Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 28 juli 2020 07:50

AEX wacht vermoedelijk licht hogere opening

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

Maandag startte de AEX nog de handelsweek nog terughoudend en de index sloot nipt in het groen op 564,37 punten.

Onder meer een steil oplopende euro ten opzichte van de dollar speelde Beursplein 5 maandag parten. Een behoorlijk deel van de omzet van de in de AEX opgenomen fondsen wordt in dollars gerealiseerd.

Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1733 en sinds begin vorige week, toen het coronaherstelfonds in de eurozone vorm kreeg en het muntpaar op 1,1400 noteerde, laat de euro dagelijks een verdere stijging zien.

“De euro neemt de functie als veilige haven over van de dollar”, meent marktanalist Edward Moya van Oanda, en het belooft de slechtste juli-maand in tien jaar te worden voor de dollar. Moya denkt dat de euro onderweg is naar de 1,20 dollar, mits de coronabesmettingen in de regio niet uit de hand lopen.

Beleggers zijn daarnaast in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag wordt vrijgegeven, terwijl deze week samenvalt met het zwaartepunt van het Amerikaanse cijferseizoen. Ongeveer 180 bedrijven die onderdeel zijn van de S&P 500 geven deze week kwartaalrapportages vrij.

Vandaag rapporteren onder meer McDonalds, Pfizer, Mastercard en Starbucks cijfers. Later deze week zullen naar verwachting de rapportages van de techgiganten Apple, Alphabet, Amazon en Facebook het sentiment bepalen.

Het cijferseizoen kan voor afleiding zorgen van corona-gerelateerde nieuws. Het aantal besmettingen in met name Amerika blijft hoog, maar wel onder recordniveau’s, terwijl her en der in Europa weer lockdown’s worden ingevoerd en negatieve reisadviezen worden afgegeven.

Om de impact van de pandemie te verzachten hebben de Republikeinen in de Senaat een stimuleringspakket ontworpen met een waarde van 1.000 miljard dollar. Democraten moeten nog instemmen met het pakket, waaronder wederom een cheque van 1.200 dollar voor vrijwel elke Amerikaan.

Voor het eventueel uitdelen van dit ‘gratis geld’ zal de Federal Reserve de spreekwoordelijk geldpers moeten aanzetten. Deze ‘monetaire financiering’ leidt de afgelopen weken tot een flink impuls voor de goudprijs, dat niet bijgedrukt kan worden en daardoor als relatief waardevast wordt gezien.

De goudfuture die in augustus op Comex expireert, koerste vanochtend een half procent hoger naar 1.937,00 dollar per troy ounce en de goudprijs noteert hiermee op zijn hoogste stand ooit. In 2011 werd de vorige top neergezet in de nasleep van de financiële crisis.

Op Wall Street liet techbeurs Nasdaq maandagavond met een winst van 1,7 procent een flink herstel zien, na een terugval in de afgelopen week.  De winst voor de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index bleef beperkt tot 0,4 procent.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend overwegend in het groen.

Een vat West Texas Intermediate werd maandagavond op de settlement 0,8 procent duurder op 41,60 dollar.

Naast de stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook aandacht voor de vrijgave van de Amerikaanse Case-Shiller huizenprijzenindex en het consumentenvertrouwen in Amerika.

Bedrijfsnieuws

De netto-omzet van Arcadis daalde het afgelopen kwartaal met 3 procent op jaarbasis naar 628 miljoen euro. Het operationele resultaat (EBITA) daalde nipt met 1 miljoen euro naar 49 miljoen euro met een operationele marge die steeg van 7,7 naar 7,8 procent. Analisten rekenden vooraf op een omzet van 626 miljoen euro en een operationele EBITA van 40 miljoen euro met een bijbehorende marge van 6,4 procent.

Besi zag de omzet het afgelopen kwartaal op kwartaalbasis met 36,1 procent stijgen naar 124,3 miljoen euro. Vooraf zei de toeleverancier al te rekenen op een plus van 5 tot 25 procent, wat analisten als haalbaar bestempelden. Bij een brutomarge van 62,0 procent leverde die omzetstijging afgelopen kwartaal een operationele winst op van 48,4 miljoen euro en een nettowinst van 39,8 miljoen euro. Verder verhoogde Besi het inkoopprogramma van eigen aandelen en zei het vooral vanwege seizoenseffecten voor het derde kwartaal op een omzetdaling te rekenen.

ING zal in het tweede kwartaal vanwege de coronacrisis voor ongeveer 300 miljoen euro afschrijven op zijn goodwill. De afschrijving is op een aantal overnames uit het verleden en wordt verantwoord als operationele kosten in het tweede kwartaal.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag 0,7 procent op 3.239,41 punten. De Dow Jones index won 0,4 procent op 26.584,77 punten en de Nasdaq eindigde zelfs 1,7 procent hoger op een slot van 10.536,27 punten.

De Aandeelhouder TV

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Focus op banencijfers | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
03 mrt 12:53 Maarten Mosselman

Ultra defensief: Gevangenisaandelen

03 mrt 10:34 Van Eck

Mijnbouwers en de stralende supercyclus

03 mrt 09:17 Bas Heijink

TA EURO STOXX 600: Topvormingssignalen