Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 10 juli 2020 19:15

Uitgelicht: flinke koerssprong Kiadis na deal met Sanofi

Kiadis Pharma vond afgelopen week de weg omhoog op de beurs, nadat er een licentiedeal werd getekend met de Franse farmareus Sanofi. Het aandeel sloot vrijdag ruim een procent lager op 2,00 euro, maar op weekbasis kwam er een winst van liefst 44,5 procent op de borden.

De deal werd gesloten voor het preklinische K-NK004-programma van Kiadis. Het biotechbedrijf ontvangt direct 17,5 miljoen euro en heeft bovendien zicht op een bedrag dat kan oplopen tot 875 miljoen euro, dat in delen zal worden uitbetaald, zodra Sanofi vooraf vastgestelde mijlpalen heeft behaald.

Kiadis zal daarnaast als onderdeel van de overeenkomst lage dubbelcijferige royalty's ontvangen over de omzet van producten die door Sanofi worden ontwikkeld.

Veel analisten bleken te spreken over de nieuwe deal, die vooral de potentie van het K-NK004-programma, dat zich richt op cellulaire immunotherapie, laat zien.

Het bedrag van 875 miljoen euro noemde Jefferies indrukwekkend, gezien het vroege stadium waarin het programma zit. Alleen al een eerste betaling van 17,5 miljoen euro was gelijk aan circa 30 procent van de huidige marktkapitalisatie van Kiadis. "En dat voor een onbekend onderdeel waaraan we geen waarde toekenden", aldus analist Philippa Gardner.

Analist Ingrid Gafanhão van zakenbank Kempen merkte evenwel op dat de kans dat Kiadis het volledige bedrag van 875 miljoen daadwerkelijk ontvangt nu nog zeer laag is, maar dat die kans wel toeneemt iedere keer als Sanofi een onderzoeksfase afrondt. Gafanhão sprak van een belangrijke mijlpaal voor Kiadis.

Het nieuws was voor KBC Securities reden om het aandeel van de verkooplijst te halen. Het advies werd verhoogd tot Houden en het koersdoel ging van 2,00 naar 2,50 euro. Jefferies hanteert inmiddels een koersdoel van 2,40 euro, een bijstelling van de 2,00 euro die eerder genoteerd stond.

Ondanks de forse koerssprong afgelopen week, is het aandeel nog lang niet terug op het oude niveau. Vorig jaar verloor Kiadis nog ruim 70 procent aan beurswaarde, na de beslissing in november 2019 om de ontwikkeling van de potentiële behandeling tegen bloedkanker, ATIR101, stop te zetten omdat er geen goedkeuring kwam van de Europese toezichthouder.

Analisten vreesden toen voor de toekomst van het bedrijf, omdat de kas leeg zou raken. KBC sprak zelfs van een "precaire financiële situatie".

In april van dit jaar meldde Kiadis nog dat de kaspositie eind 2019 circa 29,5 miljoen euro bedroeg, hetgeen een ruimschootse halvering was ten opzichte van een jaar eerder. Kort daarvoor haalde Kiadis met behulp van een emissie 5 miljoen euro op.

Volgens Jefferies is de cashbehoefte voor Kiadis door de licentiedeal met Sanofi afgenomen. Desondanks blijft het de vraag of Kiadis het huidige positieve momentum zal aangrijpen voor een kapitaalverhoging. "We kunnen niet voor Kiadis spreken, maar over het algemeen grijpen biotechbedrijven graag de kans als het gaat om een kapitaalverhoging en maken ze graag gebruik van goed nieuws om meer geld in de onderneming te krijgen", aldus Gafanhão van Kempen.

Hoewel de meeste analisten nog ietwat terughoudend zijn over het aandeel Kiadis, ziet IEX alweer kansen. "De licentiedeal is van groot belang voor Kiadis, want het zet het bedrijf ineens op de kaart", aldus analist Nico Inberg. "Het vorige programma was zo goed als waardeloos en dit betekent nieuw leven voor het geplaagde biotechbedrijf. Deze transactie markeert een herstart." Volgens IEX is het opbouwen van een kleine positie inmiddels verantwoord.

De Aandeelhouder TV

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 12, 2020

AEX 12 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 12, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:47

  V-shape recovery & jobless claims

 • 17:24

  TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

 • 10:20

  ETF van de week: iShares US Financial ETF (QDVH)

 • 09:07

  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 08:11

  S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

 • 08:20

  Amerikaanse banenmarkt is op de goede weg

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

Masterclasses

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds