Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 augustus 2020 17:51

AEX goedgeluimd na sterke macrodata

De Amsterdamse beurs is vrijdag in het groen gesloten. De AEX steeg 0,2 procent naar 559,57 punten. Op weekbasis won de index ruim 2,5 procent.

De storm aan bedrijfscijfers is gaan liggen, waardoor de markt ruimte kreeg voor enkele interessante macrocijfers. Toch wist de Amerikaanse president Donald Trump ook weer de aandacht naar zich toe te trekken.

Trump tekende donderdag een presidentieel decreet dat transacties met TikTok en WeChat gaat verbieden. Hoewel de details nog niet bekend zijn, lijkt het er volgens deskundigen op dat de apps TikTok van ByteDance en WeChat van Tencent straks niet meer aangeboden mogen worden in de App Store van Apple of de Play Store van Google. Dit zou effectief neerkomen op een algemeen verbod van de apps in de Verenigde Staten.

"De keuze is dat deze bedrijven of binnen 45 dagen hun activiteiten verkopen aan een Amerikaans bedrijf of de apps zullen geweerd worden van de Amerikaanse markt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "Hiermee is een nieuwe escalatie in de handels- en investeringsrelatie tussen China en de VS een feit."

Intussen is er in de VS ook nog altijd geen akkoord over een nieuw coronasteunpakket.

Macro-economisch was er veel goed nieuws. Dat begon vannacht al met cijfers uit China. De export was veel hoger dan verwacht. En ook de Duitse export deed het goed, net als de industriële productie in Duitsland. Ook de Franse en Nederlandse industrie deed het in juni beter dan in mei.

"Een stijging in export en industriële productie bevestigt het V-vormig herstel [in Duitsland]", aldus econoom Carsten Brzeski van ING. Maar de mate van herstel blijft onzeker, voegde de econoom toe. "Met alle risico's op een tweede lockdown, een stijging van de werkloosheid en structurele veranderingen in de economie door corona, is het erg onwaarschijnlijk dat de V lang zal aanhouden", zo meent Brzeski.

De meeste aandacht ging echter uit naar het Amerikaanse banenrapport. Er kwamen 1,8 miljoen banen bij en de werkloosheid daalde naar 10,2 procent.

Rabobank wees er echter op dat in juli doorgaans een seizoenscorrectie voor het onderwijs wordt toegepast, omdat er dan meer dan normaal onderwijzend personeel wordt ontslagen. Dit jaar waren die al weg, en hiervoor aangepast zou de banengroei volgens Rabobank niet 1,8 miljoen maar 1,5 miljoen zijn geweest.

De euro/dollar noteerde op 1,1788. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1872.

De olieprijzen daalden een procent.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste aandelen hoger, terwijl bij opening de index nog grotendeels rood kleurde.

Koploper was NN met een koerswinst van 2,5 procent. Verder was het vooral de technologiesector die het goed deed. ASML won 1,9 procent en ASMI 1,6 procent. Galapagos werd na een update donderdagavond 1,8 procent duurder.

Aan die feestvreugde bij tech deelde Prosus niet mee. Het aandeel daalde 4,0 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een presidentieel decreet getekend dat transacties met WeChat van Tencent verbiedt. Prosus heeft een belang van 31 procent in Tencent. UBS werd wel positiever over het aandeel en verhoogde het koersdoel van 93,00 naar 112,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Verder hadden ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en ArcelorMittal het lastig met verliezen van 1,7 en 2,7 procent.

In de AMX ging Pharming 5,3 procent hoger. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten tipte het aandeel. Volgens Schaaij is Pharming een winstgevend biotechbedrijf met interessante opties voor een middel tegen corona. "De voorlopige resultaten zijn hoopgevend, waardoor er een kans bestaat op een koersexplosie", aldus de Beursgenoot in zijn rapport. Het aandeel Pharming heeft de recente beursrally aan zich voorbij zien gaan en is volgens Schaaij niet duur. De koers kan volgens de beursgoeroe naar 2,20 euro. Wel waarschuwde Schaaij beleggers beperkt in te stappen, "omdat het aandeel erg volatiel is".

BAM en TKH stegen 1,8 procent.

Corbion won 1,5 procent. Corbion wist te overtuigen met de halfjaarcijfers. De omzet van Corbion voldeed in het tweede kwartaal volgens ING niet aan de analistenverwachtingen, maar dat wordt goedgemaakt door een hogere marge die de Nederlandse producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën voor heel dit jaar voorziet.

Fagron leverde 2,1 procent in. Donderdag was de magistrale bereider nog een uitblinker met een koerswinst van bijna 4 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers.

Bij de smallcaps ging Neways 4,2 procent hoger en steeg Avantium 3,2 procent. Brunel daalde 1,4 procent.

Centenfonds Kardan werd 7,1 procent duurder. Tahal Group International, onderdeel van Kardan, heeft het volledige belang in het Israëlische Palgey Maim verkocht. Het betreft een belang van 55,49 procent dat voor een bedrag van maximaal 6,3 miljoen euro wordt verkocht.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op het Amsterdamse Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen licht lager.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken