uitmesten, nadat dit meer dan dertig jaar niet was gedaan. Kalamboussis suggereerde dat sommige onopgeloste problemen bij Aegon misschien ook al ongeveer zo lang bestaan.

De strategie-update in december blijft cruciaal voor de toekomst, volgens KBC, maar de focus op een sterkere balans is volgens de analist een goede start.

Het aandeel Aegon stond donderdag 15 procent lager op 2,57 euro.

De Aandeelhouder TV

september 28, 2020

AEX 28 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 15:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Duurzaamheid: Zorgvuldig rentmeesterschap is cruciaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO