Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 6 augustus 2020 12:11

Europese beurzen lager rond middaguur

De Europese beurzen noteerden donderdag lager, maar de schade bleef beperkt, waarbij de vakantieperiode voor lagere volumes en wat grotere uitslagen kan zorgen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dag rond het middaguur een daling van 0,4 procent op 362,30 punten. De Duitse DAX liet een fractioneel verlies zien van 0,03 procent naar 12.658,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,7 procent met een stand van 4.901,26 punten. De Britse FTSE zakte donderdag 1,3 procent naar 6.025,63 punten.

Duitsland publiceerde donderdag zijn fabrieksorders over juni en die bleken verder te zijn hersteld nadat in mei al een aanzet daartoe was gegeven. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden stegen de orders op maandbasis met 27,9 procent. Op jaarbasis tekende zich nog wel altijd een afname af van 11,3 procent. De stijging in juni was veel sterker dan economen hadden verwacht.

De Bank of England liet donderdag het rentetarief op 0,1 procent staan. Bankiers zeiden dat de Britse economie in het tweede kwartaal waarschijnlijk met circa 20 procent is gekrompen, vanwege de landelijke lockdown om het coronavirus onder controle te krijgen.

Sinds de versoepeling van de maatregelen zijn de consumentenbestedingen volgens het beleidscomité van de Britse centrale bank snel gestegen, terwijl de bedrijfsinvesteringen aan de voorzichtige krant blijven en de werkloosheid naar verwachting zal stijgen. Het bruto binnenland product zal volgens het comité pas eind 2021 weer op het niveau van eind 2019 zitten. De centrale bank zei tevens te verwachten dat de inflatie waarschijnlijk onder de 2 procent zal blijven, wat impliceert dat de bank geen haast zal hebben om zijn beleid aan te passen.

In de Verenigde Staten staan voor vandaag de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigt op 1 augustus op het programma.

Olie noteerde donderdag hoger. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0, procent in het groen op 59, dollar, terwijl voor een oktober-future Brent 66, dollar werd betaald, een stijging van 0, procent.

De euro/dollar noteerde op 1,. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1877 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1865 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Merck heeft in het tweede kwartaal last gehad van de corona-uitbraak maar werd toch iets optimistischer over het gehele jaar. Voor 2020 rekent Merck op een omzet tussen de 16,9 en 17,7 miljard euro. De EBITDA zal tussen de 4,45 en 4,85 miljard euro uitkomen, waarmee Merck iets positiever was dan eerder. De koers van het aandeel noteerde 1,8 procent lager.

ING heeft in het tweede kwartaal de resultaten onder druk zien staan en moest ook flink meer geld in de stroppenpot stoppen. Onderliggend heeft ING afgelopen kwartaal volgens analisten van Morgan Stanley iets beter dan verwacht gepresteerd. Als meevaller wezen analisten op de verwachting dat de provisies voor slechte leningen in de tweede jaarhelft zullen dalen. Het aandeel noteerde 5,0 procent hoger.

UniCredit heeft in het tweede kwartaal bijna een derde meer provisies getroffen voor slechte leningen, maar de nettowinst kwam wel hoger uit dan waar analisten rekening mee hielden. UniCredit handhaafde de winstoutlook voor dit jaar. De koers van het aandeel noteerde 3,2 procent verlies.

KBC heeft afgelopen kwartaal een stuk beter gepresteerd dan gevreesd. Het nettoresultaat voor het tweede kwartaal kwam uit op 210 miljoen euro. Analisten gingen uit van 153 miljoen. Kepler Cheuvreux sprak dan ook van een positieve verrassing. Het aandeel steeg aanvankelijk maar levert inmiddels 2,1 procent in.

Adidas heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt op een fors lager omzet, aangezien de meeste winkels van de fabrikant van sportartikelen het afgelopen kwartaal gesloten waren, vanwege het coronavirus. Adidas voorziet voor het lopende kwartaal een verbetering van het operationeel resultaat van circa 1 miljard euro in vergelijking met het tweede kwartaal . Vanwege alle onzekerheid gaf de sportkledinggigant geen outlook af voor het gehele boekjaar. Het aandeel noteerde 3,3 procent hoger.

Siemens heeft in het afgelopen kwartaal de winst flink zien teruglopen als gevolg van de corona-uitbraak. Voor het hele boekjaar blijft Siemens rekenen op een "bescheiden" daling van de vergelijkbare omzet. Afgelopen kwartaal daalde die met 5 procent. Vanwege de onzekere marktomstandigheden wilde Siemens geen winstverwachting afgeven. De koers van het aandeel noteerde 3,1 procent hoger.

Lufthansa is in het tweede kwartaal diep in het rood terechtgekomen. Ook zal de tweede jaarhelft nog altijd verlieslatend zijn, waarschuwde de maatschappij, ondanks dat de operationele kosten afgelopen kwartaal met 59 procent werden verlaagd. De koers van het aandeel noteerde 2,1 procent lager.

Adecco heeft over het eerste halfjaar van 2020 rode cijfers geschreven en de omzet flink zien afnemen. Adecco verwacht in het derde kwartaal een verder herstel, mede op basis van kostenbeheersing. Het aandeel noteerde 0,9 procent hoger in koers.

NN Group heeft in de eerste helft van 2020 de operationele winst licht zien verbeteren en is van plan een dubbel dividend uit te keren. De koers van het aandeel noteerde 3,0 procent hoger.

Optiekketen GrandVision, dat mogelijk wordt overgenomen door EssilorLuxoticca, heeft in opdracht van de laatste bezoek gekregen van deurwaarders. De koers van het aandeel GrandVision noteerde 0,8 procent lager, van EssilorLuxoticca eveneens 0,8 procent lager.

In Frankfurt liepen de minnen voorop, met voor Beiersdorf een koersverlies van 3,2 procent en Münchener Rückversicherung een daling van de koers van 4,3 procent.

Parijs lag er ook zo bij met verzekeraar AXA waar 3,8 procent van de koers af ging. Safran zag de koers van zijn aandeel met 1,7 procent oplopen en voerde daarmee de reeks van circa tien stijgers aan.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,6 procent tot 3.327,75 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op 27.201,31 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 10.998,40 punten.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal