Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 3 augustus 2020 18:56

Europese beurzen flink hoger de dag uit

De Europese beurzen zijn maandag positief aan de handelsweek begonnen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 2,2 procent tot 364,05 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 2,7 procent op 12.646,98 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,9 procent op 4.875,93 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,3 hoger op 6.032,85 punten.

"De Europese beurzen zijn flink hoger gesloten, ondanks dat er weinig aanleiding was om in de feeststemming te geraken", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees erop dat Amerikaanse beleidsmakers nog steeds geen compromis hebben bereikt over een steunpakket van 1 biljoen dollar. "De Republikeinen en Democraten discussiëren nog over de details, maar beleggers zijn er overduidelijk van overtuigd dat er uiteindelijk een akkoord komt", aldus Madden.  

Volgens de marktvorser zijn alle beleidsmakers het met elkaar eens dat er een cash-injectie nodig is, maar op dit moment zijn ze er nog niet uit op welke manier dit moet gebeuren."

Tegelijk blijft de coronacrisis op de achtergrond een grote rol spelen. Zuid-Afrika en Mexico zagen een flinke stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Bovendien zijn er geruchten dat Duitsland met nieuwe maatregelen komt om een tweede besmettingsgolf te voorkomen, zo merkte Madden op. Ook in de Australische staat Victoria is de noodtoestand afgekondigd. "Er zijn zorgen dat in andere delen van de wereld dergelijke strenge restricties worden ingevoerd."

Tot slot wees de analist op de relatie tussen China en de Verenigde Staten, die onder druk blijft staan. Er zijn volgens Madden geruchten dat de Amerikaanse president Donald Trump kritiek zal uiten op enkele tech-bedrijven die worden gesteund door de Chinese overheid.

De Europese aandelenmarkten startten de eerste dag van de nieuwe maand nog licht lager, nadat uit de resultaten van bankreuzen als HSBC en Société Générale bleek hoe hard de financiële sector is getroffen door de coronapandemie. Positieve macrocijers deden het tij keren.

De activiteit in de industrie van de eurozone is in juli weer gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 47,4 in juni naar 51,8 afgelopen maand. De meeste landen lieten afgelopen maand weer groei zien. Uitzonderingen waren Nederland en Griekenland. Spanje presteerde in juli het sterkst. Deze index steeg van 49,0 in juni naar 53,5 in juli. Ook in het Verenigd Koninkrijk trok de groei verder aan.

“De Europese fabrieken rapporteerden een erg positieve start van het derde kwartaal”, aldus econoom Chris Williamson van Markit. De productie groeide zelfs in het hoogste tempo in meer dan twee jaar tijd, aldus de econoom. Maar, zo benadrukte Williamson, de arbeidscijfers blijven een punt van zorg.

Ook uit China en de VS kwamen bemoedigende cijfers.

De euro/dollar noteerde op 1,1741. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1781 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1774 de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Société Générale verloor 0,7 procent. De bank boekte in het tweede kwartaal een verlies van 1,3 miljard euro en deed een forse afschrijving met het oog op toekomstige kredietverliezen.

HSBC sloot 2,9 procent lager, nadat de bank een 77 procent lagere nettowinst rapporteerde over de eerste zes maanden van 2020.

Siemens Healthineers daalde 9,0 procent. Het concern wil Varian Medical Systems voor 16,4 miljard dollar overnemen, zo meldde het zondag. Tegelijk met deze aankondiging publiceerde Siemens Healthineers ook de kwartaalcijfers. Afgelopen kwartaal daalde de vergelijkbare omzet met bijna 7 procent, volgens het bedrijf door de corona-uitbraak. De aangepaste EBIT-marge daalde met 1,2 procentpunt naar 13,9 procent. Maar CEO Bernd Montag verwacht dat in het lopende kwartaal een duidelijke verbetering zal optreden. De Belgische concurrent Ion Beam Application steeg 4,1 procent nu beleggers meer oog krijgen voor een potentiële overname van de groep.

De Nederlandse pakketbezorger PostNL steeg 11,6 procent, na het openen van de boeken. Analisten vonden de cijfers dan ook beter dan verwacht en KBC Securities plakte een koopaanbeveling op het aandeel.

Bierbrouwer Heineken verloor 2,0 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. Die resultaten waren stevig aangetast door de coronacrisis, maar dat kwam niet als een verrassing door een winstwaarschuwing vorige maand.

Morphosys steeg 7,9 procent, nadat het biotechbedrijf versnelde goedkeuring kreeg van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor een lymfoomgeneesmiddel.

Sanofi en GSK voeren vergevorderde gesprekken met de Europese Unie over de levering van 300 miljoen doses van een coronavaccin. Sanofi won 1,9 procent en GSK 3,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Tijdens het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot circa een procent hoger.  

De Aandeelhouder TV

oktober 26, 2020

Basic-Fit blijft sterk | 26 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020