Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 13 juli 2020 11:51

Beursupdate: optimisme heerst

De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel beduidend hoger, waarbij metaalfabrikanten het vooral goed doen.

De AEX index steeg 0,9 procent tot 575,77 punten, terwijl de AMX een winst van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Aandeelhouders zijn van nature optimistisch, anders zouden ze niet zijn gaan beleggen, stelde investment manager Simon Wiersma van ING.

Hoewel de winstverwachtingen voor het komende kwartaalcijferseizoen abominabel zijn, zijn de verwachtingen voor de kwartalen daarna verbeterd en bovendien rekenen beleggers op de steun van centrale banken en overheden, als het mis zou gaan op de beurs.

"Nu de waardering van aandelen op historisch hoge niveaus staat, is de de marge voor tegenvallers echter wel klein", waarschuwde Wiersma. Hij verwacht dat tegenvallers hard worden afgestraft.

Vooralsnog blijven de beurzen stijgen, zoals ook maandagochtend in Shanghai en vrijdag op Wall Street.

Er zijn geen belangrijke items op de macro-economische agenda voor maandag. Woensdag barst het kwartaalcijferseizoen in Europa los, met cijfers van onder andere ASML. In de VS trappen vanaf dinsdag de financials af.

Donderdag volgen het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de wekelijkse werkloosheidsdata uit de Verenigde Staten.

Olie noteerde maandag lager. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent tot 39,83 dollar, terwijl een september-future Brent 1,4 procent lager noteerde op 42,63 euro. Volgens The Wall Street Journal is OPEC+ van plan om de productieafspraken vanaf augustus af te schalen.

De euro/dollar noteerde op 1,1313. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er  1,1300 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,9 procent.
 
AkzoNobel volgde kop met een koerswinst van 4 procent, na het onverwacht afgeven van beter dan verwachte voorlopige kwartaalcijfers. Hoewel de cijfers zoals verwacht een forse omzetdaling op jaarbasis lieten zien, viel de daling van het operationeel resultaat mee en bovendien toonden de cijfers in de loop van het tweede kwartaal verbetering.
 
Biotechbedrijf Galapagos was een dissonant. Het aandeel daalde 1,6 procent.

ASML ging licht hoger, na een koersdoelverhoging bij Credit Suisse.

NN Group stond licht lager, nadat bleek dat de solvabiliteit van deze verzekeringsgroep relatief hard daalt door de inclusie van de bankactiviteiten volgens nieuwe regelgeving. Aegon, dat relatief een minder grote bank heeft, noteerde vlak, en ASR Nederland, dat zijn bankactiviteiten heeft afgestoten, stond licht hoger.

In de AMX ging Pharming aan kop met een koerswinst van 5 procent. Roestvrij staalconcern Aperam won ruim 4 procent.

Air France-KLM steeg 2 procent. De Europese Commissie heeft de staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij goedgekeurd. Credit Suisse verlaagde het koersdoel maar stelde het verwachte kwartaalverlies neerwaarts bij, op basis van meevallende prijzen voor luchtvrachtvervoer.

Vastgoedfonds NSI klom na een cijferrapportage 1,1 procent. De eerder ingetrokken outlook voor 2020 werd opnieuw afgegeven, hoewel het directe resultaat 6 procent daalde.
 
Onder de kleinere aandelen won NIBC 3,7 procent op 7,30 euro. De bank is akkoord gegaan met een verlaging van het overnamebod van Blackstone van 9,32 euro tot 7,00 euro per aandeel. Aandeelhouders krijgen ook nog een dividend van 0,35 euro.

Metallurgisch specialist AMG steeg zelfs 5,5 procent. Alfen, dat vorige week nog flink steeg, deed maandag een stap terug en verloor 2,8 procent.

ForFarmers won 2,7 procent na een koersdoelverhoging door KBC Securities. De analist denkt dat de markt de solide uitgangspositie van het bedrijf op de Europese markt voor veevoer onderschat.

De Aandeelhouder TV

januari 20, 2021

ASML te voorzichtig? | 20 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

januari 19, 2021

AEX 19 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech