Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 10 augustus 2020 17:49

Techfondsen trekken AEX in het rood

De Amsterdamse beurs is de nieuwe week met een klein verlies begonnen. Op een slotstand van 557,08 punten op maandag daalde de AEX 0,4 procent.

De nieuwe week begon op macro-economisch vlak rustig maar er was genoeg aandacht voor de politieke spanningen tussen de VS en China en de stimuleringsmaatregelen die president Donald Trump afgelopen weekend per decreet afkondigde.

Beijing legt sancties op aan 11 Amerikaanse burgers vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie senatoren Ted Cruz van Texas en Marco Rubio van Florida. Het is niet duidelijk wat sancties precies inhouden.

De maatregelen zijn een vergelding voor het opleggen van sancties door Washington aan een aantal hoge officials in Hongkong, waaronder de leider van de stadstaat Carrie Lam, vanwege de omstreden veiligheidswet die de autonomie van Hongkong beknot.

De sancties over en weer doen de spanningen tussen Amerika en China weer oplopen, terwijl de twee landen elkaar eind deze week voor het eerst in maanden weer zullen ontmoeten om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen willen beide landen het handelsdossier apart zien van de overige spanningen.

"Dat is een positieve insteek en hoeft de financiële markten niet flink in de wielen te rijden. Een escalatie tot een volledige confrontatie tussen de landen is vanzelfsprekend funest. Dat is niet te verwachten, maar het blijft politiek."

Verder was er maandag aandacht voor de dit weekend door Trump aangekondigde stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen gedurende de coronacrisis. Trump verlengde onder meer een bijstandsmaatregel voor werkloze Amerikanen tot in december; zij krijgen in plaats van 600 nu 400 dollar per week aanvullend op hun werkloosheidsuitkering.

Het moet nog blijken of de decreten juridisch overeind blijven. Minister van financiën Steven Mnuchin waarschuwde Congresleden dat bezwaren slecht kunnen vallen bij het electoraat. Maandag zei Mnuchin op CNBC dat als er deze week een eerlijke deal gesloten kan worden met de Democraten, de Republikeinen hier ook voor zullen gaan.

"Er is weer zicht op financiële steun. De kans is reëel dat Democraten en Republikeinen in het Congres de eerder mislukte gesprekken weer zullen opstarten. En dat geeft even opluchting op de financiële markten", oordeelde econoom Aben van Van Lanschot Kempen.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag bijna 2 procent duurder. De euro noteerde op 1,1766 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ABN AMRO aan kop met een winst van 5,1 procent. ArcelorMittal bleef goed bij met een plus van 4,9 procent.

NN Group sloot 5,9 procent lager. Het aandeel noteerde maandag ex-dividend. Galapagos en Adyen daalden beide 4,1 procent. Techfondsen ASML en AMI leverden respectievelijk 1,6 en 2,0 procent in.

In de AMX won Pharming 8,9 procent en volgde OCI met 8,6 procent. Het Leidse biotechbedrijf Pharming behandelde de eerste patiënt in een klinische studie waarbij de werking van het bestaande geneesmiddel Ruconest als behandeling tegen het COVID-19-virus wordt getest.

BAM daalde 0,4 procent nadat het een vrijstelling kreeg van zijn kredietverstrekkers. ING voorziet dat het bouwbedrijf meer stappen zal moeten zetten na de sluiting van de internationale tak, gezien de lastige financiële situatie.

Besi was met een verlies van 1,1 procent de drager van de rode lantaarn in de Midcap.

Bij de smallcaps ging Neways 7,1 procent hoger en Vivoryon 6,2 procent. Avantium was hekkensluiter en leverde 2,5 procent in.

Centenfonds Kardan steeg 20 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot overwegend lager.

De Aandeelhouder TV

september 28, 2020

AEX 28 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 15:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Duurzaamheid: Zorgvuldig rentmeesterschap is cruciaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO