Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 13 juli 2020 07:52

AEX hoger van start bij aanvang cijferseizoen

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start, nadat Wall Street Streets vrijdagavond overtuigend in het groen sloot. De handelsweek zal met name in het teken staan van de start van het kwartaalcijferseizoen en rentebesluiten van centrale banken.

Futures op de AEX index wezen ruim een uur voor de beursgong op een winst van 1,3 procent. Afgelopen week maakte de AEX index nog een pas op de plaats met een nipte plus op weekbasis van 0,3 procent op 570,52 punten.

Beleggers lieten zich afgelopen week leiden door de aanhoudende stijging van het wereldwijde aantal coronabesmettingen en de daaruit voortvloeiende zorgen over het economisch herstel.

Volgens Rein Schutte van Noesis Capital Management wacht de markt nu op het cijferseizoen, dat deze week van start gaat. "Het tweede kwartaal zal voor veel bedrijven niet geweldig zijn geweest, maar mogelijk zijn de bedrijfsresultaten minder slecht dan verwacht."

Volgens Schutte zullen vooral de verwachtingen die de bedrijven afgeven belangrijk zijn, al zullen ondernemingen "geen stevige uitspraken" willen doen in het licht van de huidige onzekerheden. Zo loopt het aantal Covid-19 besmettingen wereldwijd nog altijd hard op, met recordaantallen per dag in onder meer de Verenigde Staten. Inmiddels zijn daar nu 3,30 miljoen besmettingen geregistreerd.

Centrale banken wereldwijd schoten sinds de uitbraak van de pandemie beleggers te hulp met inkoopprogramma’s en lage rentes. Die extreem lage niveaus zullen volgens de meeste economen nog jaren aanhouden.

Het adagium ‘vecht nooit tegen de centrale bank’, die namelijk beschikt over ongelimiteerd diepe zakken, verklaart grotendeels de bravoure onder beleggers die de aandelenkoersen weer hebben teruggebracht tot vaak vlak onder de niveau’s van voor de corona-uitbraak of zelfs ver daar boven, zoals bij Amerikaanse technologie-aandelen het geval is.

Deze week hopen beleggers op meer stimuleringen van centrale banken. Woensdag is het de beurt aan de Bank of Japan om beleggers mogelijk een hart onder de riem te steken, terwijl donderdag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank onder leiding van ‘duif’ Christine Lagarde op de agenda staat.

De Amerikaanse Federal Reserve publiceert daarnaast woensdagavond haar Beige Book met een stand van zaken over de economie. Deze verzameling aan informatie uit de districten van de Fed geldt als leidraad voor het Amerikaanse rentebesluit dat over twee weken staat geagendeerd.

Op Wall Street sloot techbeurs Nasdaq vrijdagavond met een winst van 0,7 procent op de hoogste stand ooit, waardoor het rendement in het lopende jaar nu is uitgekomen op 18,3 procent.

Beleggers rekenen erop dat techgiganten, zoals Apple, Microsoft en Amazon, profiteren van de pandemie doordat werknemers veel vanuit huis werken en daarvoor extra apparatuur en it-ondersteuning nodig hebben. Ook wordt er veel meer online besteld.

De bredere markt deed het vrijdag in New York op dagbasis zelfs nog beter dan de Nasdaq met een winst voor de Dow Jones index van 1,4 procent.

Ook in Azië zijn beleggers vanochtend optimistisch gestemd. Koploper is de beurs in Tokio met een winst van bijna 2 procent. De andere hoofdindices noteren grofweg 1 procent hoger.

De olieprijs zat vrijdagavond in de lift. Een vat West Texas Intermediate werd 2,3 procent duurder op 40,55 dollar. Op weekbasis daalde de olieprijs evenwel fractioneel. In de Aziatische handel vanochtend daalt de future met 0,8 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1324.

Start cijferseizoen

In Amerika rapporteren later deze week onder meer bijna alle grote financiële waarden hun kwartaalcijfers. Vandaag is PepsiCo al aan de beurt.

Analisten op Wall Street  voorzien in doorsnee een winstdaling in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 40 procent voor de ondernemingen die deel uitmaken van de S&P 500. Hiermee zou sprake zijn van de grootste winstdaling sinds de financiële crisis van 2008.

Bank of America waarschuwde echter dat de verwachtingen dermate laag zijn dat veel ondernemingen nu waarschijnlijk toch positief kunnen verrassen. De S&P 500 noteert ondertussen nog maar ruim 6 procent onder zijn hoogste stand ooit. Deze stand werd neergezet in februari, vlak voordat de pandemie de aandelenmarkten in een vrije val deed storten.

In Nederland geven deze week onder meer ASML en TomTom kwartaalrapportages vrij.

Voor vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

NN Group zal conform nieuwe eisen van De Nederlandsche Bank NN Bank vanaf 31 december 2020 meenemen in de berekening van de Solvency II kapitaalratio van de groep. Inclusief NN Bank wordt de Solvency II ratio van NN Group van 227 procent eind mei 2020 daardoor met ongeveer 11 procentpunten negatief beïnvloed, aldus het bedrijf.

Vastgoedfonds NSI boekte in de eerste helft van 2020 een direct resultaat van 21,8 miljoen euro, een daling van 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het vastgoedfonds een direct resultaat rapporteerde van 23,2 miljoen euro. Wel gaf NSI weer een outlook voor dit jaar af en duidelijkheid over het dividendbeleid.

Credit Suisse verhoogde in aanloop naar de kwartaalrapportage van ASML het koersdoel van 305 naar 375 euro. Het advies bleef Outperform. Air France-KLM kreeg juist een koersdoelverlaging van Credit Suisse aan de broek van 2,95 naar 2,58 euro. Het Unperform advies bleef intact.

RBC verhoogde het koersdoel voor Randstad naar 49,00 euro met Outperform advies.

Kiadis Pharma benoemde twee nieuwe managementleden. Ray Barlow werd als Chief Business Officer benoemd en Govert Schouten als Head of Innovation. Beide zullen rapporteren aan CEO Arthur Lahr.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdagavond 1,1 procent op een slot van 3.185,04 punten en de Dow Jones index won 1,4 procent tot 26.075,30 punten. De Nasdaq deed het rustiger aan maar wist wel een nieuwe recordstand te bereiken met een winst van 0,7 procent op 10.617,44 punten.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken