Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones- maandag, 6 juli 2020 11:17

Beursupdate: Amsterdamse beurs overtuigend hoger

De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend flink hoger. Kort na de klok van 11 uur won de AEX 0,9 procent op 573,91 punten. Daarmee werd wel een stukje van de openingswinsten weer prijsgegeven. De AEX noteerde even boven de 580 punten.

De beurzen blijven aantrekken, waarbij de signalen van een economisch herstel momenteel zwaarder lijken te wegen dan de zorgen over een groeiend aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten.

Een meevallend Amerikaanse banenrapport gaf de optimisten afgelopen donderdag een duwtje in de rug. Vandaag werd bovendien bekend dat de Duitse fabrieksorders in mei flink herstelden na een fikse daling in april. Desondanks namen de orders op jaarbasis wel af met ruim 29 procent. Verder namen in mei de detailhandelsverkopen in de eurozone, gerekend naar volume, met 17,8 procent op maandbasis toe. In april daalde deze omzet nog met 12,1 procent, waar aanvankelijk nog een daling met 11,7 procent werd gemeld.

De vraag blijft of het economisch herstel kan blijven voortduren met een stijging van de coronabesmettingen. Analisten van Goldman Sachs wezen erop dat veel Amerikaanse staten niet of slechts op één punt voldoen aan de criteria om de economie weer te mogen heropenen. De Amerikaanse zakenbank stelt dan ook dat de Amerikaanse economie dit jaar meer zal krimpen dan verwacht. Goldman mikt op een krimp van 4,6 procent tegen de eerdere verwachting van een daling met 4,2 procent.

Volgens beleggingspecialist Justin Blekemolen van Lynx steunt China het positieve sentiment op de beurs. “Recent verruimde de Chinese centrale bank haar ruime monetaire beleid en dit lijkt aan de basis te liggen van het beurssentiment”, aldus Blekemolen.

Volgens vermogensbeheerder Jackson Wong van Amber Hill Capital is er momenteel sprake van een “stierenmarkt” in China. De verwachting dat het coronavirus in China onder controle is, in combinatie met het soepele monetaire beleid van de Peoples Bank of China, leidt ertoe dat beleggers massaal de weg richting de aandelenmarkt weten te vinden, aldus Wong.

ING waarschuwde wel dat de waardering van Chinese aandelen alweer net zo hoog is als vlak voor het barsten van de zeepbel in juni 2015. "Maar dat zal beleggers er waarschijnlijk niet van weerhouden om de koersen verder op te blazen. De afloop kunnen we wel voorspellen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Hoop op en verwachting van meer stimuleringsmaatregelen geven beleggers volgens ING momenteel moed.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1287. De olieprijzen stegen licht.

Beleggers lijken op het oog een wat rustigere week tegemoet te gaan. Macro-economisch is de agenda matig gevuld en voor het cijferseizoen is het nog net te vroeg.

Vandaag hebben beleggers wel oog voor de inkooopmanagersindices voor de Amerikaanse dienstensector in juni.

Stijgers en dalers

Onder de veelal groengekleurde hoofdaandelen won het cyclische staalbedrijf ArcelorMittal 3,7 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor het staalaandeel licht, maar liet het aandeel wel op de kooplijst. De banken ING en ABN AMRO wonnen 3,6 tot 4,9 procent en ook de verzekeraars NN Group en Aegon zaten met winsten tot 3 procent in de lift.

Adyen leverde evenwel 0,9 procent in. Het Amsterdamse betaalbedrijf biedt ook klanten in Maleisië voortaan de mogelijkheid aan om lokale betaalmethoden te gebruiken.

In de AMX won Eurocommercial Properties 3,9 procent, gevolgd door OCI met een plus van 2,8 procent.

BAM Groep won 2,0 procent nadat de bouwer Ruud Joosten presenteerde als nieuwe CEO per 1 september 2020. Joosten komt van AkzoNobel, waar hij tal van leidinggevende posities heeft bekleed. De afgelopen acht jaar was hij lid van het uitvoerend bestuur en sinds 2017 was hij operationeel directeur bij AkzoNobel.

Pharming leverde 2,5 procent in. Op vrijdag steeg het aandeel nog met 5,7 procent na goedkeuring van een onderzoek in Zwitserland.

Onder de kleinere aandelen zat Alfen in de lift met een plus van 3,2 procent. Brunel leverde 1,3 procent in.

Centenfondsen Kardan en Lavide bewogen sterk. Kardan leverde meer dan 20 procent in, maar Lavide werd juist een kwart meer waard.

De Aandeelhouder TV

juni 11, 2021

Bodemvorming AEX opmaat naar krachtige stijging

juni 11, 2021

Groei blijft aandelen hoger zetten maar inflatie wat minder

juni 10, 2021

Amerikaanse inflatiecijfers dwingen Fed tot taperen

juni 10, 2021

De gapende afgrond in de Bitcoin

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 24 juni

  Methodisch beslissen voor betere beleggingsresultaten

 • 22 juli

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

Columns

Nieuw
11 jun 16:48 Redactie

Nico stapt in CDA | De Aandeelhouder Podcast Afl. 22

11 jun 11:38 Redactie

EK-Spel: De 11 populairste namen

11 jun 11:28 Coinmerce

De ECB wil een digitale euro