Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 augustus 2020 18:31

Europese beurzen hoger richting het weekend

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent in het groen op 363,55 punten, de Duitse DAX sloot 0,7 procent in de plus op 12.674,88 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een bescheiden plus van 0,1 procent op een slot van 4.889,52 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent hoger op 6.032,18 punten.

De Europese aandelenmarkten veerden tijdens de middaghandel op na een goed ontvangen banenrapport uit de Verenigde Staten, volgens David Madden van CMC Markets. Er kwamen bijna 1,8 miljoen banen bij en dat was beter dan verwacht, terwijl de werkloosheid sterker dan verwacht daalde.

"Het is duidelijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt", aldus de marktanalist.

Op de achtergrond speelden deze week de spanningen tussen de Verenigde Staten en China een rol, nu beide landen eerder deze week aankondigden weer met elkaar om de tafel te gaan zitten om de handelsgeschillen de wereld uit te helpen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag desalniettemin een presidentieel decreet getekend dat transacties met TikTok en WeChat gaat verbieden. Hoewel de details van het decreet niet bekend zijn, lijkt het er volgens deskundigen op dat de apps TikTok van ByteDance en WeChat van Tencent straks niet meer aangeboden mogen worden in de App Store van Apple of de Play Store van Google. Dit zou effectief neerkomen op een algemeen verbod van de apps in de Verenigde Staten.

"De keuze is dat deze bedrijven of binnen 45 dagen hun activiteiten verkopen aan een Amerikaans bedrijf of de apps zullen geweerd worden van de Amerikaanse markt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.  "Hiermee is een nieuwe escalatie in de handels- en investeringsrelatie tussen China en de VS een feit."
 
China publiceerde vrijdagmorgen exportcijfers over juli, waarbij de uitvoer van goederen harder opliep dan verwacht. En de Duitse export verbeterde in juni verder, nadat zich in mei ook al een herstel aftekende.

Duitsland gaf ook inzicht in zijn industriële productie in juni. Ook die cijfers waren beter dan verwacht. De industriële productie in Frankrijk over juni steeg eveneens meer dan verwacht.

"Een stijging in export en industriële productie bevestigt het V-vormig herstel [in Duitsland]", aldus econoom Carsten Brzeski van ING. Maar de mate van herstel blijft onzeker, voegde de econoom toe. "Met alle risico's op een tweede lockdown, een stijging van de werkloosheid en structurele veranderingen in de economie door corona, is het erg onwaarschijnlijk dat de V lang zal aanhouden", zo meent Brzeski.

Een vat WTI-olie werd een procent goedkoper.

De euro/dollar noteerde op 1,1788. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1837.
 
Bedrijfsnieuws

Outokumpu heeft in het tweede kwartaal de omzet onder druk zien staan en eindigde daardoor in de rode cijfers. Vanwege de onzekerheden in de markt door de corona-uitbraak, gaf de Finse fabrikant van roestvast staal geen outlook voor het derde kwartaal af, maar meldde het slechts dat de leveringen 10 procent lager zullen liggen dan in het tweede kwartaal. De koers van het aandeel daalde in Helsinki 13,2 procent.

In Frankfurt ging Deutsche Telekom aan kop met 2,7 procent koerswinst. Het sterkste verlies kwam daar voor rekening van het noodlijdende Wirecard dat 3,2 procent prijs moest geven.

In Parijs noteerden onder meer Airbus en Renault op winst, maar die plussen waren met iets meer dan een procent bescheiden. Behoorlijke minnen waren er voor ArcelorMittal dat 2,7 procent inleverde, en Danone waarvan het aandeel 1,8 procent in waarde daalde.

In Amsterdam ging Prosus 4,0 procent lager. Prosus heeft een groot belang in het Chinese Tencent. Een hoger koersdoel van UBS voor Prosus kon de koersdaling niet voorkomen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het Europese slot licht lager.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?