Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 5 augustus 2020 11:37

Valuta: euro toch boven de 1,18 dollar

De euro heeft van dinsdag op woensdag toch kan gezien boven de 1,18 dollar uit komen in een markt die volgens Rabobank nog altijd bereid is om risico te nemen.

"De terughoudendheid speelt momenteel tweede viool", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Aan de goudprijs zou je dat niet snel aflezen, maar het edelmetaal profiteert dan ook niet zozeer van angst en vrees, maar van een gebrek aan kansen op rendementen elders met de zeer lage rentestanden van dit moment", aldus Mevissen.

Mevissen ziet deze week twee zaken die de valutamarkten verder in beweging kunnen zetten. Om te beginnen zijn dat nieuwe data over de Amerikaanse arbeidsmarkt, met vandaag de groei van het aantal banen in de private sector, donderdag de wekelijkse steunaanvragen en vrijdag het officiële banenrapport van de Verenigde Staten.

Daarnaast trekt het tweede steunprogramma Federal Pandemic Unemployment Compensation Program dat voortvloeit uit de CARES Act de aandacht. De Senaat moet deze goedkeuren, waarbij het gaat om de compensatieregeling voor mensen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijt geraakt en in de eerste ronde per week 600 dollar kregen gecompenseerd, waar de Republikeinen nu 200 dollar van willen maken, terwijl de Democraten handhaving van het oude peil voorstaan. "De Amerikaanse president Donald Trump lijkt echter nu overstag te willen gaan en die 600 dollar ook goed te vinden", aldus Mevissen, die deze week cruciaal acht, daar de Senaat eind deze week met reces gaat.

In Japan kwam vanochtend vroeg al de definitieve inkoopmanagersindex over juli voor de dienstensector uit. Die bleek licht te zijn opgelopen, maar wel nog altijd op krimp te duiden.

China publiceerde ook diens definitieve cijfer over juli. Daarvoor kwam de index voor de dienstensector lager uit, maar anders dan in Japan, zit de groei er in de Chinese dienstensector nog altijd goed in.

Vervolgens volgden Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, de eurozone als geheel en het Verenigd Koninkrijk met achtereenvolgens een verder oplopende groei, een kentering van krimp naar groei, voor de Fransen een groei die in flinke mate versnelde en voor Duitsland en de eurozone een draai van krimp naar een bijna robuuste groei, dat ten slotte ook gold voor de Britse dienstensector in juli.

De eurozone publiceerde ook detailhandelsverkopen over juni, die op maandbasis met 5,7 procent stegen. Op jaarbasis was er sprake van een plus van 1,3 procent.

Vanuit de Verenigde Staten worden de banenaanwas voor de private sector in juli verwacht, gevolgd door de handelsbalans over juni, twee definitieve inkoopmanagersindices voor de dienstensector over juli en de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 1 augustus.

Voor de banen wordt een stijging van 1 miljoen banen verwacht tegen een groei van 2,369 miljoen banen in juni. De handelsbalans laat naar het zich laat aanzien een tekort zien van 50,3 miljard dollar tegen 54,6 miljoen dollar in mei.

De inkoopmanagersindex zoals deze door Markit wordt bijgehouden komt naar verwachting uit op 49,6 tegen 47,9 een maand eerder. De index van ISM daalt vermoedelijk naar 55,0, tegen 57,1 een maand eerder.

Voor de wekelijkse olievoorraden wordt een afname van 1,8 miljoen vaten verwacht. Een week eerder kwam de daling uit op 10,6 miljoen vaten.

De euro noteerde woensdag 0,4 procent hoger op 1,1840 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,9043 Britse pond. Het Britse pond won woensdag eveneens 0,2 procent en noteerde op 1,3097 dollar. De dollar noteerde 0,5 procent lager op 6,9403 Chinese yuan. De dollar verloor vandaag 0,1 procent en noteerde daarmee op 105,6670 yen. 

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19