Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 10 augustus 2020 14:43

Wall Street richting licht hogere opening

De Amerikaanse beurzen koersen maandag af op een licht hogere opening. De S&P 500 future voorspelde een half uur voor de openingsbel in New York een 0,1 procent hogere opening.

Vrijdag wist Wall Street na een eindsprintje alsnog overwegend in de plus te eindigen na een beter dan verwacht banenrapport. Toen bleef techindex Nasdaq achter met een min van bijna een procent.

De nieuwe week begint op macro-economisch vlak rustig in de Verenigde Staten, dus zullen beleggers zich vooral richten op de politieke spanningen tussen de VS en China en de stimuleringsmaatregelen die president Donald Trump afgelopen weekend per decreet afkondigde.

Beijing legt sancties op aan 11 Amerikaanse burgers vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie senatoren Ted Cruz van Texas en Marco Rubio van Florida. Het is niet duidelijk wat sancties precies inhouden.

De maatregelen zijn een vergelding voor het opleggen van sancties door Washington afgelopen vrijdag aan een aantal hoge officials in Hongkong, waaronder de leider van de stadstaat Carrie Lam, vanwege de omstreden veiligheidswet die de autonomie van Hongkong beknot. Door die maatregelen zijn de financiën van deze officials in de VS bevroren.

De sancties over en weer doen de spanningen tussen Amerika en China weer oplopen, terwijl de twee landen elkaar eind deze week voor het eerst in maanden weer zullen ontmoeten om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal. Wat de toch al kwetsbare handelsrelatie ook niet zal helpen is een bezoek van de Amerikaanse minister Alex Azar aan Taiwan maandag.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen willen beide landen het handelsdossier apart zien van de overige spanningen.

"Dat is een positieve insteek en hoeft de financiële markten niet flink in de wielen te rijden. Een escalatie tot een volledige confrontatie tussen de landen is vanzelfsprekend funest. Dat is niet te verwachten, maar het blijft politiek."

Positief voor de markten zijn de aangekondigde stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen gedurende de coronacrisis.

Trump verlengde via een presidentieel decreet dit weekend een bijstandsmaatregel voor werkloze Amerikanen tot in december; zij krijgen in plaats van 600 nu 400 dollar per week aanvullend op hun werkloosheidsuitkering.

Opvallender was het opschorten van de loonbelasting voor mensen die minder dan 100.000 dollar per jaar verdienen per 1 september tot het eind van het jaar.

Het moet nog blijken of de decreten juridisch overeind blijven. Minister van financiën Steven Mnuchin waarschuwde Congresleden dat bezwaren slecht kunnen vallen bij het electoraat.
 
"Afgezien van de niet verrassende gemengde reactie vanuit de politiek, lijken de financiële markten er wel tevreden mee", volgens econoom Emily Nicol van Daiwa.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag 1,6 procent duurder op 41,88 dollar. De euro noteerde op 1,1762 dollar.

Bedrijfsnieuws

Twitter heeft verkennende gesprekken gevoerd met ByteDance, de eigenaar van TikTok, over een overname van de populaire video-app. Dit meldde The Wall Street Journal dit weekend op basis van ingewijden. Vorige week ondertekende president Donald Trump een decreet waarmee het TikTok verplicht om voor half september een koper te vinden voor zijn Amerikaanse tak, anders wordt de app in de Verenigde Staten verboden.

Het is onduidelijk of Twitter een serieuze overnamepoging doet, want ByteDance voert vergevorderde overnamegesprekken met Microsoft dat een eventuele overnameprijs veel makkelijker zou kunnen betalen dan Twitter. Het aandeel Twitter stijgt voorbeurs in New York 2,1 procent. Microsoft daalt een half procent.

Warren Buffett's Berkshire Hathaway heeft in het tweede kwartaal een fors hogere nettowinst behaald dankzij het herstel op de aandelenmarkten, maar presteerde operationeel minder overtuigend en deed een grote afschrijving bij dochterbedrijf Precision Castparts. Voorbeurs werd in het aandeel nog niet gehandeld.

Een overheidslening van 765 miljoen dollar aan Eastman Kodak om medicijnen te gaan produceren, is in gevaar nu het bedrijf wordt verdacht van handel met voorkennis rond de aankondiging van de lening. Het aandeel verliest in de elektronische handel voorbeurs bijna 39 procent.

Foot Locker heeft in het tweede kwartaal naar verwachting weer winst behaald nadat er in de drie maanden ervoor nog rode cijfers werden geschreven als gevolg van de coronapandemie. In het tweede kwartaal is de vergelijkbare winkelomzet met 18 procent gestegen en de aangepaste winst met 0,66 tot 0,70 dollar per aandeel. Analisten voorspellen een verlies voor de resultaten die later deze maand bekend worden gemaakt. Het aandeel wint richting de openingsbel liefst 18,1 procent.

Aandelen van Royal Caribbean leveren in de voorbeurshandel 1,2 procent in nadat de uitbater van cruiseschepen een groter verlies rapporteerde dan verwacht als gevolg van de corona-uitbraak. De omzet daalde minder dan analisten vooraf voorspelden.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint overwegend licht hoger geëindigd. De S&P 500 sloot 0,1 procent in de plus op 3.351,28 punten en de Dow Jones index won 0,2 procent op 27.433,48 punten. De Nasdaq eindigde 0,9 procent lager op een slot van 11.010,98 punten.

De Aandeelhouder TV

november 25, 2020

De jongens tegen de meisjes, wie pakt de winst – #Beursspel2020

november 25, 2020

ECB steunt banken | 25 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 24, 2020

AEX 24 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 24, 2020

Slim aandelen verkopen volgens Corne van Zeijl – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

 • 10:08

  Beleggen in water: de beste water aandelen van dit moment

 • 08:29

  Euforie door Trump en Yellen – Olie bezig aan indrukwekkende rally

 • 16:09

  TA van Edward Loef – Opluchtingsrally in Kon. BAM Groep

 • 12:52

  AEX vertoont negatieve divergentie & Tesla flirt met weerstand $502

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

Masterclasses

  Columns

  Nieuw
  25 nov 10:39 Bas Heijink

  Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

  24 nov 16:16 Redactie

  7 groeiaandelen om te kopen voor 2021

  24 nov 12:50 Marco Knulst

  Edelmetalen onder druk