Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 3 augustus 2020 20:52

Olieprijs hoger gesloten

De olieprijs is maandag hoger gesloten, na enkele positieve cijfers over de wereldwijde industrie, maar handelaren vrezen dat het opwaartse potentieel beperkt is nu OPEC de productiebeperkingen terugschroeft en het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Een vat West Texas Intermediate werd maandag op de settlement 1,8 procent duurder op 41,01 dollar. 

Macro-economische cijfers lieten zien dat de Amerikaanse economie blijft herstellen van de coronacrisis. De inkoopmanagersindex voor de industrie, gemeten door ISM, kwam uit op 54,2 ten opzichte van 52,6 in in juni. Er was door economen een indexstand van 53,8 verwacht. Ook cijfers van Markit wezen op groei, terwijl er een maand eerder nog sprake was van een krimp. Zowel in Europa als in China groeide de industrie in juli, zo bleek vanochtend al. Dit gaf de olieprijs ruimte om verder te stijgen. 

In juli werd bekend dat een alliantie van olieproducenten aangevoerd door Saoedi-Arabië de olieproductie vanaf augustus weer wil opvoeren nu de vraag langzaam terugkeert naar normale niveaus sinds het opheffen van coronalockdowns. Vorige maand pompten de OPEC+ landen gezamenlijk 9,7 miljoen vaten olie minder op per dag. Deze maand zullen er 7,7 miljoen vaten olie minder per dag de markt opkomen. Dit zal vermoedelijk tot het einde van het jaar zo blijven. 

Van landen die zich in de voorgaande maanden niet voldoende hielden aan de productiebeperkingen, wordt verwacht dat zij de productie alsnog terugschroeven. Als gevolg zal de mondiale olieproductie deze maand onder de streep vermoedelijk met circa 1,5 miljoen vaten per dag stijgen. Desondanks vragen sceptici zich af of de olieproducenten die eerder de regels overtraden, zich nu wel netjes aan de afspraken zullen houden.   

Volgens analist Phil Flynn van Price Futures kent het versoepelen van de productie-afspraken een slechte timing nu het coronavirus wereldwijd weer de kop op steekt. Het lijkt momenteel sowieso lastig voor de oliemarkten om echt richting te bepalen.

"Beleggers zijn bezorgd dat de productiestijging het recente herstel van de olieprijzen teniet zal doen, vooral nu het aantal coronabesmettingen wereldwijd blijft stijgen en de vraag naar energie beperkt blijft", aldus CEO Mihir Kapadia van Sun Global Investments.

Vorige week eindigden de olieprijzen ook al hoger, waardoor een vat WTI-olie over de hele maand juli 2,6 procent meer waard werd. De Brent-olieprijzen stegen zelfs met meer dan vijf procent. De olieprijzen profiteerden toen ook van de zwakkere dollar.

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19