Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 27 juli 2020 12:30

Update: Goudprijzen op hoogste niveau ooit

De goudfuture die in augusutus op Comex expireert, koerste maandagmiddag 2,2 procent hoger naar 1.929,50 dollar per troy ounce en de goudprijs noteert hiermee op zijn hoogste stand ooit. In 2011 werd de vorige top neergezet in de nasleep van de financiële crisis. 

Analisten wijzen als verklaring voor de opmars van het edelmetaal onder meer naar de sinds kort weer oplopende spanningen tussen de VS en China, vrees voor het herstel van de wereldeconomie door zorgen over de weer aan kracht winnende corona-uitbraak en de verzwakkende dollar, aangezien de goudprijs in dollars noteert. 

Daarnaast wijzen ‘goldbugs’ ook op de ongekende geldcreatie, waarmee overheden en centrale banken momenteel de economische impact van de coronapandemie proberen te verzachten. 

Afgelopen week sloten Europese regeringsleiders na een marathonsessie in Brussel nog een historisch akkoord over een coronaherstelfonds ter waarde van 750 miljard euro. Een deel daarvan zal worden geleend op de kapitaalmarkten.

Feitelijk is hier overigens alleen van geldschepping sprake indien de leningen niet meer van de balans van de Europese Centrale Bank verdwijnen, doordat ze eeuwig worden doorgerold. Een optie waar momenteel hardop over wordt gespeculeerd.

De economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde daarnaast op zondag dat het Amerikaans Congres naar verwachting zal instemmen met nieuwe stimuleringsmaatregelen, waaronder wederom een cheque van 1.200 dollar voor vrijwel elke Amerikaan. Hier is direct sprake van geldcreatie. 

Voor het uitdelen van dit ‘gratis geld’ zal de Federal Reserve de spreekwoordelijk geldpers aanzetten. Goud kan juist niet ‘bijgedrukt’ worden en is onder meer om die reden voor critici van monetaire financiering een aantrekkelijk beleggingsalternatief. Monetaire financiering kan in hun ogen op termijn leiden tot hyperinflatie. 

Overigens is inflatie momenteel nog in geen velden of wegen te bekennen.

Doordat centrale banken daarnaast kunstmatig de rentes laag houden, levert een spaarrekening, net als goud, geen direct rendement op. Daarmee vervalt een argument om niet in goud te beleggen. Ook de rendementen op obligaties, een ander beleggingsalternatief, zijn historisch ongekend laag. 

Wel brengt een belegging in goud opslagkosten met zich mee. 

De ogen van goudbeleggers zijn deze week vooral gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. Economen voorzien geen aanpassing van de rente die rond het nulpunt wordt gehouden, maar hopen wel op meer inzicht over onder meer de te verwachten tijdsduur van deze extreem lage rente. Eerder gaf voorzitter Jerome Powell aan de rente tot ten minste 2022 laag te houden.

Als in de toelichting op het rentebesluit hints worden afgegeven die duiden op verdere monetaire verruiming of een verlenging van de termijn daarvan, dan kan dit leiden tot een nieuwe impuls voor de goudprijs.

Analist Naeem Aslam van AvaTtrade voorziet in dat scenario een aanval op de 2.000 dollargrens per troy ounce.

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2021

Bullish scenario AEX nog altijd intact

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 2 – Hollandse Topaandelen

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:27

  TA van Edward Loef – Carrefour terug naar de servicebalie

 • 08:49

  Nieuwe studie duidt op lagere effectiviteit van de vaccins op COVID-19 varianten & Europa start rood

 • 16:33

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 jan 16:32 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, ASML, Intel, Carrefour

22 jan 15:51 Redactie

Aflevering 2 van DAH Podcast – Hollandse Topaandelen

22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen