Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 10 juli 2020 21:17

AEX voorzichtig verder omhoog

De Amsterdamse beurs is afgelopen week met horten en stoten verder gestegen. Op een slotstand van 570,52 punten op vrijdag restte voor de AEX op weekbasis een bescheiden winst van 0,3 procent. Een week geleden eindigde de hoofdindex nog op 568,63 punten, toen een winst op weekbasis van ruim 1,6 procent.

"Het is een heel moeilijk voorspelbare markt", zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management zijn de beurzen "al een tijdje onnavolgbaar" en lopen de volumes terug. "De zomerperiode lijkt ook op de beurs te zijn aangebroken."

Volgens Schutte wacht de markt op het cijferseizoen, dat komende week van start gaat. "Het tweede kwartaal zal voor veel bedrijven niet geweldig zijn geweest, maar mogelijk zijn de bedrijfsresultaten minder slecht dan verwacht." Volgens Schutte zullen vooral de verwachtingen van bedrijven belangrijk zijn, al zullen ondernemingen "geen stevige uitspraken" willen doen in het licht van de huidige onzekerheden.

Zo loopt het aantal Covid-19 besmettingen wereldwijd nog altijd hard op, met recordaantallen per dag in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn daar ruim 3,1 miljoen besmettingen.

Volgens beleggingsspecialisten van online broker Lynx beginnen meer en meer beleggers zich af te vragen hoe een tweede coronagolf eruit zal zien en wat dat betekent voor verdere stimulering vanuit overheden en centrale banken. "De redenering luidt dat een tweede golf nog meer stimuli betekent van de centrale banken." Volgens Lynx kan een tweede coronagolf voor een koersexplosie zorgen. "Beleggers kunnen namelijk gaan anticiperen dat de geldpers van de centrale banken overuren zal draaien."
Verder hopen beleggers dat er snel een werkend  coronavaccin op de markt komt en zijn ze optimistisch over behandelingen tegen het virus, zoals remdesivir van Gilead Sciences, dat afgelopen week opnieuw met hoopvolle data kwam over de virusremmer.

Economisch herstel moeizaam

Verder hopen de markten op een spoedig herstel van de mondiale economie, wat in veel landen niet het geval lijkt.

Zo waarschuwde de voorzitter van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, deze week dat het economisch herstel in de Verenigde Staten dreigt af te vlakken nu het aantal coronabesmettingen hard toeneemt in een groot aantal Amerikaanse staten.

Volgens Bostic blijkt uit de regionale index voor economische activiteit van de Atlanta Fed dat deze "duidelijk stagneert" na twee maanden van verbeteringen. Hoewel de Federal Reserve er tot nog toe op hamerde dat het alle vorm van monetaire stimulering in zal zetten om de Amerikaanse economie te ondersteunen, ligt een fundamentele oplossing volgens Bostic vooral bij de beleidsmakers in Washington.

Verder bleek uit nieuwe economische ramingen van de Europese Commissie dat de krimp in de eurozone dit jaar vermoedelijk sterker is dan eerder gedacht. Brussel voorspelt een krimp van 8,7 procent, waar aanvankelijk werd uitgegaan van 7,7 procent. In 2021 volgt een herstel van 6,1 procent. Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie benadrukte de noodzaak van een Europees herstelfonds, waar de lidstaten eind volgende week opnieuw over praten.

Ondertussen laat het herstel in Duitsland te wensen over. Zowel de fabrieksorders als de industriële productie lieten in mei een verbetering zien maar die was minder overtuigend dan verwacht. De import en export verbeterden op maandbasis maar daalden op jaarbasis nog flink.

Volgens Carsten Brzeski van ING is er nog veel ruimte voor verbetering en lijkt vooralsnog alleen in de binnenlandse economie in Duitsland sprake van een V-vormig economisch herstel. De export en industrie blijven achter, aldus de econoom.

De euro/dollar werd deze week een half procent duurder en noteerde vrijdag boven de 1,13 dollar. De WTI-olieprijs handhaafde zich boven de 40 dollar.
 
Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was deze week ASM International, met een winst van 5 procent. ASML steeg 4,4 procent. Beide aandelen profiteerden van positieve analistenrapporten en koersdoelverhogingen.

Onder de hoofdaandelen stegen de verzekeraars ASR Nederland en NN Group respectievelijk 4,7 en 2,9 procent. Aegon won op weekbasis 1,6 procent.

Nederlandse verzekeraars mogen van De Nederlandsche Bank weer dividend gaan uitkeren. Na de uitbraak van het coronavirus werd het advies gegeven om het dividend tijdelijk stop te zetten. "De verklaring van DNB is een sterk signaal dat in zekere zin ook het gelijke speelveld herstelt voor Nederlandse verzekeraars", aldus analist Albert Ploegh van ING. "Voortzetting van de status quo zou onwenselijk zijn geweest naar ons idee en moeilijk uit te leggen aan de beleggersgemeenschap gezien de solide kapitaalposities", voegde Ploegh toe.

ING is van plan nog eens een kwart van de Nederlandse kantoren te sluiten. Dit stelde topman Ruud van Dusschoten van ING Nederland vrijdag tegenover De Telegraaf. ING zag zijn aandelenkoers deze week 1,2 procent in waarde dalen.

In de AMX was BAM Groep koploper met een winst van 4,5 procent, nadat de bouwer Ruud Joosten presenteerde als nieuwe CEO per 1 september 2020. Joosten komt van AkzoNobel, waar hij tal van leidinggevende posities heeft bekleed. De afgelopen acht jaar was hij lid van het uitvoerend bestuur en sinds 2017 was hij operationeel directeur bij AkzoNobel.

Pharming was de sterkste daler in de Midcap, met een verlies van 8,5 procent.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 11 procent. Zes regio's gaan samen met netbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de slag om slim en snel meer laadpalen te plaatsen in heel Nederland, zo meldde de Rijksoverheid deze week. Fastned werd juist 5 procent goedkoper.

Accell droeg de rode lantaarn met een verlies op weekbasis van 7,1 procent.

Het lokaal genoteerde Kiadis Pharma schoot liefst 44,5 procent omhoog. Kiadis sloot een licentiedeal met de Franse farmaceut Sanofi voor Kiadis' nog niet eerder bekendgemaakte preklinische K-NK004-programma. Kiadis ontvangt direct een bedrag van 17,5 miljoen euro en heeft zicht op een bedrag dat kan oplopen tot 857,5 miljoen euro, dat in delen zal worden uitbetaald, zodra Sanofi vooraf vastgestelde mijlpalen heeft behaald. Jefferies reageerde positief met een koersdoelverhoging en KBC Securities haalde Kiadis van de verkooplijst.

Centenfondsen Kardan en Lavide bewogen sterk. Kardan leverde op weekbasis liefst 70,4 procent in, terwijl Lavide juist 8,9 procent meer waard werd.

Beursnieuweling JDE Peet's steeg slechts 0,3 procent. Diverse banken zijn begonnen met het volgen van het aandeel. ING en JPMorgan plakten een koopadvies op het aandeel. Goldman Sachs bleef neutraal over het aandeel, omdat veel van de groei waarschijnlijk al is ingeprijsd.

De Aandeelhouder TV

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

Lukas Daalder: Deze crisis is anders dan anders – #Beursspel2020

oktober 27, 2020

BP verrast met winst | 27 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 26, 2020

AEX 26 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

27 okt 09:27 ProBeleggen

14% in 8 maanden met dit aandeel!