Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 augustus 2020 20:01

Uitgelicht: postbedrijven verslaan verwachtingen

Bpost en PostNL hebben afgelopen week fors beter dan verwachte kwartaalcijfers laten zien. Analisten en beleggers reageerden enthousiast.

Het aandeel Bpost sloot vrijdag in Brussel af op 7,90 euro, ofwel een wekelijkse stijging van 43,6 procent, terwijl het aandeel PostNL op de Amsterdamse beurs op 2,41 euro sloot, een plus van 17,1 procent op weekbasis.

Beide bedrijven profiteerden flink van de toegenomen populariteit van internetwinkelen tijdens de corona-uitbraak. Een ongekende 'boost' voor de postbedrijven, aldus Barclays.

"In het licht van deze resultaten zijn wij van mening dat PostNL ten volle kan profiteren van de groei in e-commerce en het punt nadert dat het dividend weer zou kunnen worden hervat", schreven analisten van Bank of America na de kwartaalupdate van het Nederlandse postbedrijf.

En ook Bpost profiteerde, aldus de Amerikaanse zakenbank. "België blijft een ondergewaardeerde e-commerce markt", menen de analisten van Bank of America.

Analisten van Kepler Cheuvreux twijfelen evenwel of de groeiniveaus van de pakjesdivisie van Bpost houdbaar zijn. UBS heeft daar wel vertrouwen in en ook Barclays denkt dat een stuk van die groei structureel is. Enige normalisering is in de tweede jaarhelft echter wel te verwachten, waarschuwde KBC Securities. Echter die normalisering zal wel plaatsvinden op een hoger niveau dan voor de coronacrisis.

Zowel Bpost als PostNL is bij de analisten geliefd omdat ze steeds minder afhankelijk worden van post en steeds meer van pakketbezorging. Dat is ook deels een natuurlijk proces. In zowel België als Nederland wordt steeds minder post verstuurd. Die krimp zal de komende maanden vermoedelijk wat gedempt worden. Grote bedrijven zullen hun direct mail campagnes weer wat gaan oppakken, denkt KBC, wat goed is voor de postvolumes.

Dividend

Bpost heeft al aangekondigd dat het over 2020 geen dividend zal uitkeren zodat het zijn kasstroom kan aanwenden voor investeringen en de e-commerce strategie. Dat Bpost geen dividend over 2020 zal uitkeren wordt door ING als negatief bestempeld. 

Bij PostNL neemt de kand op een dividend volgens de analisten evenwel toe. De kwartaalresultaten waren goed, aldus Berenberg, en met gunstige vooruitzichten die er zijn, kan er wel eens eerder weer dividend worden uitgekeerd dan de markt verwachtte. Ook Bank of America is positief gestemd, nu de vrije kasstroom dit jaar hoger uitvalt dan verwacht.

Maar ook bij Bpost valt het wellicht mee, voorziet Bank of America. De analisten van de Amerikaanse bank denken dat Bpost zijn investeringen zal verlagen, aangezien het postbedrijf goed in staat bleek de hoge volumes aan te kunnen met het huidige netwerk.

Momenteel noteert PostNL flink onder het niveau van sectorgenoten, “ondanks de sterke prestaties dit jaar”, merkte Berenberg op. De analisten vinden dit onterecht en menen dat het aandeel meer in lijn met die van sectorgenoten gewaardeerd zou moeten zijn, zeker omdat PostNL relatief meer pakketten bezorgd en over enkele jaren ook de vruchten plukt van de overname van Sandd.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?