Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 5 augustus 2020 07:19

Resultaten GrandVision flink onder druk

GrandVision heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de resultaten conform verwachting flink onder druk zien staan, maar de verliezen waren niet zo groot als analisten hadden voorzien. Dit bleek woensdag voorbeurs uit cijfers van de optiekketen.

In het afgelopen kwartaal daalde de omzet met 48,5 procent tot 526 miljoen euro. ABN AMRO rekende op een ruimschootse halvering van de omzet tot 458 miljoen euro. GrandVision moest in het afgelopen kwartaal winkels sluiten in verband met de coronacrisis. Op vergelijkbare basis liep de omzet met 49,3 procent terug en over de eerste jaarhelft daalde de omzet met 29,1 procent.

Op aangepaste basis liep de EBITA terug van 129 miljoen euro positief naar 65 miljoen euro negatief, waar ABN AMRO mikte op 175 miljoen euro verlies. Dit bleek goed voor een negatieve marge van 12,3 procent tegen  een plus van 12,7 procent een jaar eerder.

In juni ging 90 procent van de winkels van GrandVision geleidelijk open en dat leidde volgens de optiekketen tot een sterk herstel van de omzet en een positieve aangepaste EBITA.

GrandVision moest nog wel een afschrijving doen van 75 miljoen euro, gerelateerd aan de activiteiten in de VS, Italië, Colombia en Peru als gevolg van de coronacrisis. Daarbovenop kwam nog een afschrijving van 35 miljoen euro gerelateerd aan klantendata.

Per 30 juni was de schuldpositie 755 miljoen euro tegen 753 miljoen euro eind 2019. ABN AMRO mikte op 860 miljoen euro. De schuldpositie ligt daarmee ruimschoots onder het plafond van 993 miljoen euro die werd afgesproken bij de overnamedeal tussen HAL en EssilorLuxottica.

GrandVision had eind juni 7.271 winkels tegen 7.320 eind maart.

Overname

Essilor liet in juli weten aanvullende informatie van het Nederlandse bedrijf te willen ontvangen over de maatregelen die de keten heeft getroffen met het oog op de corona-uitbraak en de wijze waarop het bedrijf zich door deze crisis heen wil loodsen. Om die informatie te krijgen, stapte Essilor naar de rechtbank in Rotterdam. Zowel GrandVision als dienst grootaandeelhouder HAL liet weten het oneens te zijn met de claim van Essilor en startten een arbitrageprocedure tegen de Frans-Italiaanse keten.

GrandVision zei woensdag nog steeds achter de overname door EssilorLuxottica te staan en het Frans-Italiaanse bedrijf bij te staan in het verkrijgen van groen licht voor de overname binnen 12 tot 24 maanden na de aankondiging op 31 juli 2019.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal