Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 augustus 2020 12:13

Europese beurzen licht lager rond middaguur

De Europese beurzen noteerden vrijdag lager in afwachting van het Amerikaanse banenrapport over juli.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 0,3 procent op 360,50 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,1 procent naar 12.576,70 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,6 procent met een stand van 4.857,15 punten. De Britse FTSE zakte vrijdag 0,1 procent naar 6.015,81 punten.

Op de achtergrond spelen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China een rol, nu beide landen deze aankondigden weer met elkaar om de tafel te gaan zitten om de handelsgeschillen de wereld uit te helpen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag intussen een presidentieel decreet getekend dat transacties met TikTok en WeChat gaat verbieden. Hoewel de details van het decreet niet bekend zijn, lijkt het er volgens deskundigen op dat de apps TikTok van ByteDance en WeChat van Tencent straks niet meer aangeboden mogen worden in de App Store van Apple of de Play Store van Google. Dit zou effectief neerkomen op een algemeen verbod van de apps in de Verenigde Staten.

"De keuze is dat deze bedrijven of binnen 45 dagen hun activiteiten verkopen aan een Amerikaans bedrijf of de apps zullen geweerd worden van de Amerikaanse markt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.  "Hiermee is een nieuwe escalatie in de handels- en investeringsrelatie tussen China en de VS een feit."

China publiceerde vrijdagmorgen vroeg al de export over juli, die harder opliep dan verwacht. En de Duitse export verbeterde in juni verder, nadat zich in mei ook al een herstel aftekende.

Duitsland trad gaf ook inzicht in zijn industriële productie in juni. Die deed het beter dan verwacht. De industriële productie van Frankrijk over juni steeg ook meer dan verwacht.

"Een stijging in export en industriële productie bevestigt het V-vormig herstel [in Duitsland]", aldus econoom Carsten Brzeski van ING. Maar de mate van herstel blijft onzeker, voegde de econoom toe. "Met alle risico's op een tweede lockdown, een stijging van de werkloosheid en structurele veranderingen in de economie door corona, is het erg onwaarschijnlijk dat de V lang zal aanhouden", zo meent Brzeski.

Hét cijfer van vandaag betreft de groei van het aantal banen in juli in de Verenigde Staten. In de tweede helft van de middag komen in de Verenigde Staten ook de groothandelsvoorraden over juni naar buiten. Vanavond worden de Amerikaanse consumentenkredieten over juni verwacht.

Olie noteerde vrijdag lager. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0,9 procent in het rood op 41,59 dollar, terwijl voor een oktober-future Brent 44,77 dollar werd betaald, een daling van 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1816. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1837 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1880 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Outokumpu heeft in het tweede kwartaal de omzet onder druk zien staan en eindigde daardoor in de rode cijfers. Vanwege de onzekerheden in de markt door de corona-uitbraak, gaf de Finse fabrikant van roestvast staal geen outlook voor het derde kwartaal af, maar meldde het slechts dat de leveringen 10 procent lager zullen liggen dan in het tweede kwartaal. De koers van het aandeel daalde in Helsinki 12,7 procent.

Met weinig bedrijfscijfers en - nieuws liepen de meeste aandelenkoersen in Frankfurt en Parijs in waarde terug, met voor Frankfurt een achttal plussen onder aanvoering van Deutsche Telekom dat 2,4 procent won. Het sterkste verlies kwam daar voor rekening van MTU Aero Engines dat 3,6 procent prijs moest geven.

In Parijs noteerden 7 aandelen op winst, maar die plussen bleven zonder uitzondering bescheiden in omvang. Stevige minnen waren er voor ArcelorMittal dat 3,2 procent inleverde, en Peugeot waar 2,3 procent de koers van diens aandeel af ging.

In Amsterdam ging Prosus 4,7 procent lager. Prosus heeft een groot belang in het Chinese Tencent. Een hoger koersdoel van UBS voor Prosus kon de koersdaling niet voorkomen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,5 procent in het rood.

De S&P 500 sloot donderdag 0,6 procent in de plus op 3.349,16 punten. De Dow Jones index won 0,7 procent op 27.386,98 punten en de Nasdaq eindigde 1,0 procent hoger op een slot van 11.108,07 punten.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA van Edward Loef – AEX positief, neutraal of negatief in Q4?

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt