Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 3 juli 2020 19:19

AEX hervat weg omhoog

De Amsterdamse beurs hervatte afgelopen week de weg omhoog. Op een slotstand van 568,63 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis 1,6 procent. Een week geleden eindigde de hoofdindex nog op 559,82 punten, toen een verlies op weekbasis van ruim 1,4 procent.

"Techfondsen als Prosus, ASMI en ASML zorgen voor de winsten, terwijl de zwaargewichten het moeilijk hebben", constateerde Rein Schutte van Noesis Capital Management. Unilever en Royal Dutch Shell stonden afgelopen week onder druk. Net als Heineken en RELX.

Volgens de beleggingsadviseur wachten beleggers nu vooral op nieuwe kwartaalcijfers, die over enkele weken worden verwacht. "De cijfers zullen niet florissant zijn, dus het is vooral afwachten of de bedrijven wat kunnen zeggen over hun verwachtingen voor de komende periode." Op basis van de macro-economische cijfers lijkt het volgens Schutte wel wat beter te gaan met de wereldwijde economie. "Maar er bestaat nog veel twijfel over een opleving van het coronavirus."

Deze week woog dat optimisme over het economisch herstel zwaarder dan het recordtempo waarin het aantal Covid-19 besmettingen oploopt in de Verenigde Staten. Maandag stond het aantal geregistreerde gevallen op 2,55 miljoen en vrijdag op 2,74 miljoen.

Wereldwijd zijn volgens cijfers van John Hopkins CSSE nu 10,8 miljoen besmettingen geregistreerd bij 521.000 doden. Terwijl in Europa het aantal nieuwe besmettingen terugloopt, is daar in de Verenigde Staten duidelijk geen sprake van.

Wel waren er opnieuw hoopvolle berichten over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. "De onderzoeksdata van BioNTech en Pfizer laten de beste resultaten tot dusver zien, ondanks dat er nog maar sprake is van een eerste fase", aldus strateeg Stephen Innes van AxiCorp.

"Ik vermoed dat beleggers liever hadden gezien dat de data van bekendere vaccinontwikkelaars zou komen en dat er meer patiënten waren getest", plaatste de marktvorser wel de kanttekening.

Beursexperts blijven somber

Ondertussen blijven beursexperts somber gestemd, zowel op de korte als lange termijn, bleek deze week uit de maandenquête van Actiam.

Voor juli is krap 15 procent van de experts optimistisch gestemd, terwijl bijna 57 procent pessimistisch is.

Er zijn volgens Actiam veel redenen te noemen waarom de beursexperts somber blijven. "Vooral een mogelijke verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en andere geopolitieke strijd wordt gevreesd. Ook wordt een mogelijke terugval van het sentiment onder de techbedrijven verwacht", verklaarde analist Corné van Zeijl, bij Actiam verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête.

Voor de lange termijn zijn de experts ook somber gestemd. Ruim 55 procent pessimisten tegenover slechts iets meer dan 13 procent optimisten. De uitslag is volgens Actiam sinds de start van de enquête in 1999 nog nooit zo negatief geweest. Ook hier wordt als oorzaak de zware techwegingen binnen de diverse indices genoemd.

Banencijfers sterk maar vertekend

Veel aandacht ging afgelopen week uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat voor de maand juni een banengroei liet zien van 4,8 miljoen, na de toename van 2,5 miljoen in mei. Economen hadden gerekend op een groei van 2,9 miljoen banen. Mede dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen zakte de werkloosheid naar 11,1 procent in juni.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank pakt de openstelling van de Amerikaanse economie vooralsnog goed uit voor de arbeidsmarkt. Maar hij plaatst gezien het grote hoeveelheid nieuwe coronabesmettingen wel de kanttekening dat de economie in de VS te vroeg van het slot is gegaan.

David Page, hoofd Macro Research van AXA Investment Managers is bezorgd over de nieuwe virusuitbraken in het zuiden van de VS. Deze vormen een bedreiging voor het aantal nieuwe banen in de komende maanden, vooral met opnieuw opgelegde beperkingen voor de detailhandel, de vrijetijdssector en de horeca, die in dit banenrapport nog de meeste banen hebben gecreëerd.

Marey van Rabobank wees verder op het werkloosheidspercentage dat in het rapport werd vastgelegd op 11,1 procent, maar als rekening wordt gehouden met diegenen die onterecht als werkend zijn aangemerkt, uit zou komen op 12,1 procent.

Wat dat betreft geven de wekelijkse steunaanvragen een actueler beeld. De nieuwe aanvragen in de VS kwamen afgelopen week uit op 1,43 miljoen, lager dan het aantal een week eerder, meer wel meer dan verwacht. Bovendien steeg het aantal verlengde steunaanvragen weer na een aantal weken van dalingen.

Volgens Marey duidt dit op een vertraging in het herstel. "De komende tijd valt te bezien wat voor impact COVID-19 daarop heeft", aldus Marey.  

Inkoopmanagers eurozone

De inkoopmanagers, zowel in de industrie als de dienstensector in de eurozone, lieten een verbetering van het sentiment zien. In de meeste gevallen ging het om een minder sterke krimp, maar sommige landen laten inmiddels ook al weer groei zien.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit sprak van een bijna ongekende stijging. De cijfers wijzen nu nog "slechts" op een krimp van de economie in de eurozone van 0,2 procent.

"Een verbetering van het ondernemerssentiment voedt de hoop dat de economie in het derde kwartaal weer zal groeien", aldus Williamson.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1239. Een vat WTI-olie handelde vrijdag op 40,19 dollar

Stijgers en dalers

De hoofdindex kende deze week meer stijgers dan dalers en de verliezen waren beperkt. Unilever droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn met een verlies van 3,5 procent.

UBS zette het aandeel Unilever op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel van 47,00 naar 43,00 euro. De huidige koers van het aandeel is gebaseerd op een onderliggende omzetgroei van bijna 4 procent op de middellange termijn. Dat is echter 1 procentpunt meer dan UBS denkt dat haalbaar is. En dat maakt het aandeel kwetsbaar, schreven de analisten. 

De hoop op een spoedig economisch herstel deed cyclische aandelen als die van Randstad en ArcelorMittal goed met winsten van respectievelijk 1,5 en 7,9 procent. ASML en ASMI wonnen tot 3,1 tot 7,0 procent.

Adyen steeg 5,2 procent op weekbasis. Morgan Stanley, JPMorgan en Jefferies verhoogden hun koersdoel bij ongewijzigde koopaanbevelingen.

Royal Dutch Shell daalde 0,7 procent. Op basis van nieuwe prijsverwachtingen zal Shell in het tweede kwartaal voor 15 miljard tot 22 miljard dollar aan bijzondere waardeverminderingen boeken. Voor belastingen gaat het om een post van 20 tot 27 miljard dollar. Volgens ING komen de afschrijvingen niet als een verrassing en worden met de berichtgeving ook de nieuwe contouren van Shell zichtbaar. Minder focus op olie en gas, en meer aandacht voor hernieuwbare energie en elektriciteit, aldus analist Quirijn Mulder.

Prosus dikte ruim 5 procent na jaarcijfers. Morgan Stanley sprak van een sterke omzetgroei bij alle kernactiviteiten, maar de marges waren wel zwakker. UBS was ook onder de indruk van de omzetgroei bij de e-commerce-divisie. De toegenomen verliezen zijn juist een teleurstelling, zo oordeelden analisten van de Zwitserse zakenbank.

PostNL voerde de AMX aan met een winst van 12,6 procent. ING heeft dinsdag het koersdoel voor PostNL verhoogd van 2,75 naar 3,25 euro bij handhaving van het koopadvies. Ook werd het aandeel op de favorietenlijst geplaatst.

Signify steeg 10,5 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel deze week van 25,00 naar 32,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De analisten bestempelen het lichtbedrijf als een van de beste bedrijven in de sector met een sterke focus op milieu, maatschappij en bestuur, ofwel ESG. Hoewel de resultaten in het tweede kwartaal vermoedelijk zwak zullen zijn, blijft Signify volgens Berenberg nog steeds “veel te goedkoop", nog los van het duurzaamheidsverhaal.

In de Midkap was BAM Groep de gebeten hond met een koersverlies van 11,9 procent. De bouwer waarschuwde voor een groot verlies in de eerste helft van 2020 van circa 130 miljoen tot 150 miljoen euro.

"Wetende dat BAM in het eerste kwartaal een winst voor belastingen rapporteerde van 1,3 miljoen euro en een voorziening trof van 40 miljoen euro voor een project in Keulen enkele dagen terug, is dit een aanzienlijke winstwaarschuwing", aldus analist Tijs Hollestelle van ING. Omdat afschrijvingen op de goodwill niet zijn meegenomen, zal het onaangepaste verlies in de eerste jaarhelft nog groter zijn, waarschuwde Hollestelle.

Ook sectorgenoot Heijmans stond deze week onder druk. Het aandeel verloor 3,0 procent aan waarde.

Onder de kleinere aandelen klom TomTom 4,9 procent op weekbasis. De navigatiespecialist maakte bekend een meerjarig contract te hebben gesloten met Ford voor de levering van zijn verkeersinformatiedienst voor de nieuwe generatie SYNC-systemen in auto’s. Hoeveel hiermee is gemoeid, meldde TomTom niet.

Koploper in de AScX was Avantium met 8,5 procent en grootste daler bleek Lucas Bols dat 7,4 procent verloor.

Vastned moest 0,8 procent inleveren. Grootaandeelhouder Aat van Herk eist het vertrek van het bestuur en de commissarissen van winkelvastgoedfonds Vastned. Dit meldde het Financieele Dagblad maandag. Van Herk stoort zich aan de hoog oplopende kosten en het voorgestelde beloningsbeleid bij het vastgoedfonds.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk