Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 27 juli 2020 10:04

Goudprijzen op hoogste niveau ooit

De goudfuture die in augusutus op Comex expireert, koerste maandagochtend 1,7 procent hoger naar 1.929,50 dollar per troy ounce en de goudprijs noteert hiermee op zijn hoogste stand ooit. In 2011 werd de vorige top neergezet in de nasleep van de financiële crisis. 

Analisten wijzen als verklaring voor de opmars van het edelmetaal onder meer naar de sindskort weer oplopende spanningen tussen de VS en China, vrees voor het herstel van de wereldeconomie door zorgen over de weer aan kracht winnende corona-uitbraak en de verzwakkende dollar, aangezien de goudprijs in dollars noteert. 

Daarnaast wijzen ‘goldbugs’ ook op de ongekende geldcreatie, waarmee overheden en centrale banken momenteel de economische impact van de coronapandemie proberen te verzachten. 

Afgelopen week sloten Europese regeringsleiders na een marathonsessie in Brussel nog een historisch akkoord over een coronaherstelfonds ter waarde van 750 miljard euro. Een deel daarvan zal worden geleend op de kapitaalmarkten.

De economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde daarnaast op zondag dat het Amerikaans Congres naar verwachting zal instemmen met nieuwe stimuleringsmaatregelen, waaronder wederom een cheque van 1.200 dollar voor vrijwel elke Amerikaan. 

Voor het uitdelen van dit ‘gratis geld’ zal de Federal Reserve de spreekwoordelijk geldpers aanzetten. Goud kan juist niet ‘bijgedrukt’ worden en is onder meer om die reden voor critici van monetaire financiering een aantrekkelijk beleggingsalternatief. Monetaire financiering kan in hun ogen op termijn leiden tot hyperinflatie. 

Doordat centrale banken daarnaast kunstmatig de rentes laag houden, levert een spaarrekening, net als goud, geen direct rendement op. Daarmee vervalt een argument om niet in goud te beleggen. Ook de rendementen op obligaties, een ander beleggingsalternatief, zijn historisch ongekend laag. 

Wel brengt een belegging in goud opslagkosten met zich mee. 

De ogen van goudbeleggers zijn deze week vooral gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. Economen voorzien geen aanpassing van de rente die rond het nulpunt wordt gehouden, maar hopen wel op meer inzicht over onder meer de te verwachten tijdsduur van deze extreem lage rente. Eerder gaf voorzitter Jerome Powell aan de rente tot ten minste 2022 laag te houden.

Als in de toelichting op het rentebesluit hints worden afgegeven die duiden op verdere monetaire verruiming of een verlenging van de termijn daarvan, dan kan dit leiden tot een nieuwe impuls voor de goudprijs.

Analist Naeem Aslam van AvaTtrade voorziet in dat scenario een aanval op de 2.000 dollargrens per troy ounce.

De Aandeelhouder TV

maart 4, 2021

AEX 4 maart 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 4, 2021

Boskalis zet in op Offshore | 4 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

04 mrt 10:22 Nico Inberg

Pharming: Positieve ontwikkelingen

04 mrt 09:53 Redactie

3 geweldige aandelen voor de toekomst!