Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 30 juni 2020 07:14

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet na de winsten in Amerika.

IG voorziet een openingswinst van 56 punten voor de Duitse DAX, een plus van 13 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 13 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten maandag licht hoger.

"De aandelenmarkten zijn op een positieve noot geëindigd, ondanks dat de coronacrisis nog steeds een groot probleem vormt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden merkte op dat er in Florida een recordaantal nieuwe besmettingen plaatsvond op zaterdag, al liepen op zondag de cijfers weer licht terug.  

"Het is overduidelijk dat het heropenen van economieën kan leiden tot een nieuwe opleving van het aantal besmettingen, maar gezien de reactie van beleggers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, lijkt de markt zich daar geen zorgen om te maken", aldus de marktvorser.

Florida en Texas schoven de afbouw van enkele lockdown-maatregelen naar achter. "Maar deze beslissingen vallen redelijk mee, dus daar zijn beleggers niet ongerust om", aldus Madden. "Beleggers zullen de situatie nauwlettend in de gaten houden om te zien of nieuwe maatregelen het virus in bedwang kunnen houden."  

Wereldwijd staat de teller inmiddels op ruim 10 miljoen coronavirusgevallen, terwijl het wereldwijde dodental de 500.000 is gepasseerd. Een kwart van de wereldwijde gevallen is in de VS geconstateerd.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Alex Azar, waarschuwde zondag dat de tijd dringt om het virus onder controle te krijgen. De minister voorziet een stijging van het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de komende weken.

In Europa worden ondertussen kleine clusters van brandhaarden gerapporteerd, zoals in een Zwitserse nachtclub en de Britse stad Leicester, hoewel de infectiepercentages in Europa aanzienlijk zijn afgenomen in vergelijking met de Verenigde Staten en delen van Latijns-Amerika.

De Europese Unie zal naar verwachting in de komende dagen een verdere versoepeling van de vlucht- en reisbeperkingen en quarantaine-maatregelen aankondigen, waarbij reizigers uit het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk weer naar het vasteland mogen reizen, terwijl de grenzen voor passagiers uit de VS naar verwachting nog gesloten blijven.

De Britse premier Boris Johnson heeft beloofd tientallen miljarden uit te geven om de economie te redden. Hij kondigde zondag in een interview met The Mail de bouw van ziekenhuizen, scholen, woningbouwprojecten en weg- en spoorprojecten aan ter ondersteuning van de Britse economie.

In juni waren consumenten vooralsnog positief. Het consumentenvertrouwen in de eurozone wist deze maand licht te herstellen, tot 14,7 negatief, terwijl de index die het economisch sentiment weergeeft zelfs in een recordtempo steeg tussen mei en juni, van 67,5 naar 75,7 in juni. Dit is nog wel ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis.

Verder stegen de consumentenprijzen in Duitsland in juni vooralsnog harder en herstelden de aanstaande woningverkopen in de VS in mei, gezien de stijging van ruim 44 procent op maandbasis.

Op macro-economisch vlak ligt het zwaartepunt volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank deze week echter bij de publicatie woensdag van de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve en het Amerikaans banenrapport dat deze keer op donderdag verschijnt, aangezien Wall Street vrijdag gesloten is vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag op zaterdag.

De euro/dollar noteerde op 1,1242. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1225 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1217 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Drankenproducent Diageo sloot fractioneel procent hoger. Het concern heeft zich aangesloten bij een lange lijst van bedrijven die hebben aangekondigd niet meer op Facebook te adverteren. Starbuck, Unilever en Coca-Cola gingen het bedrijf voor.

Unilever sloot maandag 2,5 procent lager. UBS zette het aandeel op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel van 47,00 naar 43,00 euro

TUI steeg 7,3 procent. Het reisbureau rapporteerde een stijging van het aantal boekingen op weekbasis van 50 procent, terwijl Britse vakantiegangers anticiperen op een opheffing van de reisbeperkingen.

De luchtvaartmaatschappijen Ryanair en easyJet stegen respectievelijk 3,9 procent en 5,3 procent.

De moedermaatschappij van British Airways, International Consolidated Airlines, steeg 4,0 procent, nadat BA afgelopen weekend meldde 350 piloten te ontslaan en 300 piloten standby te plaatsen om mogelijk later weer aan te nemen als of wanneer de activiteiten weer aantrekken.

BP heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn petrochemische activiteiten aan INEOS voor 5 miljard dollar.  Het aandeel steeg 3,4 procent.

Wirecard steeg maandag liest 154,5 procent, na berichten dat het Franse Worldline mogelijk delen van het bedrijf probeert op te kopen, nadat Wirecard vorige week faillissement heeft aangevraagd.

Airbus steeg 2,4 procent. Het luchtvaart- en ruimtevaartconcern schrapt de komende twee jaar duizenden banen en verwacht dat de productie in die periode met 40 procent afneemt, zei CEO Guillaume Faury dit weekend tegen de Duitse krant Die Welt.

Euro STOXX 50          3.232,02 (+0,9%)
STOXX Europe 600       360,54 (+0,6%)
DAX                      12.232,12 (+1,2%)
CAC 40                     4.945,46 (+0,7%)
FTSE 100                   6.226,40 (+1,0%)
SMI                           10.060,46 (+0,2%)
AEX                               560,16 (+0,1%)
BEL 20                       3.326,33 (+0,7%)
FTSE MIB                 19.447,02 (+1,7%)
IBEX 35                    7.278,10 (+1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten.

"De aandelenmarkten laten een herstel zien van de verliezen op vrijdag, nu beleggers er rekening mee houden dat het aantal nieuwe besmettingen kan stijgen als de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.

Madden wees op enkele staten die de lockdown-maatregelen weer hebben ingevoerd of die de regels hebben aangescherpt. "Maar beleggers lijken daar nu niet wakker van te liggen", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Amerikaanse woningcijfers. De aanstaande woningverkopen stegen in mei fors nadat in maart en april nog sprake van een stevige afname als gevolg van de maatregelen die werden genomen om de corona-uitbraak tegen te gaan. De index voor de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten steeg met 44,3 procent tot 99,6. Op jaarbasis was sprake van een afname met 5,1 procent.

"De cijfers onderstrepen dat de vraag hoog is, nu mensen weer naar buiten mogen en geld te besteden hebben", aldus Madden van CMC.

"Er is nog een flinke slag te slaan, maar de economie herstelt sneller dan verwacht", aldus strateeg Brent Schutte van Northwestern Mutual Wealth Management. "De toename in het aantal nieuwe besmettingen in enkele staten zorgen wel voor wat problemen", aldus de streteeg, die evenwel niet verwacht dat de lockdown-maatregelen overal in de Verenigde Staten weer worden ingevoerd.

Verder ligt de focus deze week vooral op het tweetal banenrapporten en de notulen van de Federal Reserve.

Op een settlement van 39,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 3,1 procent of 1,21 dollar, meer waard. Analisten schreven de winst toe aan onder meer een aantrekkende energievraag, positieve macro-economische cijfers uit China, de grootste importeur van olie ter wereld, en een nog altijd lage olieproductie.

Bedrijfsnieuws

Social media bedrijven als Facebook en Twitter stonden maandag aanvankelijk onder druk nu grote bedrijven als Unilever, Coca-Cola en Starbucks niet meer op hun platformen willen adverteren. Facebook en Twitter doen volgens deze bedrijven te weinig om haatzaaien en polarisatie op hun platformen tegen te gaan. Na flink lagere openingen voor Facebook en Twitter, herstelden beide aandelen en stonden ze respectievelijk 2 en 1,6 procent hoger.

Schaliegas pionier Chesapeake Energy werd dit weekend gedwongen om faillissementsbescherming aan te vragen in de VS. Het bedrijf lijdt zwaar onder de economische gevolgen van de coronapandemie. Maandag werd niet gehandeld in het aandeel, maar op vrijdag sloot het al 7,3 procent lager.

Boeing schoot 14 procent omhoog vanwege berichten dat toezichthouders in de VS zeer spoedig testvluchten gaan uitvoeren met de 737 MAX toestellen, die al ruim een jaar aan de grond staan na twee dodelijke ongelukken. Daarmee zorgde het aandeel Boeing voor een groot deel van de winsten van de Dow Jones-index.

Aandelen Intercept Pharmaceuticals verloren veertig procent aan waarde nadat de Amerikaanse Food & Drug Administration besloot om nog geen versnelde goedkeuring te geven voor een potentiële behandeling tegen leverfibrose. Intercept zal meer onderzoek moeten doen, aldus de toezichthouder.

Beyond Meat daalde met ruim zeven procent na een adviesverlaging door Barclays, waardoor het aandeel nu op de verkooplijst staat. Het koersdoel ging wel omhoog.

Gilead Sciences heeft de prijs van zijn coronamedicijn remdesivir vastgesteld op 390 dollar per flacon. Gilead verwacht op basis van de huidige behandelingspatronen dat de overgrote meerderheid van de patiënten een behandelingskuur van 5 dagen nodig heeft, dus 6 injectieflacons, wat neerkomt op 2.340 dollar per behandeling per patiënt. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

Cosmeticamerk Coty bundelt de krachten met reality-ster en zakenvrouw Kim Kardashian middels een belang van 20 procent in haar lijn van schoonheidsproducten, waarvoor het 200 miljoen dollar betaalt. Eerder nam Coty al een meerderheidsbelang in de cosmetica startup van Kylie Jenner, de halfzus van Kardiashian. Het aandeel Coty werd ruim 13 procent meer waard.

Aandelen GrubHub stegen met circa een procent na de bekendmaking van een samenwerking met Chipotle Mexican Grill. Vanaf maandag kunnen Amerikanen via de online besteldienst van GrubHub maaltijden bestellen van Chipotle.

S&P 500 index                   3.053,24 (+1,5%)
Dow Jones index            25.595,80 (+2,3%)
Nasdaq Composite           9.874,15 (+1,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie in het groen. Cijfers uit Japan waren slecht, met een oplopende werkloosheid en een dalende industriële productie.

In China groeiden de industrie en de dienstensector juist harder, zo bleek uit een meting onder inkoopmanagers.

Nikkei 225                     22.395,35 (+1,8%)
Shanghai Composite      2.978,56 (+0,6%)
Hang Seng                    24.516,44 (+0,9%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1237. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1236.

USD/JPY Yen   107,74
EUR/USD Euro  1,1237
EUR/JPY Yen   121,08

MACRO-AGENDA:

00:50 Industriële productie - Mei (Jap)
00:50 Werkloosheid - Mei (Jap)
03:00 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Juni (Chi)
06:30 Omzet detailhandel - Mei (NL)
06:30 Producentenprijzen - Mei (NL)
08:00 Importprijzen - Mei (Dld)
08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)
08:45 Inflatie - Juni (Fra)
11:00 Inflatie - Juni vlpg. (eur)
11:30 Industriële productie - April (Bel)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - April (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juni (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Conagra Brands - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 FedEx - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken