Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 30 juni 2020 17:49

Vastgoedbedrijven zien winkelbezoek opveren

Beursgenoteerde Nederlandse vastgoedbedrijven hebben de aantallen bezoekers van winkelcentra sterk zien herstellen na het begin van de coronamaatregelen, maar ze komen sommige huurders nog wel tegemoet voor de misgelopen omzet. Sommigen willen vanwege de coronacrisis daar wel omzetcijfers voor terug. 

Dat zeggen woordvoerders van drie vastgoedbedrijven dinsdag tegen ABM Financial News.

Aanleiding is de uitspraak van Blokker-topman Michiel Witteveen, die in het Financieele Dagblad dinsdag zei te mikken op veel lagere huren, omdat de winkelstraten steeds leger worden.  

Woordvoerder Remco Vergeer van Vastned zegt geen uitspraken te doen over individuele bedrijven, maar wil wel kwijt dat Vastned "niet veel" winkels in portefeuille heeft van Blokker, dat in elk geval niet bij de tien grootste huurders van Vastned zit. 

Vastned heeft de gesprekken met huurders in Nederland naar aanleiding van de coronacrisis inmiddels afgerond en is daar nog mee bezig in andere landen zoals Frankrijk en Spanje. Het gaat om spreiden, uitstel of gedeeltelijke kwijtschelding van huur. "Dat is maatwerk", benadrukt Vergeer. De gevolgen hiervan zullen duidelijk worden bij de halfjaarcijfers. 

Woordvoerder Ruud van Maanen van Wereldhave plaatst de uitspraken van de Blokker-topman in het kader van een spel tussen eigenaar en verhuurder. Hij merkt op daarbij dat Witteveen het heeft over de winkelstraat die steeds leger wordt, wat niet hetzelfde is als de buurt- en wijkwinkelcentra van Wereldhave waar mensen hun dagelijkse boodschappen doen. "Wij zitten niet in de typische winkelstraat, en Blokker doet bij ons heel goede zaken", aldus de woordvoerder.  

Ook tijdens de coronacrisis doet de winkelketen het relatief goed, volgens de woordvoerder, omdat er veel vraag is naar huishoudelijke producten en apparaten nu veel meer mensen vanuit huis werken.  

Van Maanen benadrukt dat de bezoekersaantallen in veel winkelcentra volgens de meest recente cijfers zijn hersteld tot meer dan 90 procent van de aantallen die een jaar eerder werden gehaald, nadat dit eind maart kortstondig terugviel tot slechts 55 procent. "Sindsdien is het geleidelijk weer opgelopen."  

Wereldhave praat ook met huurders individueel over uitstel van een deel van de huurbetaling, of betaling een maand vooruit in plaats van drie maanden. "Maar daar willen dan wel wat voor terug, zoals omzetcijfers of data", aldus Van Maanen. 

Anders dan in omringende landen maken winkeliers in Nederland die omzetcijfers niet bekend aan de verhuurder. Afspraken hierover zijn voor hem ook een manier om huurder en verhuurder dichter bij elkaar te brengen, stelde Van Maanen. "We zullen het samen moeten doen."    

Ook Bart van Twillert van Unibail-Rodamco-Westfield doet geen uitspraken over individuele huurders. Hij denkt dat  Blokker-topman Witteveen weinig nuance biedt door te zeggen dat de huren met 30 procent omlaag moeten.  Volgens Van Twillert spreekt men in Nederland te vaak over "de retailmarkt', die wel of niet dood zou zijn, terwijl die markt steeds meer gedifferentieerd is. Unibail-Rodamco investeert vooral in grotere winkelcentra.

Volgens de woordvoerder van Unibail zijn er twee opschoningen gaande in het winkelbestand: de winkels die geen toegevoegde waarde hebben naast distributie, en de kleinere winkelgebieden, die te groot zijn voor een wijkwinkelcentrum maar te klein om genoeg vertier te bieden aan shoppend publiek dat behalve winkelen ook vertier zoekt.

Ook Van Twillert merkt op dat de bezoekersaantallen, nadat bezoekers door de crisis tijdelijk nergens heen konden,  weer op 80 procent liggen van wat ze een jaar eerder waren. Online zal blijven groeien, verwacht hij, maar niet tot 100 procent van de markt. "Mensen willen even snuffelen. Als de fysieke winkel ten dode opgeschreven was, dan zou die na de coronacrisis overleden zijn en zouden de bezoekersaantallen niet weer terugkeren naar 80 of 90 procent van vorig jaar."

Ook Van Twillert benadrukt de diversiteit van het retaillandschap. En merken willen liever dat klanten naar de winkel komen, in plaats van online kopen. In de winkel doet men de impulsaankopen en is er de mogelijkheid om de klant het merk te laten beleven . “Online bestellen klanten zes varianten van dezelfde jurk en als je geluk hebt sturen ze er maar vijf terug. Dat is veel minder aantrekkelijk."

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken