Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 2 juli 2020 22:10

Wall Street licht hoger richting lang weekend

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag licht hoger geëindigd nadat de winsten richting het slot voor een groot deel verdampten. De S&P 500 index steeg uiteindelijk 0,5 procent op 3.130,01 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent tot 25.827,36 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op een slot van 10.207,63 punten. 

Vrijdag is Wall Street dicht vanwege een lang weekend rond de viering van Onafhankelijkheidsdag op zaterdag.

Veel aandacht ging donderdag uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat voor de maand juni een banengroei liet zien van 4,8 miljoen, na de toename van 2,5 miljoen in mei. Economen hadden gerekend op een groei van 2,9 miljoen banen. Mede dankzij de versoepeling van coronamaatregelen zakte de werkloosheid naar 11,1 procent in juni.
 
De meest recente ontwikkelingen rond de coronacrisis in de Verenigde Staten, waarbij het aantal besmettingen hard toeneemt, wat weer leidt tot nieuwe lockdownmaatregelen en banenverlies, is in deze banencijfers nog niet zichtbaar. Woensdag werden ongeveer 53.000 nieuwe Covid-19 gevallen in de VS geregistreerd, een recordaantal.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank pakt de openstelling van de Amerikaanse economie vooralsnog goed uit voor de arbeidsmarkt. Maar hij plaatst gezien het grote hoeveelheid nieuwe besmettingen wel de kanttekening dat de economie in de VS te vroeg van het slot is gegaan.

David Page, hoofd Macro Research van AXA Investment Managers is bezorgd over de nieuwe virusuitbraken in het zuiden van de VS. Deze vormen een bedreiging voor het aantal nieuwe banen in de komende maanden, vooral met opnieuw opgelegde beperkingen voor de detailhandel, de vrijetijdssector en de horeca, die in dit banenrapport nog de meeste banen hebben gecreëerd.

Marey van Rabobank wees verder op het werkloosheidspercentage dat in het rapport werd vastgelegd op 11,1 procent, maar als rekening wordt gehouden met diegenen die onterecht als werkend zijn aangemerkt, uit zou komen op 12,1 procent.

Wat dat betreft geven de wekelijkse steunaanvragen een actueler beeld. De nieuwe aanvragen kwamen afgelopen week uit op 1,43 miljoen, lager dan het aantal een week eerder, meer wel meer dan verwacht. Bovendien steeg het aantal verlengde steunaanvragen weer na een aantal weken van dalingen.

Volgens Marey duidt dit op een vertraging in het herstel. "De komende tijd valt te bezien wat voor impact COVID-19 daarop heeft", aldus Marey.  

Signalen van herstel van de Amerikaanse economie voeden momenteel het optimisme van beleggers dat de schade van de pandemie snel kan worden hersteld. Dit gaat gepaard met de verwachte monetaire en fiscale stimulering door de Federal Reserve en de Amerikaanse regering. 

"Naar mijn idee is dit het begin van een nieuw 'bull markt'", zei Patrick Spencer van Baird.

Andrew Hunter van Capital Economics is er minder zeker van dat het economisch herstel in dit tempo doorzet. "Werkgelegenheid is vrij essentieel voor de consumentenuitgaven", aldus de econoom die doelt op het feit dat door nieuwe lockdownmaatregelen mogelijk ook weer banen verloren gaan.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat het handelstekort in de VS in mei is opgelopen, omdat de Amerikaanse export sterker afnam dan de import. De handelsbalans met China verslechterde daarbij, terwijl die met de EU verbeterde. 

Verder kromp de bedrijvigheid in de regio New York in juni minder hard en herstelden de fabrieksorders in de gehele VS in mei na dalingen in april en maart.

De olieprijs is donderdag gestegen. Op een settlement van 40,65 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 2 procent meer waard. Zo bereikte de olieprijs het hoogste niveau in bijna vier maanden.

De euro/dollar noteerde donderdag rond het slot in New York op 1,1238. 

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Tesla steeg 8 procent op een recordkoers van bijna 1.209 dollar, nadat de fabrikant van elektrische auto's in het tweede kwartaal meer dan 82.000 auto's produceerde en er 90.650 afleverde. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden gerekend op 72.000 afgeleverde voertuigen.

Novartis heeft een schikking getroffen met openbare aanklagers in de staat New York voor 678 miljoen dollar, over twijfelachtige promotie-activiteiten in de periode 2002 tot en met 2011. Onder het mom van lezingen werden artsen gefeteerd in de hoop dat zij vaker geneesmiddelen van Novartis zouden voorschrijven. Het aandeel sloot 0,3 procent lager.

Apple heeft 16 van zijn winkels gesloten in de Amerikaanse staten Florida, Mississippi, Texas en Utah. Tien winkels bevinden zich in Texas, waar het aantal besmettingen met het coronavirus sterk is gestegen. Donderdag gaan er nog 30 winkels dicht, meldde de fabrikant van iPhones en iPads. Eerder werden ook al winkels in Californië en Arizona gesloten vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Het aandeel daalde 0,8 procent.
 
McDonald's heeft de heropening van zijn restaurants gepauzeerd, omdat het aantal gevallen van besmettingen met het coronavirus in diverse staten op blijft lopen. De hamburgerketen zal drie weken lang geen nieuwe restaurants openstellen voor consumptie ter plaatse. Afhalen en bezorgen doet het fastfoodconcern nog wel. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Online verzekeraar Lemonade beleefde donderdag een positief beursdebuut aan de New York Stock Exchange. Het aandeel sloot bijna 134 procent hoger op meer dan 69 dollar, tegenover een uitgifteprijs van 29 dollar.

De Aandeelhouder TV

augustus 12, 2020

AEX 12 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 12, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

augustus 12, 2020

ABN Amro boekt een verliesje | 12 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 11, 2020

AEX 11 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:24

  TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

 • 10:20

  ETF van de week: iShares US Financial ETF (QDVH)

 • 09:07

  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 08:11

  S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

 • 08:20

  Amerikaanse banenmarkt is op de goede weg

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

 • 11:06

  Technische analyse AEX – lagere toppen signaleren verkoopdruk

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten