Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 14 juli 2020 06:56

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 248 punten voor de Duitse DAX, een min van 89 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 98 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag flink hoger gesloten.

"De aandelenmarkten vonden de weg omhoog na optimistische vaccinverhalen, die even zwaarder wegen dan de problemen rond de coronacrisis zelf", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Madden wees op berichten dat Pfizer en BioNTech samen werken aan medicijnen die hopelijk als vaccin kunnen dienen tegen Covid-19. Eerder vandaag kende de Amerikaanse toezichthouder FDA twee van de vier medicijnen van de bedrijven een Fast Track-status toe, waardoor ze sneller worden beoordeeld. "Er is geen garantie dat hier iets uit rolt, maar het is een stap in de goede richting en dat doet het sentiment op de beurs goed", aldus Madden.

Op vrijdag werd al bekend dat Remdesivir, een middel van Gilead Sciences, het aantal Covid-19 sterfgevallen met 62 procent kan terugdringen, zo merkte de analist tevens op. "Er heerst hoop in de markt."  

De teller staat wereldwijd op bijna 13 miljoen coronabesmettingen. Krap 570.000 personen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van het virus. De Amerikaanse staat Florida rapporteerde zondag met meer dan 15.000 nieuwe besmettingen het hoogste aantal nieuwe gevallen voor een staat in één dag sinds het begin van de pandemie.

Het cijferseizoen komt komende week goed op gang. In de Verenigde Staten komen grote banken als Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo met cijfers, terwijl in Europa onder andere ASML, mijnbouwer Rio Tinto en telecombedrijf Ericsson staan geagendeerd.

De markt kijkt tevens uit naar de bijeenkomst van Europese leiders om het voorstel van de Europese Unie voor een herstelfonds te bespreken.

Bedrijfsnieuws
 
G4S steeg 9,3 procent, nadat het beveiligingsbedrijf zei dat de winst over de eerste zes maanden van het jaar "aanzienlijk" hoger zal zijn dan de marktverwachtingen.

Ubisoft Entertainment daalde 5,0 procent. De Franse maker van computerspelletjes kondigde een reeks personele wijzigingen aan, waaronder het vertrek van zijn chief creative officer. CEO Yves Guillemot zei dat het bedrijf tekort is geschoten in zijn plicht een veilige en inclusieve werkomgeving voor werknemers te garanderen.

AkzoNobel steeg 4,5 procent, nadat het Nederlandse verf- en chemiebedrijf beter dan verwachte voorlopige resultaten rapporteerde over het tweede kwartaal.

Het Finse Neles steeg liefst 37,6 procent, nadat het Zweedse Alfa Laval een overnamebod lanceerde van 1,73 miljard euro in contanten, ofwel 11,50 euro per aandeel. Alfa Laval sloot 2,1 procent hoger.

Credit Suisse schrapt mogelijk honderden banen om zijn afgegeven winstdoelen te halen als onderdeel van een nieuw programma van kostenbesparingen, zo schreef het Zwitserse weekblad SonntagsZeitung maandag. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Euro STOXX 50          3.350,00 (+1,6%)
STOXX Europe 600       370,71 (+1,1%)
DAX                      12.799,97 (+1,3%)
CAC 40                5.056,23 (+1,7%)
FTSE 100                  6.176,19 (+1,3%)
SMI                         10.300,96 (+0,7%)
AEX                             578,85 (+1,5%)
BEL 20                      3.478,27 (+1,1%)
FTSE MIB                 20.003,25 (+1,2%)
IBEX 35                     7.426,90 (+1,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vlak.

De Amerikaanse beurzen verspeelden maandag in het laatste uur van de handel alle winsten van eerder op de dag.

Vooral techaandelen werden van hand gedaan in het laatste handelsuur, nadat de Nasdaq 100-index eerder op de dag nog voor het eerst ooit boven de 11.000 punten kwam. De beurzen zakten weg, nadat de staat Californië besloot dat restaurants, cafés, musea en bioscopen in de staat voorlopig niet open mogen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Eerder op de dag koersten de Amerikaanse aandelenmarkten nog overtuigend hoger met winsten van 1,4 tot 2,0 procent. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets waren beleggers te spreken over  berichtgeving rond Pfizer en BioNTech. Pfizer en BioNTech werken samen aan medicijnen die hopelijk als vaccin kunnen dienen tegen Covid-19. "Er is geen garantie dat hier iets uit rolt, maar het is een stap in de goede richting en dat deed het sentiment op de beurs aanvankelijk goed", aldus Madden.

Toch zakten de beurzen weg. Madden benadrukte dat de coronacrisis nog steeds een groot probleem vormt. "We zijn nog lang niet uit de gevarenzone", zo waarschuwde analist John Carey van Amundi Pioneer. "Zelfs als er een vaccin komt, dan duurt het nog een tijd voordat iedereen het kan krijgen."

Beleggers richten hun vizier op grote Amerikaanse bedrijven die deze week hun resultaten zullen publiceren en daarbij inzicht geven in de impact van de coronapandemie op hun activiteiten. De markt hoopt op basis van de bedrijfscijfers tevens een indruk te krijgen van het tempo van het economisch herstel.

Economen zijn het er over het algemeen over eens dat het in juni afgesloten kwartaal waarschijnlijk de sterkste neergang in activiteit zal laten zien, hoewel de omvang van de schade nog steeds onduidelijk is. De toename van het aantal coronagevallen heeft in de Verenigde Staten tot nieuwe beperkingen van de bewegingsvrijheid geleid, zowel op zakelijk als op sociaal vlak, en dreigt het herstel van de economie te vertragen.

"Er is optimisme over het aanstaande cijferseizoen", zei strateeg Jane Foley van Rabobank. "Mensen hebben het tweede kwartaal afgeschreven, maar ze hebben hoge verwachtingen voor het derde kwartaal. Mogelijk moet de markt de winstverwachtingen verlagen", voegde Foley toe.

Dinsdag trappen de financials af en verder openen onder meer Johnson & Johnson en Netflix deze week de boeken.

De olieprijs is maandag gedaald. Op een settlement van 40,10 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,45 dollar of 1,1 procent goedkoper. "De olieprijs stond vandaag wat lager, na berichten dat oliekartel OPEC en aangesloten landen overwegen om de productiebeperkingen terug te schroeven", aldus Madden van CMC.

Bedrijfsnieuws

Analog Devices voert gesprekken over de overname van concurrent Maxim Integrated Products voor 20 miljard dollar, meldden bronnen bekend met de situatie. Het aandeel Analog daalde met bijna zes procent, terwijl Maxim ruim acht procent steeg.

PepsiCo heeft in het tweede kwartaal een lagere winst behaald, maar wist de omzet redelijk op peil te houden ondanks de uitdagingen vanwege de coronapandemie. De resultaten waren boven verwachting. Het aandeel steeg met enkele tienden van een procent.

MultiPlan gaat fuseren met Churchill Capital, een zogenaamde SPAC, ofwel een acquisitiebedrijf voor speciale doeleinden, in een deal ter waarde van 11 miljard dollar, waaronder de zorgverlener naar de beurs wordt gebracht.

Tesla steeg aanvankelijk fors met 16 procent, maar kon de winsten niet vasthouden en sloot uiteindelijk ruim drie procent lager. Het aandeel van de elektrische autobouwer zat al een tijd flink in de lift en de waarde van de autobouwer is inmiddels opgelopen tot circa 321 miljard dollar. Daarmee is Tesla het waardevolste automerk ter wereld. Roth Capital trok maandag het verkoopadvies op Tesla in. Het advies werd verhoogd naar Neutraal en het koersdoel ging van 350 naar 750 dollar.

S&P 500 index                  3.155,22 (-0,9%)
Dow Jones index            26.085,80 (+0,0%)
Nasdaq Composite           10.390,84 (-2,1%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager, met een min van 1,0 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 1,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     22.556,56 (-1,0%)
Shanghai Composite      3.405,30 (-1,1%)
Hang Seng                   25.335,96 (-1,7%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1346. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1365 op de borden.

USD/JPY Yen   107,20
EUR/USD Euro  1,1346
EUR/JPY Yen   121,60

MACRO-AGENDA:

04:00 Export - Juni (Chi)
06:30 Industriële productie - Mei (Jap)
08:00 Inflatie - Juni (Dld)
08:00 Handelsbalans - Mei (VK)
08:00 Industriële productie - Mei (VK)
08:00 Economische groei - Mei (VK)
11:00 Industriële productie - Mei (eur)
11:00 ZEW economisch sentiment - Juli (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juni (VS)
14:30 Inflatie - Juni (VS)
00:00 OPEC - Maandrapport oliemarkt (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 JPMorgan Chase - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:00 Citigroup - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:00 Wells Fargo - Cijfers tweede kwartaal (VS)
00:00 Delta Air Lines - Cijfers tweede kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

augustus 5, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

augustus 5, 2020

Sterke cijfers! | 5 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 4, 2020

Beursexperts blijven somber voor de AEX + aandelentips AEX

augustus 4, 2020

AEX 4 augustus Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

 • 16:35

  Aandeel Alphabet: Advertentiereus kwetsbaar voor coronacrisis

 • 11:25

  Technische analyse AEX – Nederlandse beurs op weg naar steun op 530 punten

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun

03 aug 10:51 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen – Introductie Risk