Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 13 augustus 2020 18:33

Europese beurzen lager gesloten

De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 372,53 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 12.993,71 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 5.042,38 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,5 procent lager op 6.185,62 punten.

Na de solide winsten van woensdag maakten de Europese aandelenmarkten donderdag een pas op de plaats, onder andere vanwege de voortdurende impasse in de Verenigde Staten over een nieuwe ronde van Amerikaanse stimuleringsmaatregelen en de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde staten en China. De twee landen komen zaterdag bijeen om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal.

In de tussentijd richtte Washington zijn vizier op Europa. Een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zei dat de tarieven voor producten van de Europese Unie, waaronder whisky en vliegtuigen van Airbus ongewijzigd zullen blijven, ondanks pogingen van vliegtuigfabrikanten om de voldoen aan uitsparen van de Wereldhandelsorganisatie over staatssteun.

De Verenigde Staten verhoogden vorig jaar de tarieven op circa 7,5 miljard euro aan EU-producten als vergelding voor de subsidies aan Airbus.  Amerikaanse functionarissen dreigden deze zomer ook de tarieven te verhogen op een reeks nieuwe producten.

Spreadex-analist Connor Campbell zei dat de VS "de situatie niet escaleerde met nieuwe tarieven voor wodka, gin en bier", wat een nieuwe verkoopgolf [op de aandelenmarkten] heeft voorkomen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen van Duitsland in juli in een definitieve meting uit op hetzelfde niveau uitkwamen als in de voorlopige cijfers al bekend was, namelijk op jaarbasis 0,1 procent en op maandbasis 0,5 procent lager.

De markt haalde steun uit Amerikaanse arbeidsdata, waaruit bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten voor het eerst sinds medio maart onder de 1 miljoen is uitgekomen. Vorige week bedroeg het aantal nieuwe steunaanvragen 963.000, terwijl economen rekenden op 1,1 miljoen nieuwe aanvragen.

De euro/dollar noteerde op 1,1824. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1782 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 0,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Telekom heeft de resultaten in het tweede kwartaal zien oplopen, daarbij geholpen door de overname van het Amerikaanse Sprint. Deutsche Telekom kwam ook met een nieuwe outlook. Voor heel dit jaar rekent het telecombedrijf op een aangepaste EBITDA na leases van ongeveer 34 miljard euro. Eerder rekende Deutsche Telekom op 25,5 miljard euro. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Thyssenkrupp heeft in het derde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet zien terugvallen, ook nu door de zwakke automotivemarkt, waardoor het verlies opliep. Het aandeel verloor 16,3 procent.

RWE heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de resultaten zien aantrekken. Het nutsbedrijf handhaafde de outlook voor 2020, maar verwacht aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedtes uit te komen. Het aandeel sloot 2,6 procent hoger.

Aegon heeft in de eerste zes maanden van 2020 de winst steviger onder druk zien staan dan verwacht en besloot de financiële doelen voor 2019 tot en met 2021 in te trekken. Nieuwe doelen volgen bij de beleggersdag in december. Het interimdividend 2020 wordt verlaagd tot 0,06 euro per aandeel. Het aandeel noteerde 15,3 procent lager.

Adyen en Zalando breiden hun samenwerking uit, met de verwerking van Zalando's creditcardbetalingen in alle Europese markten. De koers van het aandeel Adyen noteerde 2,6 procent hoger.

TUI heeft zijn activiteiten het afgelopen kwartaal door de coronacrisis bijna stil zien vallen en moest daarom donderdag een miljardenverlies bekend maken. TUI noteerde 6,2 procent lager in koers.

De resultaten van Carlsberg hebben het afgelopen kwartaal flink onder druk gestaan. De bierbrouwer sprak daarnaast de verwachting uit dat de autonome operationele winst in 2020 met 10 tot 15 procent zal dalen. In de eerste helft van dit jaar was dat een afname van 8,9 procent. Het aandeel noteerde 5,8 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.381,65 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

september 28, 2020

AEX 28 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 15:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Duurzaamheid: Zorgvuldig rentmeesterschap is cruciaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO