Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 1 juli 2020 06:59

Europese beurzen openen nieuwe kwartaal voorzichtig hoger

De Europese beurzen koersen woensdag af op een voorzichtig hogere opening.

IG voorziet een openingswinst van 16 punten voor de Duitse DAX, een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40, maar een daling van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag, de laatste dag van het tweede kwartaal, verdeeld geëindigd.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was het verlies voor de Britse FTSE 100 vooral te verklaren door de koersval van Royal Dutch Shell, dat omvangrijke afschrijvingen aankondigde, en sectorgenoot BP.

"Het sentiment wordt ook geraakt door de zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen en het toenemende aantal lokale lockdowns", aldus Madden.

Recent zien diverse Amerikaanse staten een stijging in het aantal Covid-19 gevallen, wat sommige staten ertoe bewoog het heropenen van hun economie te pauzeren.

Ondertussen deed de Britse premier Boris Johnson dinsdag in Londen een investeringsplan van 5 miljard Britse pond uit de doeken, bedoeld om de economie in het Verenigd Koninkrijk te stimuleren.

"In het huidige klimaat kan de Britse economie alle hulp gebruiken", aldus Madden, maar 5 miljard pond is volgens hem mager wanneer je denkt dat de Britse economie in 2018 een output had van ruim 2 biljoen pond.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag onder meer bekend dat in juni  de industrie en dienstensector in China verder zijn gegroeid.

In de eurozone kwam de inflatie in juni uit op 0,3 procent. Dit was iets sterker dan verwacht.
 
Bedrijfsnieuws

Op basis van nieuwe prijsverwachtingen zal Shell in het tweede kwartaal voor 15 miljard tot 22 miljard dollar aan bijzondere waardeverminderingen boeken. Voor belastingen gaat het om een post van 20 tot 27 miljard dollar. Voor de prijs van een vat Brent rekent Shell in 2020 op 35 dollar. In 2021 stijgt dit naar 40 dollar en naar 60 dollar in 2023. De koers van het aandeel Shell sloot dinsdag 3,9 procent onder het slot van maandag. Volgens ING komen de afschrijvingen niet als een verrassing en worden met de berichtgeving ook de nieuwe contouren van Shell zichtbaar. Minder focus op olie en gas, en meer aandacht voor hernieuwbare energie en elektriciteit, aldus analist Quirijn Mulder.

Sectorgenoten BP en Total leverden zo'n 2 tot 3 procent in.

Het Zuid-Afrikaanse Prosus was koploper in Amsterdam met een koerswinst van 4,1 procent. Morgan Stanley sprak van een sterke omzetgroei bij alle kernactiviteiten, maar de marges waren wel zwakker. UBS was ook onder de indruk van de omzetgroei bij de e-commerce-divisie. De toegenomen verliezen zijn juist een teleurstelling, zo oordeelden analisten van de Zwitserse zakenbank.

Air France wil tot en met eind 2022 meer dan 7.500 banen schrappen. Dit meldde het Franse persbureau AFP dinsdag op basis van bronnen bij de vakbonden. De luchtvaartmaatschappij wil dit deels realiseren door plekken die door natuurlijk verloop vrijkomen niet op te vullen en anderzijds door een vrijwillige vertrekregeling. Toch sluiten de bronnen van AFP gedwongen ontslagen van personeel op korteafstandsvluchten niet uit. Het aandeel Air France-KLM daalde 2,5 procent.

KBC zal maar liefst 54 van zijn 382 bemande Belgische kantoren sluiten. Dat liet de bank dinsdag in een persbericht weten. Door de sluitingen zal KBC in Vlaanderen, Brussel en Duitstalig België 328 bemande kantoren en 203 automatenkantoren overhouden. Het aandeel KBC verloor 0,5 procent.

Financials sloten op de laatste dag van het kwartaal verdeeld. Deutsche Bank steeg 0,5 procent, Société Générale daalde 0,8 procent en ING leverde 1,0 procent in.

 
Euro STOXX 50         3.234,07 (+0,1%)
STOXX Europe 600        360,34 (+0,1%)
DAX                  12.310,93 (+0,6%)
CAC 40                4.935,00 (-0,2%)
FTSE 100              6.169,74 (-0,9%)
SMI                  10.045,30 (-0,2%)
AEX                     559,73 (-0,1%)
BEL 20                3.328,01 (+0,1%)
FTSE MIB             19.375,52 (-0,4%)
IBEX 35               7.231,40 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent woensdag naar verwachting vlak tot licht lager.

De Amerikaanse beurzen zijn het tweede kwartaal dinsdag hoger geëindigd.

Daarmee beleefden de Dow en S&P 500 hun beste kwartaal sinds 1998, met winsten van 18 tot 20 procent. Het tweede kwartaal stond voor Wall Street vooral in het teken van een stevig herstel nadat de eerste drie maanden van het jaar nog dramatisch verliepen voor de Amerikaanse beurzen vanwege het uitbreken van Covid-19.

Volgens marktkenners is de opleving grotendeels te danken aan de ongekende stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve en de Amerikaanse overheid.

Volgens marktstrateeg Liz Ann Sonders van Charles Schwab & Co strookt het herstel op de aandelenmarkten echter niet met het economisch herstel. "De realiteit is dat de tweede helft van het jaar veel volatieler kan worden", aldus Sonders.

Marktkenners stellen dat de komende zes maanden op Wall Street lastig zijn te voorspellen, onder meer vanwege de presidentsverkiezingen in de VS maar ook door de ontwikkelingen rond de corona-uitbraak. Dinsdag waren er bijna 10,4 miljoen Covid-19 gevallen wereldwijd, waarvan ruim 2,6 miljoen in Amerika. Economisch belangrijke staten als Texas en Californië draaien versoepelingen terug omdat het aantal besmettingen flink oploopt.

Epidemioloog Anthony Fauci, tevens medisch adviseur van de Amerikaanse regering, waarschuwde dinsdag voor de Senaat dat het aantal besmettingen in de VS kan oplopen tot wel 1000.000 per dag, wanneer Amerikanen geen mondkapjes gaan dragen en afstand van elkaar gaan houden.  

Marktstrateeg JJ Kinahan van TD Ameritrade denkt dat de coronacrisis tot zeker oktober zwaarder zal wegen op het beurssentiment dan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, tenzij er tussen nu en dan nog iets schokkends gebeurt.

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell en minister van financiën Steven Mnuchin verschenen dinsdag voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om verantwoording af te leggen over het coronabeleid tot nu toe.

Volgens Mnuchin herstellen sectoren als de bouw sneller dan de detailhandel en de reisbranche in de VS en is aanvullende financiële steun dan ook niet uitgesloten.

Powell zei dat de Amerikaanse economie sneller dan verwacht in een nieuwe fase is beland. Hoewel dit herstel zeer welkom is, brengt dit ook nieuwe uitdagingen met zich mee, aldus Powell, en dan vooral hoe men het virus in bedwang kan houden.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat het consumentenvertrouwen onder Amerikanen zoals onderzoeksfirma Conference Board dat meet, in juni verder is gestegen. Verder kromp de industrie in de regio Chicago minder hard dan in mei.

De olieprijs is dinsdag gedaald. Op een settlement van 39,27 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent minder waard. Op kwartaalbasis werd een vat ruwe olie ruim 90 procent meer waard na de forse daling in het eerste kwartaal.

Bedrijfsnieuws

Aandelen Tesla werden dinsdag 7,0 procent meer waard op een recordkoers van bijna 1.080 dollar. Ergens in de komende dagen komt de maker van elektrische voertuigen vermoedelijk met productiecijfers van het tweede kwartaal.

InterContinental Hotels verwacht een daling van de vergelijkbare omzet met ongeveer 75 procent in het tweede kwartaal, en voor de eerste halfjaar wordt rekening gehouden met een omzetdaling van 52 procent. De hotelgroep heeft besloten om voor 150 miljoen dollar aan kosten te besparen. Het aandeel daalde 1,9 procent.

Chipfabrikant Xilinx won 7,0 procent, na een verhoging van de winstverwachting dankzij beter dan verwachte omzetcijfers in het afgelopen kwartaal.

Conagra Brands maakte bekend dat de winst per aandeel in het afgelopen kwartaal ruim is verdubbeld tot 0,75 dollar, op een omzetgroei van 26 procent. Daarmee presteerde Conagra beter dan analisten hadden voorzien. Het aandeel sloot 4,4 procent hoger.

Uber is in gesprek over een overname van Postmates voor circa 2,6 miljard dollar, volgens bronnen. De deal tussen de maaltijdbezorgers zou volgende week al kunnen worden aangekondigd. Het aandeel Uber steeg 4,9 procent.

Boeing leverde 5,9 procent in. Norwegian Air heeft de orders voor 92 Boeing 737 MAX-vliegtuigen geschrapt, na veiligheidsproblemen rond het toestel. Maandag begon Boeing weer met testvluchten voor het toestel, dat aan de grond werd gehouden na twee dodelijke crashes. Norwegian annuleerde ook orders voor 5 Boeings 787.

Wells Fargo gaat voor het eerst in ruim een decennium het dividend verlagen. Andere grote Amerikaanse banken hebben in verband met de coronacrisis de opdracht van toezichthouders gekregen om hun dividend niet te verhogen. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Lululemon steeg 6,0 procent nadat maandagavond laat bekend werd dat de maker van sportkleding fitnessketen Mirror overneemt voor 500 miljoen dollar.

Micron Technology heeft afgelopen kwartaal beter dan verwacht gepresteerd, terwijl ook de outlook voor het lopend kwartaal een positief beeld schetst. Op aangepaste basis behaalde de chipproducent afgelopen kwartaal een winst per aandeel van 0,82 dollar. De omzet steeg naar 5,4 miljard dollar. Vooraf door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste nettowinst van 0,75 dollar per aandeel op een omzet van 5,3 miljard dollar. Het aandeel steeg 4,8 procent.

S&P 500 index             3.100,29 (+1,5%)
Dow Jones index          25.812,88 (+0,9%)
Nasdaq Composite         10.058,77 (+1,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegen hoger.

De Chinese industrie schakelde in juni een tandje bij. De Japans industrie kromp minder hard, maar het vertrouwen bij de producenten is flink verslechterd, bleek uit het Tankan-rapport.

Nikkei 225               22.191,55  (-0,4%)
Shanghai Composite       3.011,77 (+0,9%)
Hang Seng                24.427,19 (slotstand 30 juni)

VALUTA

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1215. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld op 1,1234

USD/JPY Yen   107,65
EUR/USD Euro  1,1215
EUR/JPY Yen   120,73

MACRO-AGENDA:
00:50 Tankan index - Tweede kwartaal (Jap)
01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Jap)
02:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Chi)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Dld)
09:55 Werkloosheid - Juni (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (VK)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Juni (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - Juni (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM (VS) - Juni
16:00 Bouwuitgaven - Mei (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks(VS)
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Constellation Brands - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 General Mills - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

juli 15, 2020

Corona maar kleine tegenvaller voor ASML

juli 15, 2020

AEX 15 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 15, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 15, 2020

Cijfers ASML en TomTom | 15 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:14

  TA: ‘EURO als winnaar uit de bus’

 • 08:55

  Hoop COVID-vaccin stuwt beurs

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
15 jul 10:19 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2 – Monopoly

14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase