Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 27 juli 2020 12:30

Update: Goudprijzen op hoogste niveau ooit

De goudfuture die in augusutus op Comex expireert, koerste maandagmiddag 2,2 procent hoger naar 1.929,50 dollar per troy ounce en de goudprijs noteert hiermee op zijn hoogste stand ooit. In 2011 werd de vorige top neergezet in de nasleep van de financiële crisis. 

Analisten wijzen als verklaring voor de opmars van het edelmetaal onder meer naar de sinds kort weer oplopende spanningen tussen de VS en China, vrees voor het herstel van de wereldeconomie door zorgen over de weer aan kracht winnende corona-uitbraak en de verzwakkende dollar, aangezien de goudprijs in dollars noteert. 

Daarnaast wijzen ‘goldbugs’ ook op de ongekende geldcreatie, waarmee overheden en centrale banken momenteel de economische impact van de coronapandemie proberen te verzachten. 

Afgelopen week sloten Europese regeringsleiders na een marathonsessie in Brussel nog een historisch akkoord over een coronaherstelfonds ter waarde van 750 miljard euro. Een deel daarvan zal worden geleend op de kapitaalmarkten.

Feitelijk is hier overigens alleen van geldschepping sprake indien de leningen niet meer van de balans van de Europese Centrale Bank verdwijnen, doordat ze eeuwig worden doorgerold. Een optie waar momenteel hardop over wordt gespeculeerd.

De economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde daarnaast op zondag dat het Amerikaans Congres naar verwachting zal instemmen met nieuwe stimuleringsmaatregelen, waaronder wederom een cheque van 1.200 dollar voor vrijwel elke Amerikaan. Hier is direct sprake van geldcreatie. 

Voor het uitdelen van dit ‘gratis geld’ zal de Federal Reserve de spreekwoordelijk geldpers aanzetten. Goud kan juist niet ‘bijgedrukt’ worden en is onder meer om die reden voor critici van monetaire financiering een aantrekkelijk beleggingsalternatief. Monetaire financiering kan in hun ogen op termijn leiden tot hyperinflatie. 

Overigens is inflatie momenteel nog in geen velden of wegen te bekennen.

Doordat centrale banken daarnaast kunstmatig de rentes laag houden, levert een spaarrekening, net als goud, geen direct rendement op. Daarmee vervalt een argument om niet in goud te beleggen. Ook de rendementen op obligaties, een ander beleggingsalternatief, zijn historisch ongekend laag. 

Wel brengt een belegging in goud opslagkosten met zich mee. 

De ogen van goudbeleggers zijn deze week vooral gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. Economen voorzien geen aanpassing van de rente die rond het nulpunt wordt gehouden, maar hopen wel op meer inzicht over onder meer de te verwachten tijdsduur van deze extreem lage rente. Eerder gaf voorzitter Jerome Powell aan de rente tot ten minste 2022 laag te houden.

Als in de toelichting op het rentebesluit hints worden afgegeven die duiden op verdere monetaire verruiming of een verlenging van de termijn daarvan, dan kan dit leiden tot een nieuwe impuls voor de goudprijs.

Analist Naeem Aslam van AvaTtrade voorziet in dat scenario een aanval op de 2.000 dollargrens per troy ounce.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk