Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 augustus 2020 21:45

AEX hervindt weg omhoog

De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week de weg omhoog weer gevonden. Op een slotstand van 559,57 punten op vrijdag steeg de AEX slechts 0,2 procent maar restte op weekbasis wel een overtuigende winst van 2,6 procent. Een week geleden eindigde de hoofdindex nog op 545,29 punten, toen een daling op weekbasis van 3,3 procent.

Een week die ‘risk-on’ begon eindigde toch meer 'risk-off’, volgens Friso Rengers van ING, doelend op de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. "Niet verbazingwekkend, en ook niet ernstig. Het is nog steeds niet duidelijk hoe overheden de economie willen stimuleren na alle ontwikkelingen rond corona, en dat houdt de aandelenmarkt in een zijwaarts patroon", zo stelde de investment manager.

De Amerikaanse president Donald Trump tekende donderdag een presidentieel decreet waarmee transacties met TikTok en WeChat worden verboden. Hoewel de details niet bekend zijn, lijkt het er volgens deskundigen op dat de apps TikTok van ByteDance en WeChat van Tencent straks niet meer aangeboden mogen worden in de App Store van Apple of de Play Store van Google. Dit zou feitelijk neerkomen op een algemeen verbod van de apps in de Verenigde Staten.

"De keuze is dat deze bedrijven of binnen 45 dagen hun activiteiten verkopen aan een Amerikaans bedrijf of de apps zullen geweerd worden van de Amerikaanse markt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "Hiermee is een nieuwe escalatie in de handels- en investeringsrelatie tussen China en de VS een feit."

Volgens Goldman Sachs onderschatten beleggers de ontwikkelingen rond een coronavaccin. Strategen van de zakenbank wezen op prognoses die de kans op 40 procent inschatten dat een vaccin tegen het eerste kwartaal van 2021 breed beschikbaar komt. Volgens hen is er een goede kans dat tegen eind november dit jaar minstens één vaccin wordt goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Een vaccin kan dan halverwege 2021 op grote schaal worden gedistribueerd.

Beleggers blijven ondertussen hoop houden op een nieuw steunpakket om de Amerikaanse economie te ondersteunen maar de politici in Washington lijken nog weinig vooruitgang te hebben geboekt. Twistpunt lijkt de 600 dollar per week aan extra bijstand die werkloze Amerikanen ontvangen. Dat er uiteindelijk een akkoord komt, is volgens strateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis al deels ingeprijsd. Hij waarschuwde echter dat witte rook snel kan vervliegen.

Amerikaanse arbeidsmarkt hapert

Er was ook volop aandacht voor het Amerikaanse banenrapport. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten steeg in juli met 1,76 miljoen nieuwe banen. Economen hadden gemiddeld 1,5 tot 1,7 miljoen nieuwe banen gerekend. De werkloosheid daalde naar 10,2 procent in juli, waar door economen 10,6 procent was verwacht. De loongroei op jaarbasis bedroeg 4,8 procent.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees erop dat het herstel van de arbeidsmarkt vaart lijkt te verliezen.  "Als je tijdens de eerste maanden van de coronacrisis tientallen miljoenen banen verloren ziet gaan, dan is een stijging in deze orde nog niet voldoende om de arbeidsmarkt weer op peil te krijgen", aldus Marey tegen ABM Financial News.

Woensdag toonde het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP dat er slechts 167.000 nieuwe banen bij zijn gekomen in juli.

Mondiale industrie en dienstensector trekken aan

Beleggers konden deze week ook reageren op een serie inkoopmanagersdata. In Japan was in juli nog sprake van krimp in de industrie, maar wel minder sterk dan in juni. De Chinese industrie groeide in een hoger tempo en ook de meeste Europese landen gingen van krimp naar groei. In de VS groeiden de industrie en dienstensector afgelopen maand sterker.

"De Europese fabrieken rapporteerden een erg positieve start van het derde kwartaal", aldus econoom Chris Williamson van Markit. De productie groeide zelfs in het hoogste tempo in meer dan twee jaar tijd, aldus de econoom. Maar, zo benadrukte Williamson, de arbeidscijfers blijven een punt van zorg.

De dienstensector in de eurozone bleek in juli ook weer gegroeid en Goldman Sachs is dan ook te spreken over de huidige situatie in de muntunie. "Wij denken dat de eurozone goed gepositioneerd is voor een gestroomlijnde en snelle heropening", aldus de economen van de Amerikaanse zakenbank.

Macrodata over de Duitse industrie en export toonden in juni herstel. Dit bevestigt het V-vormig herstel in Duitsland, aldus econoom Carsten Brzeski van ING. Maar de mate van herstel blijft onzeker. "Met alle risico op een tweede lockdown, een stijging van de werkloosheid en structurele veranderingen in de economie door corona, is het erg onwaarschijnlijk dat de V lang zal aanhouden", zo meent Brzeski. 

De euro/dollar noteerde vrijdagmiddag op 1,1790; en daarmee vrijwel stabiel ten opzichte van een week geleden. De olieprijzen stegen op weekbasis ruim 2 procent.

Stijgers en dalers

ING won op weekbasis 12,0 procent na cijfers en was daarmee koploper in de AEX. Morgan Stanley merkte op dat de bank vooral onderliggend wat beter dan verwacht presteerde. Die kleine meevaller was volgens Morgan Stanley vooral te danken aan de hogere inkomsten die ING genereerde. De fees deden het goed, maar de rentebaten vielen iets tegen, aldus de analisten.

NN Group was een goede tweede en won 10,7 procent na cijfers. ING sprak van solide cijfers, waarbij het operationeel resultaat en de solvabiliteitsratio hoger uitviel dan verwacht. NN Group kondigde ook aan een dubbel dividend uit te keren, bestaande uit het slotdividend over 2019 dat de verzekeraar nog niet uitkeerde vanwege de coronacrisis, en een regulier interim-dividend. In totaal keert NN daarmee 2,26 euro per aandeel uit, ofwel in totaal 705 miljoen euro.

Het aandeel ASR Nederland steeg 10,1 procent en maakte daarmee de top drie van de AEX compleet na de bekendmaking dat het weer dividend zal uitkeren. Ook hervat de verzekeraar het inkoopprogramma van eigen aandelen.

Heineken daalde 7,0 procent en was daarmee hekkensluiter. De brouwer heeft een slecht tweede kwartaal achter de rug, maar dat was geen verrassing nadat de Amsterdamse brouwer vorige maand al een winstwaarschuwing afgaf. Kepler Cheuvreux vond in een reactie wel dat de prestaties in Europa tegenvielen, maar dat in de Amerika's juist beter dan verwacht werd gepresteerd. Jefferies denkt dat lange termijn beleggers wel tevreden kunnen zijn met de cijfers.

Na meevallende cijfers won Ahold Delhaize 6,1 procent. Morgan Stanley sprak van sterke resultaten en Jefferies zelfs van "opmerkelijk" sterke cijfers. KBC Securities zag voldoende reden om het koersdoel te verhogen van 26,00 naar 28,50 euro bij handhaving van het koopadvies.

DSM zag zijn kwartaalcijfers, die volgens ING op alle fronten beter waren dan verwacht, niet beloond. Het aandeel daalde 0,9 procent op weekbasis. KBC Securities trok het koersdoel voor DSM met 10 euro op naar 130,00 euro.

Wolters Kluwer won 3,1 procent op weekbasis. KBC Securities interpreteerde de cijfers van het dataconcern als goed en legde een verband met de sterke kostenbeheersing, terwijl de inkomsten ondanks COVID-19 stabiel bleven. Ook voor Wolters Kluwer verhoogden de analisten van KBC het koersdoel, van 68,00 naar 72,00 euro bij een onveranderd Houden advies.

Galapagos won 2,4 procent op weekbasis na weinig spannende halfjaarcijfers. Belangrijker is de goedkeuring van filgotinib als behandeling tegen reuma later dit jaar.

Prosus leverde 1,9 procent in op 80,52 euro. Prosus heeft een belang van 31 procent in Tencent. De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een presidentieel decreet getekend dat transacties met WeChat van Tencent verbiedt. UBS werd wel positiever over het aandeel en verhoogde het koersdoel van 93,00 naar 112,00 euro bij handhaving van het koopadvies.  

In de AMX ging PostNL met een winst van 17,1 procent aan kop. Het postbedrijf boekte het afgelopen kwartaal een aangepast EBIT-resultaat van 54 miljoen euro, in vergelijking met 39 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf door ABM Financial News geraadpleegde analisten rekenden op een aangepast EBIT-resultaat van 47 miljoen euro. KBC Securities zette het aandeel op de kooplijst.

Pharming steeg 10,2 procent. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten tipte het aandeel. Volgens Schaaij is Pharming een winstgevend biotechbedrijf met interessante opties voor een middel tegen corona. “De voorlopige resultaten zijn hoopgevend, waardoor er een kans bestaat op een koersexplosie”, aldus de Beursgenoot in zijn rapport.

Air France-KLM werd ook 10,2 procent meer waard op weekbasis. Concurrent easyJet kwam deze week met rode cijfers, maar was ook voorzichtig optimistisch voor het lopende kwartaal. UBS verlaagde het koersdoel van Air France-KLM maar handhaafde daarbij het Neutraal advies.

Fagron behaalde in het eerste helft van 2020 een hogere omzet en REBITDA met slechts een beperkte impact van de corona-pandemie. "Nette cijfers", zo oordeelden analisten van Kepler Cheuvreux. Het aandeel daalde toch 0,8 procent op weekbasis.

De resultaten van Corbion wisten de markt wel te overtuigen. Het aandeel won 5,1 procent. De omzet voldeed in het tweede kwartaal volgens ING niet aan de analistenverwachtingen, maar dat wordt goedgemaakt door een hogere marge die de Nederlandse producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën voor heel dit jaar voorziet.

Cijfers van SBM Offshore werden beloond met een plus van 8,1 procent voor het aandeel. De resultaten waren dan ook positief, aldus ING. Wel verlaagde KBC Securities het koersdoel naar 18,00 euro, met handhaving van het koopadvies.

Altice Europe en Intertrust droegen samen de rode lantaarn in de Midcap en verloren beide 2,4 procent.

Smallcapfonds Vivoryon won deze week 11,5 procent. Het biotechbedrijf kan na de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration zijn Fase II studie met Varoglutamstat voor de behandeling van Alzheimer starten.

Beursnieuweling JD Peet’s verloor deze week een bescheiden 0,3 procent na het openen van de boeken. De omzetcijfers van het koffiebedrijf stelden teleur, aldus Jefferies, maar het tegendeel gold voor de marges. Credit Suisse zette het aandeel op de verkooplijst.

Centenfonds Kardan steeg 7,1 procent. Tahal Group International, onderdeel van Kardan, heeft het volledige belang in het Israëlische Palgey Maim verkocht. Het betreft een belang van 55,49 procent dat voor een bedrag van maximaal 6,3 miljoen euro wordt verkocht.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?