Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 12 augustus 2020 08:23

ABN AMRO wordt minder internationaal

ABN AMRO gaat zijn internationale zakenbank verder afbouwen, om zijn risico's te beperken, nadat de bank liet weten dat de voorzieningen voor oninbare leningen dit jaar zullen oplopen tot 3 miljard euro. Dat maakte de bank woensdag bekend.

"We zullen klanten bedienen in segmenten waar we voldoende schaalgrootte kunnen bereiken", aldus de nieuwe CEO Robert Swaak in een toelichting.

De bank focust daarom op Nederland en omringende landen in Noordwest-Europa en zal in de komende 3 tot 4 jaar zo'n 45 procent van de kredieten aan zakelijke klanten afbouwen. Dit komt overeen met 10 procent van de gehele risicogewogen balans van ABN AMRO.

Voor particuliere klanten had de bank zich al eerder teruggetrokken in het thuisland.

De afdeling handels- en grondstoffenfinanciering wordt nu ook geheel gesloten, samen met de zakelijke kantoren in de VS, Azië, Australië en Brazilië. Alleen in clearing blijft de bank actief buiten Europa.

"Het afbouwen zal 3 tot 4 jaar duren en zal naar verwachting leiden tot kapitaalgroei", zei Swaak.

Bij de zakenbankactiviteiten die worden afgebouwd moest in de eerste helft van het jaar voor 855 miljoen euro aan voorzieningen worden genomen op leningen. Bij de activiteiten die behouden blijven, was dat 539 miljoen euro.

Door de reorganisatie staan 800 banen op de tocht.

De bank rekent op 200 miljoen euro aan reorganisatiekosten in het derde kwartaal en verliest een uitgestelde belastingbate van 80 miljoen tot 120 miljoen euro. Ook zal het afbouwen van de zakelijke kredieten naar verwachting 400 miljoen euro aan aanvullende voorzieningen voor oninbare leningen tot gevolg hebben.

Kwartaalcijfers

ABN AMRO zag de kwartaalwinst van 693 miljoen euro een jaar eerder omslaan in een nettoverlies van 5 miljoen euro. Dit is beter de 76 miljoen euro verlies die analisten vooraf gemiddeld hadden verwacht.

De netto rentebaten voor het tweede kwartaal waren 1,51 miljard euro, grofweg gelijk aan het voorgaande kwartaal maar lager dan de 1,68 miljard euro een jaar eerder. De rentebaten staan onder druk door de lage marge die kan worden behaald op spaargeld van klanten.

De rentemarge was iets lager dan voorzien door analisten, op 147 basispunten, doordat ABN AMRO voor 24 miljard gebruikmaakte van de goedkope TLTRO-leningen van de Europese Centrale Bank.

De fee-inkomsten daalden tot 375 miljoen, van 438 miljoen in het eerste kwartaal en 413 miljoen euro een jaar eerder. Door de coronacrisis kochten mensen minder met hun creditcard, en ook de fees bij de private bank waren lager door de koersval op de financiële markten.

De voorzieningen voor oninbare leningen bedroegen 703 miljoen euro, fors hoger dan de 129 miljoen euro een jaar eerder maar lager dan de 1,11 miljard in het eerste kwartaal van dit jaar. Analisten rekenden op 803 miljoen euro. De kredietproblemen waren vooral afkomstig van de zakenbank, vanwege de coronacrisis en de sterk gedaalde olieprijs. Ook ging ABN AMRO, net als sectorgenoot ING, het schip in met het faillissement van het Duitse betaalbedrijf Wirecard, waar een grote fraude aan het licht kwam.

Drie grote dossiers, te weten het door de bank niet met name genoemde Wirecard, een andere fraudezaak in Singapore en een groot verlies bij Clearing in het eerste kwartaal waren samen goed voor 616 miljoen euro van de 1,8 miljard aan voorzieningen in het eerste halfjaar.

De bank verwacht dat over het hele jaar voor 3 miljard euro aan voorzieningen zal moeten worden geboekt. Dit is een forse opwaartse bijstelling van de eerdere inschatting van 2,5 miljard euro bij de eerstekwartaalcijfers.

De kernkapitaalpositie was 17,3 procent, gelijk aan het eerste kwartaal. Analisten hadden een daling voorzien.

Het slotdividend van 2019 is nog steeds gereserveerd, maar zal op zijn vroegst pas in 2021 worden uitgekeerd. "We zullen op termijn het dividend hervatten en overtollig kapitaal teruggeven, wanneer de omstandigheden het toelaten", zei Swaak.

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis