Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 augustus 2020 22:11

Wall Street krabbelt laat op

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint overwegend licht hoger geëindigd. De S&P 500 sloot 0,1 procent in de plus op 3.351,28 punten en de Dow Jones index won 0,2 procent op 27.433,48 punten. De Nasdaq eindigde 0,9 procent lager op een slot van 11.010,98 punten.

Vrijdag was er volop aandacht voor het Amerikaanse banenrapport. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten steeg in juli met 1,76 miljoen nieuwe banen. Economen hadden gemiddeld 1,5 tot 1,7 miljoen nieuwe banen gerekend. 

De werkloosheid daalde naar 10,2 procent in juli, waar door economen 10,6 procent was verwacht. De loongroei op jaarbasis bedroeg 4,8 procent.

"Gewoon fantastisch", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. De economie gaat in de goede richting, meent Aslam. 

Marktanalist Philip Marey van Rabobank was terughoudender; het herstel van de arbeidsmarkt lijkt vaart te verliezen, zei hij tegen ABM Financial News. 

"Als je tijdens de eerste maanden van de coronacrisis tientallen miljoenen banen verloren ziet gaan, dan is een stijging in deze orde nog niet voldoende om de arbeidsmarkt weer op peil te krijgen", aldus Marey.

Eerder deze week toonde het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP dat er slechts 167.000 nieuwe banen in juli bij zijn gekomen. Dit was volgens Rabobank een tegenvaller. 

Verder bleek vrijdag dat de groothandelsvoorraden in juni minder hard zijn gedaald dan verwacht. Het consumentenkrediet steeg in dezelfde maand voor het eerst sinds februari.

De toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten wegen ondertussen op het sentiment. De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een presidentieel decreet getekend dat transacties met TikTok en WeChat gaat verbieden. Hoewel de details van het decreet niet bekend zijn, lijkt het er volgens deskundigen op dat de apps TikTok van ByteDance en WeChat van Tencent straks niet meer aangeboden mogen worden in de App Store van Apple of de Play Store van Google. Dit zou effectief neerkomen op een algemeen verbod van de apps in de Verenigde Staten.

"De keuze is dat deze bedrijven of binnen 45 dagen hun activiteiten verkopen aan een Amerikaans bedrijf of de apps zullen geweerd worden van de Amerikaanse markt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "Hiermee is een nieuwe escalatie in de handels- en investeringsrelatie tussen China en de VS een feit."

Daarnaast wachten beleggers ook nog steeds op een akkoord tussen de Republikeinen en Democraten over een nieuw Amerikaans steunpakket. Er zou vooralsnog weinig vooruitgang worden geboekt. Volgens de laatste berichten zou minister van financiën Steven Mnuchin president Trump willen adviseren om een decreet te gebruiken om bepaalde maatregelen, waaronder de extra bijstand van 600 dollar voor werkloze Amerikanen, weer in werking te laten treden.
 
De olieprijs is vrijdag gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 1,7 procent goedkoper op 41,22 dollar. Op weekbasis steeg een vat WTI wel 1,9 procent.

De euro/dollar handelde richting het slot in New York op 1,1785. 

Bedrijfsnieuws

Techfondsen stonden vrijdag onder druk na het nieuws rond de apps WeChat en TikTok. Google-moeder Alphabet daalde 0,4 procent en Apple verloor 2,3 procent.

Booking Holdings heeft in het tweede kwartaal van 2020 veel minder omzet geboekt, maar eindigde nog wel in de zwarte cijfers. "De Covid-19-crisis heeft in de reisindustrie enorme schade veroorzaakt en we blijven de impact voelen aangezien de reisvolumes aanzienlijk blijven afnemen”, meldde het bedrijf. Het aandeel ging 0,2 procent hoger.

Uber Technologies had ook in het tweede kwartaal last van de coronapandemie, waardoor de maaltijdbezorging een hogere omzet behaalde dan de traditionele taxidienst. De totale omzet daalde met 29 procent op jaarbasis tot 2,24 miljard dollar, waarbij het leeuwendeel van de omzet kwam van Uber Eats, met 1,2 miljard dollar een ruime verdubbeling op jaarbasis. De taxidienst behaalde een omzet van 790 miljoen dollar, bijna 70 procent minder dan een jaar eerder. Het aandeel sloot 5,2 procent lager.

GoPro heeft in het tweede kwartaal een lagere omzet geboekt, terwijl het verlies toenam en de resultaten onder verwachting waren. Volgens CEO Nick Woodman was er desalniettemin sprake van een robuuste vraag naar de producten van GoPro. Het aandeel daalde 11,2 procent. 

Pfizer is een meerjarige samenwerking overeengekomen met sectorgenoot Gilead om de productie van coronavirusremmer remdesivir van Gilead te verzorgen. Financiële details werden niet vermeld. Het aandeel Pfizer steeg 0,5 procent en Gilead won 0,8 procent. 

Goldman Sachs heeft de cijfers over het tweede kwartaal moeten aanpassen na de schikking van 3,9 miljard dollar met de Maleisische autoriteiten. Het aandeel steeg 2,0 procent. 

Aandelen van online opslagdienst Dropbox verloren vrijdag 11,1 procent aan waarde. Hoewel de kwartaalcijfers beter waren dan verwacht, werd het nieuws dat CFO Ajay Vashee vertrekt, niet goed ontvangen.

Boeing daalde 1,3 procent nadat vrijdag een 737-toestel van Air India in tweeën brak tijdens de landing in Zuid-India. Er zaten 191 mensen aan boord en er zouden zeker 14 doden zijn gevallen.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?