Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 14 juli 2020 19:25

Wall Street koerst overwegend hoger

De Amerikaanse beurzen koersen dinsdag overwegend hoger. De S&P 500 stijgt 0,1 procent met nog een paar uur handel te gaan. De Dow Jones index wint 0,8 procent en de Nasdaq gaat 0,4 procent lager.

Beleggers richten zich dinsdag op de kwartaalcijfers van Amerikaanse financials, die over het algemeen iets beter dan verwacht waren. Ondertussen dreigt het conflict tussen de Verenigde Staten en Beijing weer op te laaien nu de Verenigde Staten Chinese claims op grondstoffen in de Zuid-Chinese Zee voor het eerst onwettig noemen.

De zorgen over de verheviging van de Covid-19 uitbraak in de VS lijken weer even naar de achtergrond verdwenen, ondanks dat het aantal besmettingen per dag nog altijd fors toeneemt.

"Wall Street weet dat wereld beter voorbereid is om met de pandemie om te gaan dan aan het begin van het jaar", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Volgens de marktkenner geldt dit ook voor bedrijven.

Volgens Aslam zijn beleggers eerder bezorgd over de waarderingen van aandelen. "De angst is dat we te snel te ver zijn gestegen." Tegenslagen die worden veroorzaakt door een tweede coronagolf zijn niet volledig ingeprijsd, waarschuwt de marktanalist.

Econoom Gilles Moëc van AXA Group denkt dat het toenemend aantal Covid-19 besmettingen, "gevolgd door opnieuw sluiten van delen van de economie, in verschillende Amerikaanse staten vrijwel zeker het gehoopte herstel in het derde kwartaal zal schaden."

De macro-agenda is dinsdag aan de magere kant. Het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is in juni verder verbeterd. De vertrouwensindex steeg van 94,4 in mei naar 100,6 afgelopen maand. Daarmee steeg de index harder dan het niveau van 98,0 dat analisten hadden voorzien.

In juni kwam de inflatie in de VS uit op 0,6 procent op maand- en jaarbasis. In mei daalden de prijzen op maandbasis nog met 0,1 procent en in april was dit zelfs 0,8 procent.

De olieprijs beweegt volatiel. Een vat West Texas Intermediate noteert inmiddels een half procent in het groen op ruim 40 dollar. Uit het maandrapport van de OPEC bleek dinsdag dat het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie wereldwijd dit jaar minder daalt dan aanvankelijk voorzien.

Voor 2020 voorziet OPEC nu een daling van 8,9 miljoen vaten per dag. In de vorige raming werd nog rekening gehouden met een daling van 9 miljoen vaten. Voor volgend jaar wordt nu een groei van de wereldwijde vraag verwacht van 7 miljoen vaten per dag, een record, maar nog altijd onvoldoende voor een toename naar het niveau van voor de coronacrisis.

De euro/dollar noteert op 1,1404. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1345.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 10,5 miljard dollar opzij gezet voor oninbare leningen in verband met de coronacrisis, maar zag de winst minder sterk dalen dan een kwartaal eerder, dankzij zeer sterke inkomsten bij de zakenbank. Per aandeel kwam de winst uit op 1,38 dollar, tegen 2,82 dollar een jaar eerder. Dit is boven verwachting: de consensus berekend door FactSet rekende op 1,15 dollar. Het aandeel wint 0,1 procent en heeft daarmee een groot deel van de winsten van eerder op de dag verspeeld.

Citigroup heeft in het tweede kwartaal van 2020 een kwart van de winst geboekt die in dezelfde periode vorig jaar werd verdiend, maar deed het toch beter dan verwacht. De nettowinst uit voortgezette activiteiten bedroeg 1,3 miljard dollar, of 0,50 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden voor het tweede kwartaal gerekend op een winst per aandeel van 0,35 dollar. Het aandeel daalt 2,6 procent.

Wells Fargo heeft ook in het tweede kwartaal de prognose van analisten niet weten te benaderen en ondervond veel hinder van de coronacrisis. In het tweede kwartaal kwam er een verlies van 2,38 miljard dollar in de boeken. Per aandeel resulteerde dit in een verlies per aandeel van 0,66 dollar tegen een vooraf door analisten voorzien verlies per aandeel van 0,10 dollar per aandeel. Het aandeel verliest 5,7 procent.

Delta Air Lines heeft als gevolg van de corona-uitbraak een slecht tweede kwartaal achter de rug, maar daarvoor had de luchtvaartmaatschappij half juni al gewaarschuwd. Dinsdag bleek de omzet inderdaad met 88 procent gedaald tot 1,5 miljard dollar. De operationele kosten werden tegelijkertijd met 40 procent teruggebracht naar 6,3 miljard dollar. Er werd afgelopen kwartaal een nettoverlies geleden van 2,8 miljard dollar. Voor belastingen was het verlies zelfs 3,9 miljard dollar. Het aandeel noteert 2,4 lager.  

Boeing heeft het aantal leveringen van commerciële vliegtuigen in het tweede kwartaal met 78 procent zien afnemen ten opzichte van een jaar eerder vanwege de "aanzienlijke impact" van de coronapandemie waardoor de productie weken stil lag. Dit meldde de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag.In het tweede kwartaal leverde Boeing slechts 20 vliegtuigen af, tegenover 90 een jaar eerder. Het aandeel wint 0,5 procent.

China heeft sancties aangekondigd tegen de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin, vanwege de verkoop van wapens aan Taiwan. Dat maakte het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dinsdag bekend, zo meldde persbureau Reuters. Lockheed Martin is betrokken bij een project om het Patriot raketsysteem van Taiwan te moderniseren. Het aandeel gaat 0,9 procent lager.  

Walt Disney zal zijn pretpark in Hongkong weer sluiten, minder dan een maand nadat het heropend werd. Nieuwe coronamaatregelen dwingen Disney hiertoe. Het aandeel stijgt 1,4 procent.  

Macquarie heeft dinsdag drie cruisemaatschappijen van de kooplijst gehaald, nadat deze aandelen door de corona-uitbraak eerder een forse koersval maakten. Voor Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line werd het advies verlaagd van Outperform naar Neutraal. De aandelen van deze cruisemaatschappijen worden tot 3 procent minder waard.

Een rechtbank in het Duitse München heeft Tesla Germany verboden om zijn technologie met betrekking tot rijder-assistentie te bestempelen als 'autonoom rijden' omdat dit misleidend kan zijn voor de consument. De Duitse tak van de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen kan in beroep gaan tegen het vonnis. Het aandeel stijgt een procent.

De Aandeelhouder TV

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 12, 2020

AEX 12 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 12, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:47

  V-shape recovery & jobless claims

 • 17:24

  TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

 • 10:20

  ETF van de week: iShares US Financial ETF (QDVH)

 • 09:07

  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 08:11

  S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

 • 08:20

  Amerikaanse banenmarkt is op de goede weg

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

Masterclasses

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds