Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 4 augustus 2020 06:47

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 14 punten voor de Duitse DAX, een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40, maar een daling van 9 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag positief aan de handelsweek begonnen.

"De Europese beurzen zijn flink hoger gesloten, ondanks dat er weinig aanleiding was om in de feeststemming te geraken", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees erop dat Amerikaanse beleidsmakers nog steeds geen compromis hebben bereikt over een steunpakket van 1 biljoen dollar. "De Republikeinen en Democraten discussiëren nog over de details, maar beleggers zijn er overduidelijk van overtuigd dat er uiteindelijk een akkoord komt", aldus Madden.  

Volgens de marktvorser zijn alle beleidsmakers het met elkaar eens dat er een cash-injectie nodig is, maar op dit moment zijn ze er nog niet uit op welke manier dit moet gebeuren."

Tegelijk blijft de coronacrisis op de achtergrond een grote rol spelen. Zuid-Afrika en Mexico zagen een flinke stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Bovendien zijn er geruchten dat Duitsland met nieuwe maatregelen komt om een tweede besmettingsgolf te voorkomen, zo merkte Madden op. Ook in de Australische staat Victoria is de noodtoestand afgekondigd. "Er zijn zorgen dat in andere delen van de wereld dergelijke strenge restricties worden ingevoerd."

Tot slot wees de analist op de relatie tussen China en de Verenigde Staten, die onder druk blijft staan. Er zijn volgens Madden geruchten dat de Amerikaanse president Donald Trump kritiek zal uiten op enkele tech-bedrijven die worden gesteund door de Chinese overheid.

De Europese aandelenmarkten startten de eerste dag van de nieuwe maand nog licht lager, nadat uit de resultaten van bankreuzen als HSBC en Société Générale bleek hoe hard de financiële sector is getroffen door de coronapandemie. Positieve macrocijers deden het tij keren.

De activiteit in de industrie van de eurozone is in juli weer gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 47,4 in juni naar 51,8 afgelopen maand. De meeste landen lieten afgelopen maand weer groei zien. Uitzonderingen waren Nederland en Griekenland. Spanje presteerde in juli het sterkst. Deze index steeg van 49,0 in juni naar 53,5 in juli. Ook in het Verenigd Koninkrijk trok de groei verder aan.

“De Europese fabrieken rapporteerden een erg positieve start van het derde kwartaal”, aldus econoom Chris Williamson van Markit. De productie groeide zelfs in het hoogste tempo in meer dan twee jaar tijd, aldus de econoom. Maar, zo benadrukte Williamson, de arbeidscijfers blijven een punt van zorg.

Ook uit China en de VS kwamen bemoedigende cijfers.

Bedrijfsnieuws

Société Générale verloor 0,7 procent. De bank boekte in het tweede kwartaal een verlies van 1,3 miljard euro en deed een forse afschrijving met het oog op toekomstige kredietverliezen.

HSBC sloot 2,9 procent lager, nadat de bank een 77 procent lagere nettowinst rapporteerde over de eerste zes maanden van 2020.

Siemens Healthineers daalde 9,0 procent. Het concern wil Varian Medical Systems voor 16,4 miljard dollar overnemen, zo meldde het zondag. Tegelijk met deze aankondiging publiceerde Siemens Healthineers ook de kwartaalcijfers. Afgelopen kwartaal daalde de vergelijkbare omzet met bijna 7 procent, volgens het bedrijf door de corona-uitbraak. De aangepaste EBIT-marge daalde met 1,2 procentpunt naar 13,9 procent. Maar CEO Bernd Montag verwacht dat in het lopende kwartaal een duidelijke verbetering zal optreden. De Belgische concurrent Ion Beam Application steeg 4,1 procent nu beleggers meer oog krijgen voor een potentiële overname van de groep.

De Nederlandse pakketbezorger PostNL steeg 11,6 procent, na het openen van de boeken. Analisten vonden de cijfers dan ook beter dan verwacht en KBC Securities plakte een koopaanbeveling op het aandeel.

Bierbrouwer Heineken verloor 2,0 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. Die resultaten waren stevig aangetast door de coronacrisis, maar dat kwam niet als een verrassing door een winstwaarschuwing vorige maand.

Morphosys steeg 7,9 procent, nadat het biotechbedrijf versnelde goedkeuring kreeg van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor een lymfoomgeneesmiddel.

Sanofi en GSK voeren vergevorderde gesprekken met de Europese Unie over de levering van 300 miljoen doses van een coronavaccin. Sanofi won 1,9 procent en GSK 3,6 procent.

Euro STOXX 50          3.248,28 (+2,3%)
STOXX Europe 600       364,05 (+2,2%)
DAX                      12.646,98 (+2,7%)
CAC 40                        4.875,93 (+1,9%)
FTSE 100                 6.032,85 (+2,3%)
SMI                     10.233,00 (+2,3%)
AEX                         557,73 (+2,3%)
BEL 20                     3.322,99 (+1,5%)
FTSE MIB                19.379,79 (+1,5%)
IBEX 35                 6.975,00 (+1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag de nieuwe maand augustus goed begonnen.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat techaandelen in trek blijven. Nasdaq zette zelfs een nieuw record neer. "In de afgelopen maanden kwam het vaak voor dat de Nasdaq-index het beter deed dan de bredere indices", aldus Madden.

Volgens de marktvorser blijven beleggers kijken naar het politieke gesteggel tussen de Democraten en Republikeinen. De markt hoopt op een deal rond een steunpakket met een omvang van mogelijk 1 biljoen dollar.

Volgens Madden zijn alle beleidsmakers het met elkaar eens dat er een cash-injectie nodig is, maar op dit moment zijn ze er nog niet uit op welke manier dit moet gebeuren."

"Hoewel de details van een nieuw Amerikaans hulppakket nog niet zijn afgerond, geeft Washington het signaal af dat het de economie zal steunen", zei marktanalist Peter Andersen van Andersen Capital Management. Hij voegde eraan toe heel blij te zijn dat de Fed heeft aangegeven de rentes laag te zullen houden. "Ik denk dat de markt is gepositioneerd voor een geweldige rally wanneer de consument uit de lockdown komt, er een vaccin is, de gasprijzen laag zijn en de rentes ultra laag", aldus Andersen.

Volgens strateeg James McCormick van NatWest Markets bevindt de markt zich op een belangrijk punt. "De outlook voor aandelen en andere risicovolle activa wordt steeds lastiger. We zullen de komende drie tot vier maanden veel leren over hoe duurzaam het herstel is", zei hij.

Verder lieten macro-economische cijfers zien dat de Amerikaanse economie blijft herstellen van de coronacrisis. De inkoopmanagersindex voor de industrie, gemeten door ISM, kwam uit op 54,2 ten opzichte van 52,6 in in juni. Er was door economen een indexstand van 53,8 verwacht. Ook cijfers van Markit wezen op groei, terwijl er een maand eerder nog sprake was van een krimp. Zowel in Europa als in China groeide de industrie in juli, zo bleek vanochtend al.

De euro/dollar noteerde op 1,1766. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1781 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1774 de borden.

De olieprijs is maandag hoger gesloten, na enkele positieve cijfers over de wereldwijde industrie, maar handelaren vrezen dat het opwaartse potentieel beperkt is nu OPEC de productiebeperkingen terugschroeft en het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Een vat West Texas Intermediate werd maandag op de settlement 1,8 procent duurder op 41,01 dollar.

Bedrijfsnieuws

Een AI-bedrijf, dat onlangs in China een octrooi toegewezen heeft gekregen voor een stemassistent die op Apple's Siri lijkt, heeft nu een rechtszaak tegen Apple aangespannen vanwege patentbreuk. Indien succesvol, zou dit ertoe kunnen leiden dat Apple veel van zijn producten niet langer in China mag verkopen, de op één na grootste economie van de wereld. Apple steeg desondanks 2,5 procent.

Tyson Foods heeft het afgelopen kwartaal de winstverwachting overtroffen, maar stelde teleur met zijn omzet. Het aandeel steeg 1,6 procent.

Microsoft steeg 5,6 procent. Het softwarebedrijf zei door te gaan met zijn plannen om de Amerikaanse activiteiten van de populaire app TikTok over te nemen, hoewel president Donald Trump dreigde met een verbod op de app, zelfs bij een overname. In een verklaring zei Microsoft na een gesprek met Trump te begrijpen welke zorgen hij heeft en hier rekening mee te houden. Doel is om de deal uiterlijk 15 september rond te hebben.

Siemens Healthineers wil Varian Medical Systems voor 16,4 miljard dollar overnemen, zo meldde het zondag. Per aandeel Varian telt Siemens Healthineers 177,50 dollar in contanten neer. Het aandeel sloot 22 procent hoger op 174,17 dollar.

Loews heeft het afgelopen kwartaal een verlies geboekt van 835 miljoen euro, ofwel 2,96 dollar per aandeel, na een afschrijving van 957 miljoen dollar vanwege het coronavirus. Dit gebeurde op een omzet van 2,31 miljard dollar. Het aandeel daalde 2,2 procent.

Luxe warenhuisketen Lord & Taylor heeft samen met moederbedrijf Le Tote, een abonnementsdienst voor modeverhuur, faillissement aangevraagd. Ook Tailored Brands, het moederbedrijf van Men's Warehouse en Jos A. Bank, heeft faillissement aangevraagd, nadat de corona-uitbraak de vraag naar kleding onder druk zette.

Marathon Petroleum verkoopt zijn benzinestations aan de eigenaren van supermarktketen 7-Eleven voor 21 miljard dollar. Het aandeel steeg een procent.

S&P 500 index                   3.294,61 (+0,7%)
Dow Jones index            26.664,40 (+0,9%)
Nasdaq Composite           10.902,80 (+1,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie in het groen.

Nikkei 225                     22.515,23 (+1,4%)
Shanghai Composite      3.371,00 (+0,1%)
Hang Seng                    24.659,93 (+0,8%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1770. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1766.

USD/JPY Yen   106,07
EUR/USD Euro  1,1770
EUR/JPY Yen   124,87

MACRO-AGENDA:

06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
11:00 Producentenprijzen - Juni (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex New York - Juli (VS)
16:00 Fabrieksorders - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Bayer - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
07:00 Infineon Technologies - Cijfers derde kwartaal (Dld)
08:00 BP - Cijfers tweede kwartaal (VK)
22:00 Beyond Meat - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Disney - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19