Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 13 juli 2020 11:51

Beursupdate: optimisme heerst

De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel beduidend hoger, waarbij metaalfabrikanten het vooral goed doen.

De AEX index steeg 0,9 procent tot 575,77 punten, terwijl de AMX een winst van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Aandeelhouders zijn van nature optimistisch, anders zouden ze niet zijn gaan beleggen, stelde investment manager Simon Wiersma van ING.

Hoewel de winstverwachtingen voor het komende kwartaalcijferseizoen abominabel zijn, zijn de verwachtingen voor de kwartalen daarna verbeterd en bovendien rekenen beleggers op de steun van centrale banken en overheden, als het mis zou gaan op de beurs.

"Nu de waardering van aandelen op historisch hoge niveaus staat, is de de marge voor tegenvallers echter wel klein", waarschuwde Wiersma. Hij verwacht dat tegenvallers hard worden afgestraft.

Vooralsnog blijven de beurzen stijgen, zoals ook maandagochtend in Shanghai en vrijdag op Wall Street.

Er zijn geen belangrijke items op de macro-economische agenda voor maandag. Woensdag barst het kwartaalcijferseizoen in Europa los, met cijfers van onder andere ASML. In de VS trappen vanaf dinsdag de financials af.

Donderdag volgen het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de wekelijkse werkloosheidsdata uit de Verenigde Staten.

Olie noteerde maandag lager. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent tot 39,83 dollar, terwijl een september-future Brent 1,4 procent lager noteerde op 42,63 euro. Volgens The Wall Street Journal is OPEC+ van plan om de productieafspraken vanaf augustus af te schalen.

De euro/dollar noteerde op 1,1313. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er  1,1300 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,9 procent.
 
AkzoNobel volgde kop met een koerswinst van 4 procent, na het onverwacht afgeven van beter dan verwachte voorlopige kwartaalcijfers. Hoewel de cijfers zoals verwacht een forse omzetdaling op jaarbasis lieten zien, viel de daling van het operationeel resultaat mee en bovendien toonden de cijfers in de loop van het tweede kwartaal verbetering.
 
Biotechbedrijf Galapagos was een dissonant. Het aandeel daalde 1,6 procent.

ASML ging licht hoger, na een koersdoelverhoging bij Credit Suisse.

NN Group stond licht lager, nadat bleek dat de solvabiliteit van deze verzekeringsgroep relatief hard daalt door de inclusie van de bankactiviteiten volgens nieuwe regelgeving. Aegon, dat relatief een minder grote bank heeft, noteerde vlak, en ASR Nederland, dat zijn bankactiviteiten heeft afgestoten, stond licht hoger.

In de AMX ging Pharming aan kop met een koerswinst van 5 procent. Roestvrij staalconcern Aperam won ruim 4 procent.

Air France-KLM steeg 2 procent. De Europese Commissie heeft de staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij goedgekeurd. Credit Suisse verlaagde het koersdoel maar stelde het verwachte kwartaalverlies neerwaarts bij, op basis van meevallende prijzen voor luchtvrachtvervoer.

Vastgoedfonds NSI klom na een cijferrapportage 1,1 procent. De eerder ingetrokken outlook voor 2020 werd opnieuw afgegeven, hoewel het directe resultaat 6 procent daalde.
 
Onder de kleinere aandelen won NIBC 3,7 procent op 7,30 euro. De bank is akkoord gegaan met een verlaging van het overnamebod van Blackstone van 9,32 euro tot 7,00 euro per aandeel. Aandeelhouders krijgen ook nog een dividend van 0,35 euro.

Metallurgisch specialist AMG steeg zelfs 5,5 procent. Alfen, dat vorige week nog flink steeg, deed maandag een stap terug en verloor 2,8 procent.

ForFarmers won 2,7 procent na een koersdoelverhoging door KBC Securities. De analist denkt dat de markt de solide uitgangspositie van het bedrijf op de Europese markt voor veevoer onderschat.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk