Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 20 juli 2020 12:45

Beursblik: evenemententak RELX vooral geraakt door corona

Hoewel de grootste divisies van RELX in de eerste jaarhelft van 2020 vermoedelijk nog lichte groei hebben laten zien, was bij de tak Reed Exhibitions sprake van krimp wat ook de omzet en het operationeel resultaat voor de gehele groep onder druk heeft gezet. Dit is de verwachting van analisten van Barclays voor de cijfers van het dataconcern die komende donderdag verschijnen.

De divisies Scientific, Technical & Medical, Risk & Business Analytics en Legal, samen goed voor 84 procent van de omzet en 87 procent van de aangepaste operationele winst, zijn in de eerste jaarhelft met respectievelijk 2,5 procent, 4,2 procent en 1,6 procent gegroeid, voorspelt de Britse bank. Autonoom rekenen de analisten bij deze divisies op een lichte groei.

RELX sprak in een trading update over het eerste kwartaal in april van een beperkte impact van de Covid-19 uitbraak op dat moment, maar waarschuwde daarbij dat de resultaten in de rest van het jaar wel degelijk onder druk kunnen staan.

Het databedrijf sprak toen al wel van een aanzienlijke impact van het coronavirus bij de tak Reed Exhibitions, die normaliter goed is voor 16 procent van de omzet en 13 procent van het aangepaste operationele winst. RELX noemde de vooruitzichten voor de divisie zeer onzeker. "Hierdoor kunnen we voor de groep als geheel geen outlook afgeven", zei RELX.

Barclays voorspelt dat de krimp bij deze tak in het eerste halfjaar fors was, namelijk 71,6 procent, wat zorgt voor een omzetkrimp voor de gehele groep van 10,2 procent in de eerste jaarhelft, en 12,3 procent op autonome basis. De totale omzet voor RELX in het eerste halfjaar schat Barclays in op 3.491 miljoen Britse pond, tegen 3.887 miljoen pond een jaar eerder.

Bij Reed Exhibitions zal voorafgaand aan de corona-impact in maart een omzet van krap 200 miljoen pond zijn behaald, denkt Barclays, en daarna geen omzet meer in de rest van de eerste jaarhelft. De analisten schatten de kosten bij de divisie in de verslagperiode in op 300 miljoen pond, wat volgens hun berekeningen zal leiden tot een aangepast operationeel resultaat van 105 miljoen pond negatief in de eerste jaarhelft bij Reed Exhibitions.

Voor heel RELX schat Barclays het aangepast operationeel resultaat in op 939 miljoen pond positief, van 1.240 miljoen pond in de eerste zes maanden van 2019.

De bijbehorende marge zal zijn gedaald van 31,9 naar 26,9 procent.

Outlook

Analisten van Berenberg zien naast coronategenwind ook een minder gunstig valutaklimaat, maar wel goede structurele groeitrends bij RELX.

Kijkend naar heel 2020 voorspellen zij nu bij de belangrijkste divisies Scientific, Technical & Medical, Risk & Business Analytics en Legal een minder sterke groei dan eerder verwacht, met een sterker herstel in 2021 dankzij de terugkeer naar normale trends.

Bij Reed Exhibitions zal vermoedelijk verlies zijn gedraaid in de eerste jaarhelft en ook in het derde kwartaal nog weinig omzet worden behaald, maar toch voorzien de analisten wel een break-even resultaat in heel 2020.

Barclays heeft een Overwogen advies op RELX en Berenberg een Houden advies. Het dataconcern opent donderdag voorbeurs de boeken. Maandag noteerde het aandeel 0,6 procent lager op 19,72 euro.

De Aandeelhouder TV

maart 4, 2021

AEX 4 maart 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 4, 2021

Boskalis zet in op Offshore | 4 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

04 mrt 10:22 Nico Inberg

Pharming: Positieve ontwikkelingen

04 mrt 09:53 Redactie

3 geweldige aandelen voor de toekomst!