Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 3 juli 2020 20:01

Uitgelicht: weer teleurstelling bij BAM

Het cijferseizoen moet nog beginnen, maar BAM Groep heeft afgelopen week ervoor gezorgd dat beleggers niet meer nieuwsgierig hoeven te zijn naar de resultaten in het tweede kwartaal. Dit door opnieuw een winstwaarschuwing uit te sturen terwijl het onlangs nog meldde dat er voor tientallen miljoenen euro's aan afschrijvingen moesten worden genomen voor een Keuls metroproject.

Voor de eerste zes maanden van dit jaar houdt BAM rekening met een gecorrigeerd verlies voor belastingen van 130 miljoen tot 150 miljoen euro.

"De buitengewone omstandigheden, veroorzaakt door de Covid-19-crisis, hebben een aanzienlijke impact", stelde BAM in een toelichting.

Maar de resultaten worden ook gedrukt door aanhoudende verliezen bij BAM International, de recente Keulse metroschikking en in mindere mate de achterblijvende prestaties van het Duitse bouw- en het Nederlandse infrabedrijf, aldus de bouwer.

Later, in een bijeenkomst met analisten, zei ad interim CEO Frans den Houter dat “BAM International zwaar geraakt is door corona, maar daar moeten we ons niet achter verstoppen.”

"Wetende dat BAM in het eerste kwartaal een winst voor belastingen rapporteerde van 1,3 miljoen euro en een voorziening trof van 40 miljoen euro voor een project in Keulen enkele dagen terug, is dit een aanzienlijke winstwaarschuwing", aldus ING.

De Vereniging van Effectenbezitters was ook onaangenaam verrast.

"Wisselende, maar goede resultaten. Zo karakteriseerde BAM-topman Van Wingerden de internationale tak op de aandeelhoudersvergadering. Nog geen drie maanden later is Van Wingerden weg en bouwt BAM deze activiteiten af. Het heeft allemaal veel weg van paniekvoetbal", zo schreef de VEB.

Internationale ambities opgegeven

Tussenpaus Den Houter hakt evenwel knopen door. Hij kondigde aan BAM International, dat opereert buiten de Europese thuismarkten, te zullen afbouwen, "vanwege het ontbreken van positieve vooruitzichten". De bouwer ziet de olie- en gasmarkt niet snel herstellen.

Het is "een pijnlijke maar noodzakelijke beslissing na 60 miljoen euro verlies in eerste jaarhelft", lichtte Den Houter toe. Met deze stap verbetert ook het risicoprofiel van het bedrijf.

Om de kosten die met de stap gepaard gaan te kunnen bepalen, moet BAM eerst in gesprek met de vakbonden en de ondernemingsraden, zei Den Houter aan de analisten.

Daarbij denkt de topman dat onderdelen en bezittingen van BAM International interessant kunnen zijn voor andere partijen.

Degroof Petercam hield rekening met problemen bij de internationale tak, maar de daadwerkelijke omvang was toch een tegenvaller. De analisten van Degroof vinden het afbouwen van BAM International "een goede stap, maar nog altijd onvoldoende".

Maatregelen

De bouwer neemt ondertussen concrete acties, waaronder kostenbesparingen en initiatieven om het risicoprofiel te verbeteren, met een sterke focus op cash.

"We hebben gedurende de eerste twee maanden van de crisis ongeveer 35 procent van onze operationele efficiency verloren en keren nu terug naar 80 procent", zei Den Houter.

Mede op grond van de sterke orderportefeuille, verwacht BAM dat de resultaten over het gehele jaar naar verwachting verbeteren in vergelijking met de eerste helft van 2020. "Op zichzelf genomen zal de tweede jaarhelft winstgevend zijn."

Tot slot meldde BAM dat de kaspositie in de eerste jaarhelft is gestegen tot circa 1,2 miljard euro, inclusief de volledig getrokken kredietfaciliteit van 400 miljoen euro.

Degroof Petercam schrijft de stijging van de kaspositie vooral toe aan de overheidsmaatregelen waarvan de bouwer profiteerde. De VEB maakt zich dan ook zorgen over de kas, die is exclusief de tijdelijke maatregelen en het trekken van de kredietfaciliteit namelijk flink verslechterd. 

Koers

Beleggers waren weinig te spreken over de nieuwste winstwaarschuwing van BAM. Het aandeel daalde afgelopen week net geen 12 procent.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk