Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 6 augustus 2020 22:24

Galapagos handhaaft verwachte cashburn

Galapagos heeft de eerste zes maanden van het jaar afgesloten met een vrijwel stabiele kaspositie, flink hogere omzet en handhaaft de verwachte cashburn voor 2020. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf donderdagavond.

"Tijdens de afgelopen zes maanden hebben wij, ondanks de pandemie, enorme voortgang geboekt", zei CEO Onno van de Stolpe in een toelichting.

"Financieel hebben we het eerste halfjaar van 2020 afgesloten met een zeer sterke kaspositie, waardoor we sterk staan om onze pijplijn verder uit te breiden en operationeel sterk te presteren voor de verwachte commerciële lancering van filgotinib", voegde CFO Bart Filius toe.

De omzet steeg in de eerste zes maanden op jaarbasis van 108,5 miljoen naar 224,6 miljoen euro door de overeenkomst met Gilead.

Operationeel was sprake van een verlies van 130,8 miljoen euro en onder de streep resteerde een verlies van 165,6 miljoen euro, versus 95,9 miljoen euro een jaar eerder.

De kosten voor onderzoek en ontwikkeling stegen naar 265,9 miljoen euro, vergeleken met 177,6 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2019.

"Deze geplande toename was hoofdzakelijk toe te schrijven aan een toename in kosten van uitbestede contracten voornamelijk in het kader van ons filgotinib-programma, ons Toledo-programma en andere klinische programma’s", aldus Galapagos.

Bij de eerste kwartaalcijfers in mei maakte het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf bekend dat de cashburn dit jaar lager uitkomt als gevolg van de coronamaatregelen waardoor klinische programma's wat vertraging opliepen. Galapagos rekent voor 2020 nog steeds op een cashburn van 400 miljoen tot 430 miljoen euro, bevestigde het bedrijf donderdag.

De kaspositie stond ultimo maart op ruim 5,7 miljard euro en eind juni op 5,6 miljard euro.

Outlook

De rest van het jaar belooft een periode te worden met veel nieuws voor Galapagos. Zo wordt filgotinib in 2020 naar verwachting goedgekeurd als reumamedicijn in de Verenigde Staten, Europa en Japan.

Het Committee for Medicinal Products for Human Use van het Europees Geneesmiddelenbureau gaf in juli al een positief advies voor het middel bij doseringen van 100 en 200 milligram. Zo'n aanbeveling wordt in de meeste gevallen overgenomen door de Europese Commissie. Een definitief besluit wordt nog dit kwartaal verwacht.

"We verwachten tevens beslissingen van de Amerikaanse en Japanse autoriteiten voor het einde van dit jaar", aldus Galapagos.

Analisten van UBS voorspellen een jaaromzet van 1,5 miljard dollar in 2028 voor filgotinib als middel tegen reuma en van 2,8 miljard dollar in hetzelfde jaar wanneer de behandeling tegen chronische darmziekten ook wordt meegenomen.

In mei bleek uit nieuwe onderzoeksresultaten met filgotinib als behandeling tegen ernstige colitis ulcerosa dat het middel in een lage dosering minder werkzaam is en dat een hoge dosering mogelijk een risico vormt voor de vruchtbaarheid. Zo'n hoge dosering van 200 milligram bleek wel een goede werkzaamheid te hebben.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wees eerder ook op het potentieel van andere behandelingen van Galapagos zoals longfibrose, waarmee de kansen op succes volgens Versteeg groot zijn, en artrose. Die laatste kan in de VS wel eens een blockbuster worden, denkt de analist.

Met het Toledo-programma in ontstekingsziekten verwacht Galapagos nog steeds meerdere proof-of-concept-studies met GLPG3970 bij patiënten te starten in de tweede helft van 2020, met topline resultaten die moeten volgen in de eerste helft van volgend jaar.

"In afwachting van de succesvolle start van deze studies zijn we van plan om voor het einde van dit jaar meer informatie te delen over het Toledo-programma, inclusief de target en meer preklinische gegevens", aldus Galapagos.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt