Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 14 juli 2020 18:27

Europese beurzen sluiten overwegend lager

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag overwegend lager gesloten. De STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent op een slot van 367,40 punten. De Duitse DAX leverde 0,8 procent in tot 12.697,36 punten. De Franse CAC 40 sloot 1,0 procent lager op een stand van 5.007,46 punten.

De Britse FTSE 100 steeg nipt 0,1 procent op 6.179,75 punten en wist daarmee een stuk beter te presteren dan de markten op het Europese vasteland. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was dit te danken aan zwaargewichten als Royal Dutch Shell en BP.

Verder was de stemming volgens Madden de gehele dag pessimistisch vanwege de aanhoudende zorgen over het coronavirus. "Beleggers maken zich nog steeds zorgen over het tempo waarin het virus zich verspreidt en zien dat er weer beperkingen worden ingevoerd", aldus de marktanalist.

Ondertussen dreigt het conflict tussen de Verenigde Staten en Beijing weer op te laaien nu de Verenigde Staten Chinese claims op grondstoffen in de Zuid-Chinese Zee voor het eerst onwettig noemen. Daarbij wil Britse regering telecombedrijven verbieden om nieuwe 5G-technologie van het Chinese Huawei Technologies te kopen. Al aanwezige technologie van het Chinese bedrijf in Britse 5G-netwerken moet de komende jaren uitgefaseerd worden.

Macro-economische cijfers toonden dinsdag een gemengd beeld. Zo stegen de export en import in China in juni onverwacht en bleek de industriële productie in Japan in mei gedaald.

De Britten publiceerden ook de industriële productie over mei die op maandbasis een forse daling liet zien. De economie in het Verenigd Koninkrijk liet tussen maart tot en met mei een krimp zien van 19,1 procent zien op kwartaalbasis.

Uit de eurozone kwam ook de industriële productie over mei naar buiten, waarbij deze een stijging liet zien, die wel onder verwachting bleef.

Vanuit Duitsland kwam de toonaangevende ZEW-index. In juli verslechterde het economische sentiment licht; van 63,4 tot 59,3. Vooraf werd gerekend op een daling tot 60,0 punten. Met name over de huidige situatie blijven de Duitse ondernemers negatief.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING toont dit aan dat het economische herstel in Duitsland afvlakt.

De olieprijs was volatiel. Een vat West Texas Intermediate noteerde rond het Europese slot bijna een procent in het groen op ruim 40 dollar. Uit het maandrapport van de OPEC bleek dinsdag dat het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie wereldwijd dit jaar minder daalt dan aanvankelijk voorzien.

Voor 2020 voorziet OPEC nu een daling van 8,9 miljoen vaten per dag. In de vorige raming werd nog rekening gehouden met een daling van 9 miljoen vaten. Voor volgend jaar wordt nu een groei van de wereldwijde vraag verwacht van 7 miljoen vaten per dag, een record, maar nog altijd onvoldoende voor een toename naar het niveau van voor de coronacrisis.

De euro/dollar noteerde op 1,1394. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1345.
 
Bedrijfsnieuws

Energiefondsen waren dinsdag in trek. BP won 2,7 procent, Total ging 1,0 procent hoger en Royal Dutch Shell steeg 2,4 procent. Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel voor het aandeel Royal Dutch Shell verlaagd van 19,00 naar 18,00 euro met handhaving van het koopadvies. 

Financials noteerden verdeeld. Deutsche Bank verloor 0,2 procent aan waarde, terwijl Société Générale 0,6 procent daalde en ING 0,3 procent meer waard werd.

De Europese Commissie heeft EssilorLuxottica verzocht winkels in Italië en Frankrijk of Nederland te verkopen om de weg vrij te maken voor de overname van GrandVision. Dit schreef The Financial Times dinsdag. De koers van het aandeel EssilorLuxottica daalde 1,9 procent.

De vraag naar maaltijdboxen van HelloFresh bleef in het tweede kwartaal sterk, geholpen door de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus, zodat het Duitse bedrijf zijn winstverwachting voor dit jaar fors opwaarts kon bijstellen. Het aandeel ging aanvankelijk omhoog, maar sloot uiteindelijk toch 1,7 procent lager.

Online supermarkt Ocado kwam met gemengde resultaten over de eerste jaarhelft. De omzet steeg met ruim 23 procent, maar onder de streep resteerde wel een verlies. Het aandeel daalde ruim 2 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend hoger. De Nasdaq bleef achter met een fractioneel verlies.

De Aandeelhouder TV

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 12, 2020

AEX 12 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 12, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:47

  V-shape recovery & jobless claims

 • 17:24

  TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

 • 10:20

  ETF van de week: iShares US Financial ETF (QDVH)

 • 09:07

  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 08:11

  S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

 • 08:20

  Amerikaanse banenmarkt is op de goede weg

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

Masterclasses

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds