Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 10 augustus 2020 06:55

Europese beurzen openen in het groen

De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag een presidentieel decreet ondertekend met betrekking tot een aantal stimuleringsmaatregelen om de economie te blijven ondersteunen gedurende de coronacrisis. 

IG voorziet een openingswinst van 88 punten voor de Duitse DAX, een plus van 36 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 44 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Europese aandelenmarkten veerden tijdens de middaghandel op na een goed ontvangen banenrapport uit de Verenigde Staten, volgens David Madden van CMC Markets. Er kwamen bijna 1,8 miljoen banen bij en dat was beter dan verwacht, terwijl de werkloosheid sterker dan verwacht daalde.

"Het is duidelijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt", aldus de marktanalist.

Op de achtergrond speelden deze week de spanningen tussen de Verenigde Staten en China een rol, nu beide landen eerder deze week aankondigden weer met elkaar om de tafel te gaan zitten om de handelsgeschillen de wereld uit te helpen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een presidentieel decreet getekend dat transacties met TikTok en WeChat gaat verbieden.
 
China publiceerde vrijdagmorgen exportcijfers over juli, waarbij de uitvoer van goederen harder opliep dan verwacht. En de Duitse export verbeterde in juni verder, nadat zich in mei ook al een herstel aftekende.

Duitsland gaf ook inzicht in zijn industriële productie in juni. De cijfers waren beter dan verwacht. De industriële productie in Frankrijk over juni steeg ook meer dan verwacht.

"Een stijging in export en industriële productie bevestigt het V-vormig herstel [in Duitsland]", aldus econoom Carsten Brzeski van ING. Maar de mate van herstel blijft onzeker, voegde de econoom toe. "Met alle risico's op een tweede lockdown, een stijging van de werkloosheid en structurele veranderingen in de economie door corona, is het erg onwaarschijnlijk dat de V lang zal aanhouden", zo meent Brzeski.
 
Bedrijfsnieuws

Outokumpu heeft in het tweede kwartaal de omzet onder druk zien staan en eindigde daardoor in de rode cijfers. Vanwege de onzekerheden in de markt door de corona-uitbraak, gaf de Finse fabrikant van roestvast staal geen outlook voor het derde kwartaal af, maar meldde het slechts dat de leveringen 10 procent lager zullen liggen dan in het tweede kwartaal. De koers van het aandeel daalde in Helsinki 13,2 procent.

In Frankfurt ging Deutsche Telekom aan kop met 2,7 procent. Het sterkste verlies kwam daar voor rekening van Wirecard dat 3,2 procent prijs moest geven.

In Parijs noteerden onder meer Airbus en Renault op winst, maar die plussen bleven zonder uitzondering met iets meer dan een procent nog bescheiden in omvang. Behoorlijke minnen waren er voor ArcelorMittal dat 2,7 procent inleverde, en Danone waarvan het aandeel 1,8 procent in waarde daalde.

In Amsterdam ging Prosus 4,0 procent lager. Prosus heeft een groot belang in het Chinese Tencent. Een hoger koersdoel van UBS voor Prosus kon de koersdaling niet voorkomen.

Euro STOXX 50         3.252,65 (+0,4%)
STOXX Europe 600        363,55 (+0,3%)
DAX                  12.674,88 (+0,7%)
CAC 40                4.889,52 (+0,1%)
FTSE 100              6.032,18 (+0,1%)
SMI                  10.068,03 (+0,01%)
AEX                     559,57 (+0,2%)
BEL 20                3.340,10 (+1,0%)
FTSE MIB             19.516,43 (+0,2%)
IBEX 35               6.950,50 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint overwegend licht hoger geëindigd. De Nasdaq eindigde wel lager.

Er was volop aandacht voor het Amerikaanse banenrapport. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten steeg in juli met 1,76 miljoen nieuwe banen. Economen hadden gemiddeld 1,5 tot 1,7 miljoen nieuwe banen gerekend.

De werkloosheid daalde naar 10,2 procent in juli, waar door economen 10,6 procent was verwacht. De loongroei op jaarbasis bedroeg 4,8 procent.

"Gewoon fantastisch", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. De economie gaat in de goede richting, meent Aslam.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank was terughoudender; het herstel van de arbeidsmarkt lijkt vaart te verliezen, zei hij tegen ABM Financial News.

"Als je tijdens de eerste maanden van de coronacrisis tientallen miljoenen banen verloren ziet gaan, dan is een stijging in deze orde nog niet voldoende om de arbeidsmarkt weer op peil te krijgen", aldus Marey.

Eerder deze week toonde het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP dat er slechts 167.000 nieuwe banen in juli bij zijn gekomen. Dit was volgens Rabobank een tegenvaller.

Verder bleek vrijdag dat de groothandelsvoorraden in juni minder hard zijn gedaald dan verwacht. Het consumentenkrediet steeg in dezelfde maand voor het eerst sinds februari.

De toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten wegen ondertussen op het sentiment. De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een presidentieel decreet getekend dat transacties met TikTok en WeChat gaat verbieden. Hoewel de details van het decreet niet bekend zijn, lijkt het er volgens deskundigen op dat de apps TikTok van ByteDance en WeChat van Tencent straks niet meer aangeboden mogen worden in de App Store van Apple of de Play Store van Google. Dit zou effectief neerkomen op een algemeen verbod van de apps in de Verenigde Staten.

"De keuze is dat deze bedrijven of binnen 45 dagen hun activiteiten verkopen aan een Amerikaans bedrijf of de apps zullen geweerd worden van de Amerikaanse markt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "Hiermee is een nieuwe escalatie in de handels- en investeringsrelatie tussen China en de VS een feit."

Daarnaast wachten beleggers ook nog steeds op een akkoord tussen de Republikeinen en Democraten over een nieuw Amerikaans steunpakket. [mogelijk presidentieel decreet van Trump dit weekend]
 
De olieprijs is vrijdag gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 1,7 procent goedkoper op 41,22 dollar. Op weekbasis steeg een vat WTI wel 1,9 procent.

Bedrijfsnieuws

Techfondsen stonden vrijdag onder druk na het nieuws rond de apps WeChat en TikTok. Google-moeder Alphabet daalde 0,4 procent en Apple verloor 2,3 procent.

Booking Holdings heeft in het tweede kwartaal van 2020 veel minder omzet geboekt, maar eindigde nog wel in de zwarte cijfers. "De Covid-19-crisis heeft in de reisindustrie enorme schade veroorzaakt en we blijven de impact voelen aangezien de reisvolumes aanzienlijk blijven afnemen”, meldde het bedrijf. Het aandeel ging 0,2 procent hoger.

Uber Technologies had ook in het tweede kwartaal last van de coronapandemie, waardoor de maaltijdbezorging een hogere omzet behaalde dan de traditionele taxidienst. De totale omzet daalde met 29 procent op jaarbasis tot 2,24 miljard dollar, waarbij het leeuwendeel van de omzet kwam van Uber Eats, met 1,2 miljard dollar een ruime verdubbeling op jaarbasis. De taxidienst behaalde een omzet van 790 miljoen dollar, bijna 70 procent minder dan een jaar eerder. Het aandeel sloot 5,2 procent lager.

GoPro heeft in het tweede kwartaal een lagere omzet geboekt, terwijl het verlies toenam en de resultaten onder verwachting waren. Volgens CEO Nick Woodman was er desalniettemin sprake van een robuuste vraag naar de producten van GoPro. Het aandeel daalde 11,2 procent.

Pfizer is een meerjarige samenwerking overeengekomen met sectorgenoot Gilead om de productie van coronavirusremmer remdesivir van Gilead te verzorgen. Financiële details werden niet vermeld. Het aandeel Pfizer steeg 0,5 procent en Gilead won 0,8 procent.

Goldman Sachs heeft de cijfers over het tweede kwartaal moeten aanpassen na de schikking van 3,9 miljard dollar met de Maleisische autoriteiten. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Aandelen van online opslagdienst Dropbox verloren vrijdag 11,1 procent aan waarde. Hoewel de kwartaalcijfers beter waren dan verwacht, werd het nieuws dat CFO Ajay Vashee vertrekt, niet goed ontvangen.

Boeing daalde 1,3 procent nadat vrijdag een 737-toestel van Air India in tweeën brak tijdens de landing in Zuid-India. Er zaten 191 mensen aan boord en er zouden zeker 14 doden zijn gevallen.

S&P 500 index               3.351,28 (+0,1%)
Dow Jones index            27.433,48 (+0,2%)
Nasdaq Composite           11.010,98 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, waarbij de Nikkei de deuren gesloten hield. Macrocijfers in China wezen op een daling van de producentenprijzen en een stijging van de inflatie, vooral omdat de voedselprijzen nog harder opliepen in juli.

Nikkei 225             22.329,94 (gesloten)
Shanghai Composite      3.368,27 (+0,4%)
Hang Seng              24.443,73 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1791. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag handelde het muntpaar op 1,1785.

USD/JPY Yen   105,77
EUR/USD Euro  1,1791
EUR/JPY Yen   124,71

MACRO-AGENDA:
00:00 Japanse Nikkei gesloten
03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Juli (Chi)
08:00 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (VK)
08:00 Industriële productie - Juni (VK)
08:00 Handelsbalans - Juni (VK)
16:00 Vacatures - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal