Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 15 juli 2020 08:19

Hogere opening Damrak voorzien

De Amsterdamse beurs, waar het cijferseizoen inmiddels van start is gegaan, gaat woensdag vermoedelijk een flink hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 1,4 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,1 procent lager op 572,51 punten.

De Europese beurzen zullen woensdag vermoedelijk herstellen van de verliezen op dinsdag, nadat de Amerikaanse beurzen bijna op het hoogste punt van de dag sloten. De zorgen over de verheviging van de corona- uitbraak in de VS lijken weer even naar de achtergrond verdwenen, ondanks dat het aantal besmettingen per dag nog altijd fors toeneemt. Fed-bestuurder Lael Brainard benadrukte dinsdag dat de centrale bank de Amerikaanse economie zal blijven ondersteunen.

Brainard waarschuwde voor de mogelijke gevaren voor de Amerikaanse economie, waaronder een dubbele dip. De bankier wees erop dat de VS een lang, traag herstel voor de boeg hebben. "Het is belangrijk voor beleidsmakers om zich te beseffen dat de economie nog lange tijd tegenwind zal ondervinden. Dat vraagt om langdurige ondersteuning", aldus Brainard.

Beleggers zullen ook uitkijken naar een reeks nieuwe bedrijfsresultaten, de maatregelen die sommige Amerikaanse staten nemen om een verdere verspreiding van het coronacrisis tegen te gaan en naar de ontwikkelingen in de relatie tussen China en de VS.

Bank of America verwacht dat vooral Europese aandelen, en in het bijzonder bankenaandelen, in de komende maanden de weg omhoog kunnen vinden in navolging van aantrekkende PMI-cijfers in de eurozone, die laten zien dat nieuwe orders uit de industrie en dienstensector weer toenemen. "De PMI-cijfers voor nieuwe orders zijn doorgaans een enorme aanjager voor aandelen", aldus de analisten van Bank of America.  

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend hoger, met winsten voor de Nikkei 225 en de Shanghai Composite, maar verliezen voor de Hang Seng-index. Daarmee traden de meeste Aziatische beurzen in de voetsporen van de Amerikaanse aandelenmarkten.

In Japan keken beleggers uit naar het rentebesluit van de Bank of Japan, die vasthield aan de eerder genomen beslissingen en het monetaire beleid handhaafde. Wel werd de centrale bank somberder over de economische vooruitzichten. De bank verwacht dit jaar een krimp van 4,5 tot 5,7 procent. In het vorige rapport, dat in april werd gepubliceerd, verwachtte de Bank of Japan nog een krimp van 3 tot 5 procent.

Een vat West Texas Intermediate sloot dinsdag 0,5 procent in het groen op ruim 40 dollar. Uit het maandrapport van de OPEC bleek dinsdag dat het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie wereldwijd dit jaar minder daalt dan aanvankelijk voorzien.

Voor 2020 voorziet OPEC nu een daling van 8,9 miljoen vaten per dag. In de vorige raming werd nog rekening gehouden met een daling van 9 miljoen vaten. Voor volgend jaar wordt nu een groei van de wereldwijde vraag verwacht van 7 miljoen vaten per dag, een record, maar nog altijd onvoldoende voor een toename naar het niveau van voor de coronacrisis. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,5 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1395. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1393

Op macro-economisch vlak wordt vandaag uitgekeken naar cijfers over de industriële productie in de VS over juni en de wekelijkse olievoorraden. Ook komt de Fed met het Beige Book. Vanochtend bleek dat zowel de Britse consumentenprijzen als de producentenprijzen weer oplopen. 

Bedrijfsnieuws

ASML heeft in het tweede kwartaal de omzet met 36 procent zien stijgen, maar zag de orders wel duidelijk teruglopen. De omzet steeg op kwartaalbasis van 2.441 miljoen naar 3.326 miljoen euro. Dat is minder dan de 3.465 miljoen euro die analisten volgens ING hadden voorzien. Er werden 9 EUV-systemen verscheept. Voor het lopende derde kwartaal rekent ASML op een omzet van 3,6 miljard tot 3,8 miljard euro met een marge tussen de 47 en 48 procent.

TomTom is in het tweede kwartaal van 2020 in de rode cijfers gedoken, mede als gevolg van een lagere omzet. TomTom boekte in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 7,3 miljoen euro, in vergelijking met een bedrijfsresultaat van 31 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 62 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 742 miljoen euro vorig jaar. TomTom verwacht een positieve kasstroom in de tweede helft van dit jaar.

Corbion heeft het eveneens Nederlandse IMCD aangewezen als distributeur van de meeste van zijn ingrediënten in Australië en Nieuw-Zeeland. Hoeveel er met de opdracht is gemoeid, meldde Corbion niet.

Vivoryon heeft de eerste patiënt in behandeling genomen voor zijn VIVIAD-studie.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg dinsdag 1,3 procent op 3.197,52 punten. De Dow Jones index won 2,1 procent op 26.642,59 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent hoger op een slot van 10.488,58 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 11, 2020

AEX 11 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 11, 2020

Hello Fresh en Zalando | 11 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

AEX 10 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

 • 08:20

  Amerikaanse banenmarkt is op de goede weg

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

 • 11:06

  Technische analyse AEX – lagere toppen signaleren verkoopdruk

 • 08:51

  Trump zorgt voor koersdruk bij technologie-aandelen & winst Saudi Aramco keldert

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
11 aug 15:38 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verantwoord ondernemen – het juiste doen

11 aug 15:36 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Indexgekoppeld beleggen en de doelen van “Parijs”

11 aug 15:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel