Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 6 juli 2020 07:50

AEX start handelsweek vermoedelijk scherp hoger

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting stevig in het groen van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van maar liefst 1,6 procent.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis al 1,6 procent hoger op 568,63 punten.

Wall Street hield vrijdag de deuren gesloten in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag op zaterdag, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een koerssprong maken. De Chinese beurzen winnen zelfs ongeveer 4 procent.

Volgens vermogensbeheerder Jackson Wong van Amber Hill Capital is er momenteel sprake van een “stierenmarkt” in China. De verwachting dat het coronavirus in China onder controle is, in combinatie met het soepele monetaire beleid van de Peoples Bank of China, leidt ertoe dat beleggers massaal de weg richting de aandelenmarkt weten te vinden, aldus Wong.

Beleggers laveerden afgelopen week nog tussen angst voor een tweede coronagolf, ingegeven door onder meer een record aantal besmettingen in Amerika, en hoop op een voorspoedig economisch herstel. Een meevallend Amerikaanse banenrapport gaf de optimisten afgelopen donderdag een duwtje in de rug.

Er kwamen in juni in de VS 4,8 miljoen banen bij en dat betekende een record. De hoop op een V-vormig economisch herstel nam daarmee toe. In de voorafgaande maanden liep de werkloosheid nog juist in een recordtempo op.

In de Verenigde Staten, waar momenteel intensief wordt getest, blijft ondertussen het aantal nieuwe besmettingen in bepaalde staten hard doorstijgen en de versoepeling van coronamaatregelen wordt weer deels teruggedraaid. In Spanje zijn daarnaast in twee regio’s opnieuw lockdowns ingevoerd na een opleving van het aantal besmettingen.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde daarnaast dat afgelopen zaterdag wereldwijd een dagrecord werd geregistreerd van meer dan 200.000 nieuwe besmettingen.

Wel waren er afgelopen week opnieuw hoopvolle berichten over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. "De onderzoeksdata van BioNTech en Pfizer laten de beste resultaten tot dusver zien, ondanks dat er nog maar sprake is van een eerste fase", aldus strateeg Stephen Innes van AxiCorp.

Naast corona sluimeren ook nog heel wat geopolitieke kwesties, zoals de Brexit en het bijhorende handelsverdrag die in principe eind dit jaar moeten rond zijn, de conflicten in Hongkong en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Volgens econoom Bert Colijn van ING lijken beleggers zich nu echter minder zorgen te maken over een tweede golf besmettingen en een traag economisch herstel, waardoor de aandelenkoersen alweer ver boven het dieptepunt van maart staan.

De economische groei zal naar verwachting van ABN AMRO in het derde kwartaal van 2020 weer positief worden in de VS en Europa, waarbij 2021 een jaar van verder herstel zal zijn.

"Maar we kunnen de nodige kuilen verwachten in de weg naar economische groei: in Europa wordt een zogenoemde 'dubbele dip' verwacht, met een terugkeer naar negatieve groei in zowel het vierde kwartaal van 2020 als het eerste kwartaal van 2021", waarschuwde Hoofd Investeringen Richard de Groot van ABN AMRO.

Beleggers lijken op het oog deze week een wat rustigere week tegemoet te gaan. Macro-economisch is de agenda matig gevuld en voor het cijferseizoen is het nog net te vroeg.

Vandaag hebben beleggers wel oog voor de detailhandelsverkopen in mei in de eurozone en de inkooopmanagersindices voor de Amerikaanse dienstensector in juni.

Bedrijfsnieuws

Air France maakte vrijdagavond bekend circa 7.500 banen te zullen schrappen. Daarmee tracht Air France in te spelen op de nieuwe situatie die is ontstaan door de corona-uitbraak.

Een vertrek van het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell uit Nederland is een optie. Dit blijkt uit een interview van het FD met CEO Ben van Beurden van Shell dit weekend.

Royal Dutch Shell is van plan om zijn belang van 35 procent in het LNG-project Abadi bij het Indonesische eiland Masela te verkopen. Dit zou de Indonesische toezichthouder op de olie- en gasmarkt hebben gemeld volgens persbureau Bloomberg.

Slotstanden Wall Street van donderdag

De S&P 500 index steeg donderdag 0,5 procent op 3.130,01 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent tot 25.827,36 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op een slot van 10.207,63 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 10, 2020

AEX 10 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

augustus 10, 2020

Weekupdate aandelenbeurs en AEX augustus 2020

augustus 10, 2020

Hete dag voor GrandVision | 10 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

 • 11:06

  Technische analyse AEX – lagere toppen signaleren verkoopdruk

 • 08:51

  Trump zorgt voor koersdruk bij technologie-aandelen & winst Saudi Aramco keldert

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
10 aug 11:10 Nico Bakker

RANDSTAD bulls aan het roer

10 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

10 aug 09:44 Martijn Rozemuller

De Club van roekeloze beleggers